Dagens overblik: De blå er klar med angreb på rød aftale – hvad blev der af pengene og paradigmeskiftet?

NYHEDSOVERBLIK: Før Mette Frederiksen overhovedet er nået til Amalienborg, sætter de blå kritikken ind: Der mangler finansiering, og S løber fra paradigmeskiftet, lyder det. Samtidig kalder kommentatorer dog aftalen for en klar sejr til Frederiksen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenoverblikket på dagen, hvor Danmark får en ny statsminister.

41-årige Mette Frederiksen (S) fik kort før midnat endelig et flertals opbakning til at danne regering, og hun forventes at gå til dronningen klokken 14 i dag.

Her vil Lars Løkke Rasmussen træde tilbage, og hans afløser kan i stedet gå ud på slotspladsen som statsminister.

Og så skal vi formentlig vende øjnene mod Amalienborg igen torsdag, hvor Mette Frederiksen ventes at præsentere sin nye regering, som kommer til at bestå af Socialdemokratiet alene.

Minimumsnormeringer og klimalov på vej
Efter tre ugers forhandlinger blev S, R, EL og SF sent tirsdag enige om en 18 sider lang tekst, som sætter retningen for den nye regerings arbejde.

For eksempel skal der indføres minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, børnene på Sjælsmark flyttes til et nyt og mere børnevenligt udrejsecenter, der skal vedtages en klimalov, og der skal åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft.

Der er masser af interessant politik, hensigtserklæringer og tydelige kompromiser i teksten, så hvis du også kan lide at dykke ned i detaljerne, er det bare med at gå i gang. Du finder aftalen her.

Du kan også finde de første reaktioner fra hvert af de fire partier og se, hvordan kompromiserne ser ud på udlændinge og økonomi, i denne artikel:

Læs også

Løkke: Hvordan skal det finansieres?
De blå partier er også hurtigt ude med deres reaktioner på aftalen, og der tegner sig allerede et billede af de to hovedkritikpunkter: Aftalen viser ikke, hvor pengene til alle velfærdsløfterne skal komme fra, siger Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Og Mette Frederiksen løber fra sit løfte om at bevare den stramme udlændingepolitik, siger Dansk Folkeparti.

Også Berlingske har set på den manglende finansiering. Her forklarer Mette Frederiksen, at der blandt andet skal hentes penge ind ved skattestigninger. Der bliver dog ikke tale om højere skat på arbejde, siger hun.

”Vi har ikke et fuldt katalog (over skattestigninger, red.), men jeg er af den klare overbevisning, at vi ikke skal sætte skatten op på arbejde; det kommer vi ikke til. Et af de eksempler, jeg kan give, er på arveområdet. Der venter en finanslov rundt om hjørnet, og de prioriteter, vi gerne vil have, skal finansieres krone til krone,” sagde hun ved en pressebriefing natten til onsdag.

”Nu skal Morten Østergaard forklare sig”
Den manglende finansiering bliver af flere kommentatorer udlagt som et problem, der især kan ramme Radikales formand, Morten Østergaard. Han er nemlig gået til valg på blandt andet at sikre, at en ny regering bliver økonomisk ansvarlig.

Jyllands-Postens Marchen Neel Gjertsen vurderer, at S, SF og Enhedslisten foreløbig ser ud til at have vundet omkampen mod Radikale, som ellers trynede de andre røde partier ved regeringsforhandlingerne i 2011.

"Det er umuligt at forene Enhedslistens økonomiske politik med De Radikales. Så enten har et af partierne tabt, eller også venter der Mette Frederiksen nogle svære år, når løfterne skal finansieres i praksis, hvis de ikke skal ende med at være brudte," skriver hun i denne analyse.

Også Berlingskes Thomas Larsen skriver om en sejr – en ”kæmpe triumf” for Mette Frederiksen. Ved at udelade den konkrete finansiering får hun på den ene side mulighed for at manøvrere frit, men på den anden side skubber hun problemer foran sig, pointerer han i sin analyse.

Ikke klart flertal for tidlig pension
Et andet centralt spørgsmål er, om Socialdemokraterne får mulighed for at komme igennem med deres helt store mærkesag i valgkampen: At give visse grupper på arbejdsmarkedet mulighed for at gå tidligere på pension.

Det er der endnu ikke klart flertal for, for Radikale indgik kort før valget en anden pensionsaftale med blå blok. Med den nye regeringsaftale forpligter Mette Frederiksen sig til at gennemføre den aftale, som hendes eget parti altså ikke var med i.

Mette Frederiksen kunne natten til onsdag ikke love, at hendes egen plan også bliver gennemført.

”Men jeg kommer til at slås for det her hver eneste dag som statsminister,” sagde hun ved pressebriefingen ifølge Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Radikale holder pressemøde om de nu afsluttede regeringsforhandlinger
  • Skiftedag: Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) ventes at gå til dronningen for henholdsvis at træde tilbage som statsminister og at overtage posten. Det bliver muligvis klokken 14, men tidspunktet er ikke bekræftet. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00