Dagens overblik: Forsker vil forbyde smartphones til børn

Det ser sort ud for danske børsnoterede virksomheders arbejde på klimafronten, en ny rapport fra Unesco vil tage kampen op mod skærme i klasselokalerne, og så trækker dramatiske anklager om korruption i Ghana muligvis tråde tilbage til Danmark. Få dagens overblik her.

Mens en ny rapport fra Unesco vil forbyde smartphones i skolerne, vil en dansk forsker nu gå et skridt længere.
Mens en ny rapport fra Unesco vil forbyde smartphones i skolerne, vil en dansk forsker nu gå et skridt længere.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Så er det blevet torsdag, og mens vi nærmer os ugens afslutning, slipper du ikke for endnu et overblik over dagens vigtigste nyheder.

Måske er du en af dem, der sidder spændt og venter på at få svar på, om du er kommet ind på drømmeuddannelsen? I nat bliver tallene for årets studieoptag nemlig offentliggjort, men allerede nu kan et københavnsk uddannelsessted pege på en ærgerlig tendens.

Vi skal også et smut hele vejen til Ghana, hvor en minister er blevet anklaget for korruption for at have gemt millionbeløb i sin privatbolig. Penge, som muligvis kan have noget at gøre med den ulandsstøtte, Danmark har givet til landet gennem årene.

Og så er der også nyt på skærmfronten, efter en ny FN-rapport kommer med én klar opfordring.

Smæk benene op og læs mere om det hele her.

Forsker vil forbyde smartphones til børn

Hvis du gik og troede, at skærmdebatten, der har buldret afsted den seneste tid, var ved at være slut, så kan du tro om igen.

I går kom Unesco, der er FN’s organ for uddannelse, videnskab, kultur og information, nemlig med en ny rapport. Her lyder det, at smartphones bør forbydes i skolerne, da det vil begrænse forstyrrelser af undervisningen og styrke børns indlæring. Det skriver Jyllands-Posten.

I rapporten fremgår det, at der er dokumentation for, at omfattende brug af mobiltelefoner reducerer børns evne til at lære.

Efter udmeldingen i Unesco-rapporten er en dansk forsker dog klar til at gå et skridt videre end bare et forbud i skolerne. Ifølge Louise Klinge, der er børne- og skoleforsker og medlem af Børnerådet, bør vi nemlig helt forbyde, at børn og unge under 16 år har smartphones.

Det siger hun til Jyllands-Posten.

“Jeg mener, at vi skal handle ud fra et forsigtighedsprincip for ikke at gøre mere skade på flere børn og unge, end det allerede er tilfældet i dag,” siger børneforskeren til Jyllands-Posten.

Københavnsk uddannelse afviser studerende på trods af mangel på arbejdskraft

Natten til fredag kommer mange nok til at sidde spændte ved computerne, mens de venter på svar. Klokken 01 i nat bliver årets studieoptag nemlig offentliggjort. Men allerede før tallene er offentliggjort, kan Københavns Erhvervsakademi (KEA) pege på en ærgerlig tendens:

På trods af mangel på kompetent arbejdskraft i it-branchen, må de afvise en stor del af ansøgerne til deres it-uddannelserne.

Det skriver Politiken.

Problemet er ifølge Katja Munch Thorsen, der er uddannelsesdirektør ved KEA, at it-uddannelserne er underlagt dimensionering. Det betyder, at der er et loft på, hvor mange studerende de må optage hvert år.

“Vi kan se, at der er en it-branche, der råber på mere arbejdskraft, og vi har samtidig kvalificerede ansøgere, som vi afviser ved hvert eneste optag. Så kan man jo ikke undgå at tænke, at der er noget helt grundlæggende galt,” siger hun til Politiken.

Tidligere på måneden har uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund kommenteret på dimensioneringsproblematikken til TV2, hvor det lød, at det ikke er noget, “der kan ordnes med et fingerknips”.

Halvdelen af store danske børsnoterede virksomheder har øget deres klimabelastning

Det har været en sommer præget af voldsomt vejr i store dele af Europa, som endnu engang har kastet lys over de konsekvenser af klimaforandringerne, vi risikerer at se ind i.

Men mens skovbrandene raser flere steder i Sydeuropa, lakker mange store danske børsnoterede virksomheder stadig bagud på klimafronten.

En ny analyse fra erhvervsorganisationen DI viser nemlig, at halvdelen af de store danske børsnoterede virksomheder har øget CO2-udledningen fra deres egen drift.

Det skriver JP Finans.

De nedslående tal vækker kritik fra flere sider samt et opråb til virksomhederne om at leve op til Paris-aftalen fra 2015 om at begrænse udledningen af drivhusgasser.

"Der er brug for, at tempoet bliver sat i vejret, og at alle virksomheder får et massivt fokus på CO2-reduktioner," lyder det fra Peter Møllgaard, der formand for Klimarådet, regeringens uvildige ekspertorgan.

Læs mere om analysens resultater her.

Minister i Ghana mistænkes for korruption

Vi slutter af med en dramatisk affære i Ghana, som kan risikere at trække tråde helt tilbage til Danmark.

I det afrikanske land er ministeren for sanitet og vand, Cecilia Abena Dapaah, nemlig blevet arresteret og anklaget for omfattende korruption. Ifølge en særlig anklagemyndighed i Ghana skulle ministeren nemlig have skjult flere millioner kroner i sin private bolig.

Det skriver Jyllands-Posten.

Nu kan det være, at du sidder og tænker: Hvad har det her at gøre med Danmark?

Problemet er, at den mulige korruptionssag kan risikere at trække tråde tilbage til de udviklingsmidler, som Danmark gennem årene har givet til lige præcis den sektor, som den anklagede minister har haft ansvaret for.

Ghana blev i 1989 valgt som et særligt prioritetsland for dansk udviklingsbistand, og gennem årene har der især været fokus på støtte til en forbedret og sikret vandforsyning.

Du kan læse mere om den dramatiske affære her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00