Dagens overblik: Eksperter vil gøre det dyrere at flyve og Alternativet er det grønneste parti

OVERBLIK: Flere eksperter vil gøre det dyrere at flyve, men politikerne er ikke vilde med idéen. Hvis man spørger en klimaforsker fra Norge, så er Alternativet Danmarks grønneste parti. Og så vil V have klargjort, hvorvidt domstolene straffer voldtægt hårdt nok. Få dit overblik her.

Alternativet er det grønneste parti i Folketinget. Det mener et ekspertpanel nedsat af Information.
Alternativet er det grønneste parti i Folketinget. Det mener et ekspertpanel nedsat af Information.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

God dag og velkommen til dit politiske overblik.

Vi lægger ud med en artikel fra Altinget, der skriver, at flere eksperter vil have indført afgifter på flytrafikken, ligesom der er afgifter på tog, biler og busser.

Kort sagt skal det gøres dyrere at flyve.

"Noget af det værste, man kan gøre for klimaet, er at flyve. Derfor er det en lille smule absurd, at vi betaler rigtig høje afgifter på biler, tog og busser, mens der ikke er nogen afgifter på den kollektive transportform, der udleder mest CO2," siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

På Christiansborg er der dog ikke meget begejstring for idéen om at gøre flyrejser dyrere. S og R vil ikke gøre noget ved flytrafikken, og Venstre afviser fuldstændig at gøre det dyrere.

Transportminister Ole Birk Olesen fremhæver i en skriftlig kommentar, at EU-landene har aftalt et loft over stigningen af CO2 fra fly, der ikke må vokse efter 2020.

Alternativet er grønnest
Vi bliver ved det grønne, men rykker over til Information, der vil forestille sig dansk politik forfra.

Det sker ved at opsætte ni politiske akser, som et ekspertpanel skal placerer Folketingets partier på.

Den første akse er klimapolitikken, og her bliver Uffe Elbæks Alternativet kåret som det mest grønne parti.

”Alternativet viser ene af alle den offervilje for klimasagen, at partiet satser sin eksistens på den – ved at stille op med Uffe Elbæk som klimastatsminister,” siger medlem af dommerpanelet David Rehling i artiklen.

Et andet medlem af dommerpanelet og professor i klimaforandringer ved Western Norway University of Applied Sciences og direktør for forskningsinstituttet Nansencentret i Bergen i Norge, Sebastian H. Mernild, kritiserer partierne for at være for overfladiske i deres klimapolitik.

Han så gerne konkrete handlingsplaner i stedet for politiske udspil fyldt med tomme ord og floskler.

Desuden ser han en høj grad af ”hurraord”, som er ord, der lyder godt i vælgernes øre, men ikke har reelt indhold.

Læs også

V-ordfører vil have justitsministeriet til at gennemgå voldtægtsdomme
I 2016 blev straffen for voldtægt skærpet, men det har ikke udmøntet sig i hårdere straffe for de dømte.

Det kunne BT fortælle søndag, efter avisen havde gennemgået en række sager om fra 2016 til 2017.

Nu vil Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at tjekke, om det faktisk er tilfældet.

”Det har været helt centralt for regeringen, at straffen for voldtægt skulle sættes op. Det gjorde vi i 2016. Derfor er det noget rystende læsning i BT,” siger Preben Bang Henriksen til Ritzau ifølge Information.

Han vil have ministeriet til at lave en minutiøs gennemgang af dommene, der er afsagt siden 2016. Det er nemlig et demokratisk problem, hvis domstolene ikke følger Folketingets love om højere straffe, afslutter han.

Justitsministeriet skriver i en mail til BT, at man først forventer, at strafskærpelsen for alvor vil slå igennem for sager, hvor der faldt dom i løbet af 2017.

Mays minister for Brexit siger op
De havde ellers lige brugt weekenden på at blive enige om en samlet Brexit-aftale i den britiske regering.

Men premierminister Theresa May fik ikke lang tid til at nyde enigheden, da hendes Brexitminister David Davis sagde op natten til mandag.

Det skriver Ritzau ifølge Information.

I et brev til premierministeren skriver David Davis, at han i mange situationer har været uenig med Theresa May i forbindelse med Brexitforhandlingerne.

David Davis fremhæver også aftalen fra weekenden.

Ifølge ham vil den sætte Storbritannien i en svær forhandlingsposition, når der skal forhandles med EU.

Brexit-forhandlingerne skal helst overstås inden den 29. marts 2019, som er dagen, hvorpå Storbritannien endegyldigt forlader unionen. Har man ikke en aftale vil der være tale om et såkaldt hårdt Brexit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00