Dagens overblik: Ellemann løfter sløret for statsministerplaner

Ellemann løfter sløret for statsministerplaner. Løkkes hovedmål er at vælte S-regeringen. Og aktionærer advarer atter mod høje direktørlønningerne. Få overblikket over dagens nyheder.

Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen gør sig i Jyllands-Posten tanker om, hvordan han vil organisere regeringen, hvis han vinder magten.<br>
Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen gør sig i Jyllands-Posten tanker om, hvordan han vil organisere regeringen, hvis han vinder magten.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil FrostRasmus Straka Skjødt

God formiddag og velkommen til Altingets overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Vi skal blandt andet omkring et længere interview med Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen om statsministerplaner samt et skarpt politisk angreb fra Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen.

Men vi begynder uden for landets grænser, hvor lederne af de amerikanske og britiske efterretningstjenester slår alarm i et historisk, fælles opråb. Det skriver Berlingske.

Mens opmærksomheden er rettet mod Ruslands præsident, Vladimir Putin, som følge af invasionen af Ukraine, advarer cheferne mod, at truslen fra Kina er langt større og vidtrækkende end den russiske.

"Den mest omvæltende udfordring, vi står overfor, kommer fra Kinas kommunistparti," sagde Ken McCallum, chefen for Storbritanniens nationale efterretningstjeneste, MI5, i en tale for erhvervsledere i hovedkvarteret for MI5 for få dage siden.

Aktionærer advarer atter mod høje direktørlønningerne

Vi drager tilbage til Danmark, hvor direktørlønningerne stormer afsted og dermed øger uligheden. Foreningen Kritiske Aktionærer, som står bag budskabet, har for andet år i træk undersøgt udviklingen for direktionen i de største, danske virksomheder og konstaterer, at Carlsbergs direktør, Cees 't Hart, får 175 gange gennemsnitslønnen for de ansatte. Det skriver Information.

"Vi overlever nok, at Carlsberg kan få aktionærerne til at betale så stor løn, hvis ikke det var, fordi det breder sig til resten af samfundet. Det er derfor, vi gerne vil sætte lys på det," siger formand Frank Aaen, som er medlem af Enhedslisten, til Information.

Information har forelagt Kritiske Aktionærers kritik for Carlsberg, som ikke har nogen kommentarer. Birthe Larsen, der er lektor i økonomi på Copenhagen Business School og forsker i ulighed, siger til Information, at hun ikke alarmeret over de høje lønninger, som ifølge forskeren ikke "nødvendigvis" har den "store, samfundsøkonomiske konsekvens, at der sidder måske 50 personer rundt om i Danmark, der har meget høje lønninger".

Løkkes hovedmål er at vælte S-regeringen

Får Moderaterne de afgørende mandater ved et kommende folketingsvalg, bliver førsteprioriteten at vælte den nuværende S-regering. Sådan lyder det fra partiets leder, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, i et interview med Politiken.

"Aldrig har vi set så egenrådig en regering. Jeg er dybt, dybt bekymret, og jeg ved godt, at når man begynder at sige det, så skyder de igen med trumpisme, og hvad ved jeg. Men jeg er dybt bekymret over, hvordan det sætter sig på centraladministrationen, og hvordan rollefordelingen flyder ud," siger han blandt andet til Politiken.

Lars Løkke Rasmussen angriber både statsminister Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) for at konkurrere om at "flytte sandkorn", mens der i virkeligheden er behov for en skovl for at drive de nødvendige forandringer i samfundet.

Ellemann løfter sløret for statsministerplaner

Samtlige ministre i regeringen skal fokusere på reformer, hvis Jakob Ellemann-Jensen kommer til at sidde for bordenden som statsminister. Det siger Venstre-formanden selv i et interview med Jyllands-Posten, hvor han løfter sløret for sine planer i tilfælde af en sejr ved et kommende folketingsvalg.

Konkret vil han nedsætte et nyt reformråd, som skal rådgive regeringen om grundlæggende reformer i samfundet. Derudover skal der også nedsættes et reformudvalg bestående af regeringens ministre, som Jakob Ellemann-Jensen selv vil stå i spidsen for.

"Alle vil have noget nyt, men ingen vil have forandringer. Sådan er vi som mennesker. Det betyder, at vi både som politikere og borgere har brug for, at nogle af de her idéer modnes undervejs," siger han til avisen.

Mette Frederiksen kaldt til møde om minkskandalen

Folketingets Granskningsudvalg har besluttet at indkalde statsminister Mette Frederiksen (S) til et møde på baggrund af den hårde kritik fra Minkkommissionen. Det skriver BT.

"I forlængelse af Minkkommissionens retlige vurderinger af embedsmænd og konklusioner om, at der er embedsmænd, der har 'begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der foreligger grundlag for, at det offentlige søger dem draget til ansvar', ønsker udvalget på mødet en fortsat drøftelse heraf," skriver udvalgets formand, Sophie Løhde, i et brev til Mette Frederiksen.

Regeringen vil kunne sanktionere Rusland i Grønland

Den danske regering er klar med et nyt lovforslag, som skal gøre det muligt at sanktionere Rusland i Grønland. Det skriver Sermitsiaq.

Grønlands parlament, Inatsisartut, har allerede vedtaget en lov, som gør det muligt at indføre EU-sanktionerne på en række områder. Men der er fortsat behov for ny lovgivning, hvis sanktionerne også skal omfatte rigsanliggender. Det gælder blandt andet det finansielle område, selskabs- regnskabs- og revisorområdet samt spørgsmål om sikkerhed til søs og luften.

Forslaget er netop sendt i høring og skal efterfølgende vedtages af Folketinget. Sanktionerne vil dog kun blive sat i kraft efter inddragelse af det grønlandske selvstyre.

En million ukrainske soldater skal genindtage tabt tærræn

Den ukrainske premierminister, Olekseii Reznikov, vil genindtage de økonomisk afgørende regioner det sydlige Ukraine, som russerne har kontrolleret siden krigens udbrud. Det skal ske ved at mobilisere en hær på én million soldater, siger Olekseii Reznikov til den britiske avis The Times.

"Vi forstår, at politisk er det yderst nødvendigt for vores land. Præsidenten har givet ordre til den øverste, militære chef om at udarbejde planer," siger han og understreger, at Ukraine har behov for militær hjælp fra de allierede i Vesten.

Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet vurderer over for DR, at det er realistisk at stille med en million soldater, som er Ukraines plan.

Det sker i dag:

  • 08.45: EU-landenes justitsministre holdet et uformelt møde i Prag.
  • 16.00: I USA holder Kongressens såkaldte 6. januar-udvalg høring om stormløbet mod den amerikanske kongres. Det er den sjette høring.
  • Ukendt tidspunkt: Den selverklærede folkerepublik Donetsk i Ukraine åbner en ambassade i Ruslands hovedstad, Moskva. Forventningen er, at den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, deltager.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00