Debat

Cevea: Nye boligskatter afgørende for et Danmark i balance

KLUMME: Boligmarkedet har været – og er – ganske enkelt så gavmildt for ejerne omkring de store byer, at det hæmmer udviklingen af et Danmark i balance, mener tænketanken Cevea.

Boligmarkedet er ved at trække Danmark skævt, mener Cevea.
Boligmarkedet er ved at trække Danmark skævt, mener Cevea.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Kristian Weise

Kristian Weise er direktør for Tænketanken Cevea.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selv i de dele af landet, hvor lønningerne er steget mest siden krisen, som eksempelvis Gentofte, har boligprisstigningerne været 10 gange så høje som de ellers pæne lønstigninger.

Kristian Weise
Direktør, Cevea

Uden en mere progressiv boligbeskatning vil boligmarkedet i stigende grad øge uligheden og de økonomiske forskelle mellem de store byer og resten af landet.

Ejer- eller lejebolig, og hvor i landet man bor, er i stigende grad det, der afgør gennemsnitsdanskerens formue. Boligforhold er således den største faktor for forskellene i formuer her i landet.

Selv i de dele af landet, hvor lønningerne er steget mest siden krisen, som eksempelvis Gentofte, har boligprisstigningerne været 10 gange så høje som de ellers pæne lønstigninger. Samtidig er der dog en stor del af landet – både på Sjælland, Fyn og i Jylland – hvor boligpriserne enten endnu ikke har hævet sig fra bunden under krisen, eller kun har gjort det i mindre grad. Det viser en ny analyse fra Cevea.

Samlet set er billedet, at boligejere har formuer, der er flere gange højere end lejere, og at det særligt er boligejerne i København og Århus, der stikker af fra resten.

Det kan man, som det lader til at regeringen er, vælge at være ligeglad med. Men det er ikke smart. For det trækker Danmark skævt. Det giver forkerte incitamenter, da det bedre kan betale sig at putte penge i mursten end arbejdspladser. Og det kan hæmme mobiliteten på arbejdsmarkedet, fordi der vil være nogen, der ikke har råd til at flytte til deres mulige nye job.

Boligmarkedet har været – og er – ganske enkelt så gavmildt for ejerne omkring de store byer, at det hæmmer udviklingen af et Danmark i balance. Vælger man at flytte fra København for at tage et job i provinsen, vil en almindelig familie også skulle acceptere at miste muligheden for gevinster i form af boligprisstigninger. Boligmarkedets skæve udvikling er således i sig selv med til at gøre landområderne mindre attraktive.

Det understreger alt sammen behovet for et opgør med boligskattestoppet og mere progressiv boligbeskatning. Det ville både være økonomisk effektivt og retfærdigt, samt skattemæssigt stille lavvækstområderne bedre.

Når regeringen og Folketinget kigger på boligbeskatningen for tiden, burde man hæve ambitionerne og gå mere grundlæggende til værks.

Konkret bør man på sigt få et mere enstrenget værdibeskatningssystem, der fusionerer grundskyld og ejendomsværdibeskatning. Derudover bør fastfrysningen af boligskatterne ophøre – ikke mindst fordi fastfrysningen af boligskatterne har fjernet den stabiliserende effekt af boligbeskatningen. Fastfrysningen understøtter således fremvæksten af prisbobler.

Derudover bør man overveje, om en form for avancebeskatning gradvist kan supplere ejendomsværdibeskatning. Det vil betyde, at man primært beskattes, når man står med pengene i hånden, og det vil være generationsmæssigt mere retfærdigt.

I dag har man en situation, hvor en familie kan have købt en bolig for tyve år siden, tjent flere millioner på den, mens en anden familie i et tilsvarende hus, som de har købt for et par år siden, ikke har tjent en krone, måske tværtimod, men begge skal betale det samme i skat.

Det kan være svært at indføre en stor skat på avancer ved salg af egen bolig på kort sigt. Men en model kunne være at indføre en 5 procent avancebeskatning fra start og så skrue op med 1 procent om året, eller hver andet år, indtil man når eksempelvis 20 eller 25 procent.

Dog skal midler skabt på boligmarkedet, der geninvesteres i boligmarkedet ikke umiddelbart pålægges avanceskat. Samtidig ville man så, hvis man politisk ønsker at fastholde de samlede ejendomsskatters andel af skatteprovenuet på det nuværende niveau, kunne begynde at skrue ned for ejendomsværdiskatten.

I Cevea er vi dog af den opfattelse, at en større andel af provenuet bør komme fra boligområdet. For ellers virker det ikke realistisk at få et Danmark i balance, hvor det er nogenlunde lige attraktivt at bo og arbejde i hele landet.

Et alternativ til en avancebeskatning, som også vil kunne udjævne skævvridningen, er en mere progressiv ejendomsværdibeskatning. Det er grundlæggende det, som både de Radikale og Socialdemokratiet har foreslået her i starten af året.

Det er en god ide at skabe tryghed for boligejerne. Men alle boligejere kan nok ikke kræve lige meget ”tryghed”. Selvfølgelig skal man sikre almindelige danske lønmodtagere, der har sparet op i sine huse. Men det bør ikke betyde, at de enorme formuer, der er grundlagt på de dyreste ejendomme i Danmark, også undgår beskatning.

.....
Kristian Weise er direktør for centrum-venstre-tænketanken Cevea. Hver anden torsdag skriver han klumme i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Weise

Underdirektør, Trygfonden
BA i økonomi og filosofi (CBS 2002), kandidat i politisk sociologi (LSE 2004)

0:000:00