Borgmester: Vi har ikke noget imod at betale til andre kommuner – men ikke til nogen med en lavere trækprocent

FOLKEMØDE: Fem borgmestre mødes til smørrebrød og snaps for at diskutere udligningsordningen – en ellers varm kartoffel – i hyggelige rammer.

"Hvis ikke vi får tilført flere penge, så vil vi ikke kunne køre kommunen om fem år," siger Anders Gerner Frost (G) (i midten), der har inviteret på snaps og smørrebrød.
"Hvis ikke vi får tilført flere penge, så vil vi ikke kunne køre kommunen om fem år," siger Anders Gerner Frost (G) (i midten), der har inviteret på snaps og smørrebrød.Foto: Mikkel Lind Sorgenfrey/Altinget
Mikkel Lind Sorgenfrey

"Velbekomme," siger Gribskov Kommunes borgmester, Anders Gerner Frost (nytgribskov). Han har inviteret på smørrebrød til Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Gæsterne er Guldborgsunds borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten), Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), Fredensborgs borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S) og Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S).

De hyggelige rammer er nødvendige, lyder budskabet, for emnet er udligningsordningen. Et emne, som alle borgmestre går stærkt op i, hvad enten de er for eller imod en udligning.

Fredericias borgmester er for. Han mener, at den nuværende ordning er utilstrækkelig.

"Mekanikken er simpelthen gået i stykker. Senest var det Assens, som kun kunne gøre rent hos ældre hver femte uge," siger Jacob Bjerregard (S).

Fredensborgs borgmester er en smule mere tilbageholdende, men mener også, at den nuværende ordning kunne trænge til fornyelse.

"Det er ikke, fordi vi i Nordsjælland har noget imod at betale til andre kommuner. Vi vil gerne betale til de kommuner, som virkelig trænger. Men vi vil ikke betale til kommuner med en lavere trækprocent end os," siger Thomas Lykke Pedersen (S).

Forskel på land og by
Martin Damm (V) mener, at udligningssystemet ikke udligner nok, som det er i dag, fordi kommuner i yderområder tiltrækker mindre ressourcestærke borgere, mens de rige flytter til de dyrere storbyer.

"Der må gerne være forskel, for det giver naturlig konkurrence, men der mangler en justering af systemet, så vi konkurrerer på lige vilkår. Hvis vi lå i Hovedstadsområdet, så ville vi ikke have noget problem," siger Martin Damm (V).

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00