Dagens overblik: EU-toppen kritiserer Danmarks svingdør mellem politik og lobbyisme

Venstre vil kalde miljøministeren i samråd, DI advarer mod mulig gaskrise, og patientorganisationer kritiserer ventetider for kræftpatienter. Få overblikket over dagens nyheder.

Brian Mikkelsen, Johanne Schmidt-Nielsen og Nick Hækkerup har alle forladt dansk politik for topposter andre steder. Står det til EU-Kommissionen, bør Danmark sætte ind over for den åbne svingdør.
Brian Mikkelsen, Johanne Schmidt-Nielsen og Nick Hækkerup har alle forladt dansk politik for topposter andre steder. Står det til EU-Kommissionen, bør Danmark sætte ind over for den åbne svingdør.Foto: Søren Bidstrup, Emil Helms og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtKarl Emil Frost

God formiddag, og velkommen til Altingets overblik over torsdagens politiske nyheder.

Vi begynder med, at det stigende antal danskere, som rammes af lungekræft, må vente for længe på en operation, som skal give dem de bedst mulige chancer for at overleve sygdommen. Det udløser hård kritik fra Kræftens Bekæmpelse og Patientforeningen Lungekræft, skriver Berlingske.

Over en tredjedel af patienterne oplever ifølge den seneste årsopgørelse med overvågning af kræftområdet fra Sundhedsdatastyrelsen, at de må vente længere end tidsfristen på 44 dage i det såkaldte pakkeforløb, som fagfolk har fastsat for at give dem optimale chancer for at overleve. 

Danske Regioners formand for sundhedsudvalget, Karin Friis Bach (R), siger til Berlingske, at hun er "rigtigt ked af," at patienterne venter for længe på deres behandling. Regionerne vil derfor forsøge at arbejde bedre sammen på tværs for at udnytte kapaciteten bedst muligt og forbedre logistikken omkring forløbene for patienter med lungekræft.

Dansk svingdør får hug af EU-toppen

EU-toppen i form af EU-Kommissionen opfordrer nu direkte de danske politikere til at "indføre regler for 'svingdøren' for ministre", som går direkte fra ministerposter til for eksempel direktørposter i det private erhvervsliv. Ellers risikerer svingdøren ifølge EU-toppen at skade politikernes integritet, skriver DR.

"Det er ingen ny kritik, men det er som om, Europa-Kommission denne gang siger til de danske politikere: Skal vi stave det for jer, for hvordan kan det være, det er så svært at forstå?", siger Transparency International Danmarks formand, Jesper Olsen, til DR.

Ud over at anbefale, at Danmark digitaliserer og tilfører penge til retssystemet, mener EU-Kommissionen, at landet skal kigge nærmere på anonym partistøtte og svingdøren mellem det offentlige og private for folkevalgte.  

Kampen om Storbritanniens nye leder spidser til

Udskillelsesløbet om at blive Storbritanniens næste premierminister er gået i gang, og otte kandidater blev onsdag aften reduceret til seks, skriver DR.

De konservative parlamentarikere stemte om, hvem de foretrak som deres nye partileder – og dermed premierminister, efter at Boris Johnson i sidste uge varslede, at han vil træde tilbage.

Finansminister Nadhim Zahawi og den tidligere sundhedsminister Jeremy Hunt fik henholdsvis 25 og 18 stemmer fra de konservative parlamentarikere, men det var ikke nok, eftersom at de skulle have haft over 30 stemmer for at blive i kampen om Storbritanniens næste premierminister.

Venstre vil have miljøministeren i samråd

Miljøminister Lea Wermelin (S) skal endnu engang i samråd om det giftige fluorstof PFAS, som gentagne gange er blevet fundet i drikkevandsboringer. Det siger kommunalordfører Anni Matthiesen (V), der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, til TV Syd.

"Der går næsten ikke en uge, uden at der er nye historier fremme om PFAS, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at der ikke bliver lavet en national handlingsplan," siger hun til TV Syd.

Miljøministeren udtaler i et skriftligt svar, at hun har "sat gang i en national kortlægning af de potentielt værste kilder til forurening med PFAS. Myndighederne er i fuld gang med at undersøge omfanget af PFAS. Vi er i gang på alle fronter. Så i mine øjne sparker Venstre en åben dør ind".

Flymekanikere stopper sympatistrejke

Fra torsdag vender flymekanikerne tilbage på arbejde efter at have strejket i sympati med piloterne i SAS. Det oplyser Keld Bækkelund, der er forbundssekretær for Dansk Metal og forhandler for piloterne, til DR.

Strejken nedlægges efter en gensidig aftale mellem Dansk Metal, SAS og Dansk Industri. Med aftalen suspenderes både sympatistrejke og lockout af flymekanikerne.

Den danske stat er hovedaktionær i SAS, hvor omkring 1.000 piloter har nedlagt arbejdet siden begyndelsen af juli grundet uenighed om en ny overenskomst. Strejken har ifølge SAS koster mellem 700 og 900 millioner danske kroner.

DI: Europa står på kanten af en gaskrise

Den europæiske industri sidder med en "oprigtig frygt" for et muligt gasstop, som vil ramme nogle af Danmarks tunge industrier. Det siger DI Energis direktør, Troels Ranis, til Avisen Danmark.

Et vedligeholdelsesarbejde af den 1.200 kilometer lange Nord Stream 1-gasledning, der løber fra Rusland til Tyskland, er i gang. Det har dog skabt bekymring for, at Rusland ikke vil lade gassen flyde igen, når arbejdet er overstået, hvilket vil ifølge Troels Ranis særlig vil ramme fødevare- og byggebranchen i Danmark.

"Det er store industrier og virksomheder, som bruger gas i dag - men de kan ikke regne med at få den. Vi står på kanten af en egentlig gaskrise i Europa," siger han.

Det sker i dag:

  • Løbende: Årets udgave af Kraks Blå Bog udkommer. Listen over de 116 nyoptagne tæller folketingsmedlemmerne Bent Bøgsted (løsgænger) og Trine Torp (SF), Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak (S), Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S)
  • 09.30: EU-Domstolen afgører, om danskproduceret hvid ost, der eksporteres udenfor EU's grænser, må kaldes for feta. EU-Kommissionen har anklaget de danske myndigheder at have "undladt at forhindre eller stoppe" eksporten af osten, som derfor er blevet solgt som en feta i lande uden for EU
  • 12.00: EU og Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC) vil på et pressemøde orientere om efterforskningen af krigsforbrydelser i Ukraine. Det sker samtidig med en konference om, hvordan EU-landene holder krigsforbrydere ansvarlige for deres handlinger, hvor udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager
  • 12.00: EU-Kommissionen fremlægger sine seneste økonomiske prognoser.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vera Jourová

Næstformand, EU-Kommissionen (værdier og gennemsigtighed)
cand.jur. (Charles Uni. 2012)

Karin Friis Bach

Regionsrådsmedlem og 2. næstformand (R), Region Hovedstaden, formand, Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, Region Hovedstaden, formand, Danske Regioners Sundhedsudvalg
cand.scient.pharm. (Københavns Uni. 1990)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

0:000:00