Kommentar af 
Morten Reimar

DF-spids har lavet sin egen true-crime podcast. Den er kynisk, gruopvækkende og rammer plet

Anders Vistisen, der er Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget, tænker i nye baner med podcasten 'Pest over Europa'. Det er en smart måde at nå vælgerne, skriver Morten Reimar.

Vistisen tapper ind i en underholdningsform, som nok er kontroversiel, men enormt populær, skriver Morten Reimar.
Vistisen tapper ind i en underholdningsform, som nok er kontroversiel, men enormt populær, skriver Morten Reimar.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten Reimar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et tv-klip, der har næsten mytisk status i Danmark – i hvert fald i politiske cirkler – det er daværende top-socialdemokrat Frank Jensen, der på DR1 en fredag aften for små 20 år siden skreg sig igennem Shu-bi-duas 'Står på en alpetop'.

Programmet hed 'Showtime' og gik ud på, at kendte danskere skulle give den som sangere. Også daværende Venstremand Jens Rohde og daværende radikale Simon Emil Ammitzbøll-Bille optrådte.

Godt lød det ikke, og netop de tre bliver også tit nævnt, når en kommunikationsrådgiver forsøger at skubbe en politiker lidt ud af dennes comfort zone. Men det kan være nødvendigt at gå derud, hvor debatgrebene fra ungdomspartiets sommerskole ikke rækker, og hvor det på overfladen ikke handler om politik.

For den triste sandhed er, at langt de færreste danskere følger aktivt med i politik. I den bedste af alle verdener, satte vælgerne sig ned med hvert partis finanslovsforslag og en lommeregner for at kunne træffe en beslutning.

I virkeligheden handler det langt oftere om følelser, fornemmelser og synlighed. Hvem virker troværdig? Hvem virker rar? Og hvilket navn på stemmesedlen ringer en klokke?Det er derfor vigtigt for partierne at komme til at nå vælgerne dér, hvor de er. Derfor ser man politikere i 'Vild med dans', i 'Krejlerkongen', i 'Sarah og Monopolet', på forsiden af magasinet Søndag og mange andre steder, hvor det ikke er politik, der er i centrum.

På samme måde havde Radikale under seneste kommunalvalg en større indsats for at lave dørbank, altså at de lokale kandidater gik fra dør til dør og bankede på hos folk for at præsentere sig. Det er i hvert fald ét sted, vælgerne ikke regner med at møde politikere: Hjemme hos dem selv.

Hvad som helst for at komme ind på vælgernes radar. Men, for at vende tilbage til 'Showtime', kunsten er naturligvis at ramme en balance, hvor vælgerne bliver præsenteret for politikeren på en overraskende måde, men hvor det ikke kommer til at klovne for meget.

Et helt nyt eksempel, det står Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget, Anders Vistisen, bag med 'Pest over Europa'. Det er en true-crime-podcast. En populær genre, da hele fire af de fem mest downloadede podcast og ti af de 20 mest downloadede i indeværende uge er true-crime-podcasts.

Som lytter sidder man efter endt lytning tilbage med et klart politisk budskab.

Morten Reimar

Der er noget fascinerende og uhyggeligt spændende over at høre om mord, bandeopgør og alverdens kriminalitet, der gør, at markedet virker umætteligt.

Det, der adskiller Vistisens, er, at alle de sager, han tager op i sit program, er begået i Europa af migranter fra Mellemøsten. Der ligger altså et underlæggende politisk budskab om, at EU's grænser bliver overrendt af voldtægtsmænd og mordere, og at Anders Vistisen er den eneste, der kan stoppe dem.

Podcasten er blevet mødt med enorm kritik, særligt på grund af titlen, som bliver kaldt racistisk af jurister, eksperter og debattører. Den er hentet fra socialdemokraten Hartvig Frisch' bog om totalitære strømninger i Europa i 30'erne, men er åbenlyst først og fremmest ment til at skulle skabe opmærksomhed omkring hans podcast. Og det må man sige, har virket.

Der findes mange podcast udgivet af politikere og deres partier, som ingen har hørt om. Det er også en svær disciplin, for selvom de rundt om på sekretariaterne er enige om, at de naturligvis skal have en podcast, når nu det er så populært, så er det straks sværere at lave en, der virker.

For enten bliver den for partipolitisk, hvor skiftende ordførere kommer i studiet og taler med en journalistuddannet presserådgiver om udvidelse af Hillerødmotorvejen, og så er der ingen, der gider høre den, eller også bliver den alt for lidt politisk, og så kan det virke underligt, at et parti er afsender på den.

Dér har Vistisen ramt plet. Han tapper ind i en underholdningsform, som nok er kontroversiel, men enormt populær, den kopierer indpakningen og formen, og som lytter sidder man efter endt lytning tilbage med et klart politisk budskab.  

Læs også

Ud over titlen er 'Pest over Europa' blevet kritiseret for at udnytte enormt tragiske hændelser til kynisk at føre politisk valgkamp, men det er igen lige efter planen.

Navnet giver Vistisen mulighed for at sammenligne islam med nazisme, og de, der kritiserer ham for at bruge voldtægter og mord som et våben i en valgkamp, gør det muligt for ham omvendt at kritisere dem for at lukke øjnene for et problem, han har gjort til sin mærkesag.

Alt i alt rammer Vistisen rent med sin nye podcast. Det er kynisk, gruopvækkende, og det er rigtig godt set. Vil man nå mange vælgere, og det vil Vistisen naturligvis gerne, er man nødt til at tage chancer og komme derhen, hvor de, der ikke allerede er afklaret, står. Det kan man gøre ved at synge 'Står på en alpetop', eller man kan tænke i andre baner. Vistisen har gjort det sidste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)









0:000:00