Dagens overblik: Eksperter sår tvivl om Flygtningenævnets uafhængighed

Flygtningenævnet, der skal afgøre flygtninges fremtid i Danmark, er for tæt på regeringen, lyder kritik fra eksperter. Støttepartier afviser allerede nu at lægge stemmer til regeringsindgreb i sygeplejerskernes kommende konflikt. Få overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Flygtningenævnet, som blandt andet skal tage stilling til hjemsendelse af 50 syriske flygtninge, kritiseres af eksperter for manglende uafhængighed.
Flygtningenævnet, som blandt andet skal tage stilling til hjemsendelse af 50 syriske flygtninge, kritiseres af eksperter for manglende uafhængighed.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Overblikket starter i dag med forsiden af Jyllands-Posten, hvor vi finder historien om, at to eksperter rejser en kritik af Flygtningenævnet.

Flygtningenævnet betegnes normalt som et uafhængigt organ, som beslutter, om flygtninge kan hjemsendes eller ej. Men nævnet er ikke uafhængigt, lyder kritikken fra eksperterne. Kritikken skyldes, at et ud af nævnets tre medlemmer er direkte udpeget af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

”Hele idéen med uafhængige kontrolorganer er, at man skal have en vurdering fra nogle mennesker, der ikke på nogen måde er filtret ind i sagen. Når man har sammensat nævnet sådan, at et af tre medlemmer kommer fra den myndighed, der har truffet afgørelsen i første instans, er det svært at sige, at man har fuld armslængde,” siger juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Konflikt kan spolere Frederiksens opgør med Corydon

Sygeplejerskernes kommende strejke er dårlige nyheder for statsminister Mette Frederiksen (S) og S-regeringen. Det skriver Altingets arbejdsmarkedsredaktør Søren Elkrog Friis i sin analyse i kølvandet på sygeplejerskernes nej til forliget i overenskomstforhandlingerne. Det nej udløser nu en strejke fra lørdag.

Læs også

Regeringen har ifølge analysen brugt mange kræfter på at forsone sig med de offentlige ansatte efter blandt andet Thorning-regeringens indgreb i lærerkonflikten og Bjarne Corydons ”nødvendighedens politik”.

Lige nu virker det uundgåeligt, at konflikten kan løses med andet end et regeringsindgreb, og det smider sand i maskineriet for regeringen.

”Et indgreb i den kommende sygeplejerskekonflikt vil næppe blive takseret på højde med Corydons synderegister. Men det vil skabe slør i opfattelsen af en regering, som har lovet at genoprette roen på det offentlige arbejdsmarked,” skriver Søren Elkrog Friis.

Støttepartier siger nej til regeringsindgreb

Hvis regeringen ender med at ville gribe ind i sygeplejerskernes konflikt, bliver det uden stemmer fra støttepartierne Enhedslisten og SF. Det gjorde begge partier klart kort tid efter sygeplejerskerne mandag stemte nej til forliget. Det skriver TV 2.

”Et regeringsindgreb vil være utilstedeligt. Vi har at gøre med en helt legitim overenskomstforhandling og et helt legitimt kampskridt i den danske model. Det skal vi fra politisk hold selvfølgelig holde os meget langt væk fra,” siger Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, til TV 2.

Regeringens sidste støtteparti Radikale udtaler, at det er for tidligt at tage stilling til, om partiet på sigt vil støtte et politisk indgreb.

Veganerpartiet har fået ny formand

Efter partiets tidligere partileder måtte trække sig med øjeblikkelig virkning i fredags, har Veganerpartiet nu konstitueret sig på ny. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Ulla Koch er ny forperson, og hun afløser dermed Henrik Vindfeldt. Partiet har ligeledes fået en ny næstforperson, som er Jill Wortziger.

Henrik Vindfeldt trak sig fredag fra sin post af personlige årsager. Han var med til at stifte partiet i 2018 og var forperson fra september 2020.

De unge er til klima, mens de ældre er til sundhed

Der er stor forskel på, hvad vælgerne i hver aldersgruppe synes er vigtigt. Især den unge generation og de ældre vælgere har en klar holdning til, hvad der er deres vigtigste prioritet.

Det viser en undersøgelse af vælgernes foretrukne politiske dagsorden, som Epinion har foretaget for Altinget og DR Nyheder. Det skriver Altinget Christiansborg.

De unge mellem 18 år til 34 år er klare i mælet om, at miljø og klima er den vigtigste dagsorden. Spørger man i stedet dem på 56 år eller derover er der ingen tvivl om, at sundhedsområdet har den højeste prioritet.

Læs mere om undersøgelsen på Altinget Christiansborg

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Møde i Folketingssalen med en række lovbehandlinger.
  • Klokken 13.30: Kulturudvalget har kulturminister Joy Mogensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) i åbent samråd om arrangørordningen og nødpulje til store velgørende festivaler.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Elo Rytter

Professor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Søren Elkrog Friis

Redaktør, Altinget Magasin
cand.comm. i journalistik og udviklingsstudier (RUC 2008)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00