Aarhus oplever større mistrivsel blandt børn fra ressourcestærke hjem

En ny gruppe børn og unge rammes lige nu af mistrivsel i Aarhus Kommune, og derfor vil kommunens børne- og ungerådmand have flere af de velstillede børn til at benytte sig af nødundervisningen. Ifølge Børns Vilkår gør tendensen fra Aarhus sig gældende over hele landet, og derfor vil organisationen have alle børn tilbage i skolen.

Foto: Sofie Mathiassen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Nu rammer ensomheden, frygt for eksaminer og fremtiden generelt i højere grad også børn fra mere ressourcestærke aarhusianske hjem. 

Årsagen er corona, og sammenlignet med tidligere i pandemiens første levemåneder beretter kommunens fagmedarbejdere nu om, at flere unge fra mere velstillede hjem kæmper med mistrivsel.

Selvom det fortsat er de mest sårbare unge, der er hårdest ramt af coronaens konsekvenser, oplever kommunen, at gruppen af børn og unge, der mistrives, bliver en mindre ensartet skare. Det fortæller kommunens rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, til Altinget Børn.

"Situationen adskiller sig fra tidligere ved i højere grad at gå på kryds og tværs af klasseskel, sociale skel og indkomst hos forældrene. Det er i høj grad noget, der findes i alle samfundslag, hvor de bliver ramt af ensomhed, frygt for afgangseksaminer og frygt for fremtiden," siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF).

Nødundervisning må ikke blive tabu
I sidste uge blev regeringen og støttepartierne enige om en genåbningsaftale, der betyder, at butikker under 5000 kvadratmeter må åbne igen, og at der må samles op til 25 personer til aktiviteter i idræts- og foreningslivet.

Det skete på baggrund af anbefalinger fra sundhedsmyndighederne og medførte stor diskussion og frustration hos især blå blok, der var utilfredse med genåbningsplanerne. Flere partier kritiserede i Berlingske, at der ikke var regnet på konsekvenserne for smitteudviklingen ved at sende eleverne på de mellemste klassetrin tilbage i skole. 

Så længe skolen ikke er åben for alle elever, vil Thomas Medom i Aarhus Kommune arbejde for, at endnu flere børn og unge benytter sig af tilbuddet om nødundervisningen og muligheden for fysisk fremmøde i klasseværelserne. Kommunen sendte derfor i sidste uge brev ud til alle forældre via Aula og gjorde opmærksom på muligheden for at benytte sig af nødundervisningen. 

"Vi har et mantra om, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt en elev er i målgruppen for nødundervisning, så er du ikke i tvivl. Det er i en erkendelse af, at for nogen både hos forældre og elever, men også hos medarbejderne, der opfatter man ikke nødvendigvis nødundervisningen som noget for dem," siger Thomas Medom.

Oplever I, at det nærmest er tabubelagt at møde op i nødunderivsningen, fordi man så bliver sat i bås med nogle af de udsatte, som nødundervisningen har været lagt an på?









0:000:00