Dagens overblik: K melder sig ind i forhandlinger om tidlig pension

NYHEDSOVERBLIK: K åbner for opbakning til tidlig tilbagetrækning, der er uvished om genåbning af natteliv og hoteller, og færre er blevet screenet for brystkræft under corona. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til Altingets overblik over de vigtigste politiske nyheder denne tirsdag.

Vi lægger ud med historien om, at Konservative nu melder sig ind i forhandlingerne om tidlig pension. For hvis regeringen er klar til at sænke skatten, er Konservative åbne for at lægge stemmer til tidlig tilbagetrækning for de nedslidte på arbejdsmarkedet, som Socialdemokratiet under valgkampen gjorde til sin helt store mærkesag. Det siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i Jyllands-Posten.

Og for Konservative er det ikke afgørende, hvor skatten sænkes. Det kan være på virksomheder, det kan være personskatten, og det kan også være arveafgiften, uddyber Søren Pape Poulsen.

Regeringen kan sammen med Konservative lige nøjagtig finde et flertal sammen med SF og Enhedslisten, som også bakker op om en ny pensionsordning. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser positivt på Konservatives udmelding.

”Der er da områder, hvor vi åbenlyst mener, at det kan tjene et godt formål at lette skatter eller afgifter, hvad enten det er på enkeltpersoner eller for bestemte dele af erhvervslivet, og det drøfter vi meget gerne med Søren Pape og de andre partier,” siger Peter Hummelgaard til Jyllands-Posten.

Grundloven står i vejen for DF-forslag 
DF’s forslag til seks nye udlændingestramninger, som blandt andet indebærer et forbud mod muslimske tørklæder for kvinder under 18 år, forbud mod bønnekald fra muslimske moskeer samt stop for oprettelse af nye moskeer og muslimske friskoler, er i strid med grundloven.

Det vurderer juraprofessor Jørgen Albæk Jensen i Berlingske. Retten til at gå klædt, som man vil, er nemlig en almindelig ”borgerlig rettighed”, og selvom man kan fjerne tilskud til muslimske friskoler, er det ikke muligt at indføre et decideret forbud, påpeger juraprofessoren.

Det får dog ikke Dansk Folkeparti til at skifte kurs, siger gruppeformand Peter Skaarup.

”Det er ikke overraskende, at der er folk, der mener, at de her seks konkrete initiativer bryder med forskellig vanetænkning. Det gælder konventioner, men det gælder også Grundloven. Det, vi har gjort med vores seks punkter, er jo at sige, hvordan Dansk Folkeparti ønsker vores lovgivning og regler skruet sammen. Og så gælder det jo om at udmønte de seks punkter i konkret lovgivning,” siger han til Berlingske.

Uvished om genåbning af natteliv
Der hersker uvished om genåbningen af spillesteder, diskoteker og hoteller, efter at antallet af smittede med corona-virus i Danmark er steget. Det skriver Politiken.

Regeringen lagde sammen med Folketingets partier en genåbningsplan. Og ifølge planen skulle genåbningens næste fase, fase 4, være på plads i begyndelsen af august.

Men først i næste uge indleder partierne forhandlinger om, i hvilken grad der kan åbnes op for blandt andet hoteller, natteliv, koncerter og indendørs sportsarrangementer.

Indtil da holder de berørte brancher vejret.

”Vi mangler i den grad klare svar fra politikerne. Dem havde vi forventet at få nu, men de holder stadig sommerferie, og det eneste, vi har hørt er, at regeringen har indkaldt partierne til møde 12. august, hvor vi så må formode, at vi får en klar melding og en plan for fremtiden”, siger Kristian Nørgaard, chefkonsulent i Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, til Politiken. 

To partier på vej på stemmesedlen
Ved næste folketingsvalg kommer danskerne formentlig til - ud over de etablerede partier - at kunne stemme på både Kristendemokraterne og Veganerpartiet. Det viser den nyeste opgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet. Mens Kristendemokraterne er helt i hus, er Veganerpartiet 171 underskrifter fra at være klar.

Læs også Veganerpartiet er 171 underskrifter fra at kunne stille op til næste valg

Læs også

Corona-frygt holdt mange kvinder væk fra screening for brystkræft
Efter at corona fik mange kvinder til at udeblive fra screeninger for brystkræft, forsøger regionerne nu at lokke dem tilbage ved at sende påmindelser ud. Det skriver Berlingske.

Ifølge tal fra regionerne har frygt for corona ført til markant flere afbud og udeblivelser fra det screeningsprogram, som hvert andet år tilbydes kvinder i alderen 50 - 69 år.  

Kræftens Bekæmpelse opfordrer kvinderne til at takke ja til tilbuddet om en ny tid til screening.

”Det er vigtigt, at kvinderne takker ja til at få en ny tid til brystkræftscreening. Det er helt afgørende for, at brystkræfttilfælde ikke overses som følge af coronakrisen. Det er fornemt, at alle fem regioner gør en ekstra indsats, og vi håber, at det får en positiv modtagelse,” siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Berlingske.

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde på Sandbjerg Kursuscenter i Sønderborg. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00