Dagens overblik: LA vil indføre gebyr på tolkebistand overalt i det offentlige

OVERBLIK. Liberal Alliance vil have gebyr på tolkebistand overalt i det offentlige, partier kritiserer færre sigtelser for selskabssnyd, og Cepos vil have flere rådgivere til ministrene. Få dit overblik her.

Liberal Alliances forslag skal ikke gælde for folk med flygtningestatus. 
Liberal Alliances forslag skal ikke gælde for folk med flygtningestatus. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi starter med et nyt forslag fra Liberal Alliance. De vil indføre brugerbetaling på tolkebistand overalt i det offentlige fra den første dag, man som udlænding opholder sig i Danmark. Det skriver Berlingske.

”Den offentlige sektor er alt for stor, og vi synes ikke, at det er rimeligt, at det offentlige på skatteydernes regning skal tilbyde mennesker, som frivilligt er taget til Danmark, at kunne få tolkeydelser,” siger partiets ordfører for den offentlige sektor, Laura Lindahl.

Udmeldingen kommer, netop som en ny lov om brugerbetaling på tolkebistand i sundhedsvæsnet er trådt i kraft. Men Liberal Alliance vil gå videre, sådan at man også selv betaler for tolkehjælp på jobcentret og til skole/hjem-samtale i skolen, hvis man er kommet til Danmark som familiesammenført, studerende eller som udenlandsk arbejdskraft. Laura Lindahl understreger dog over for avisen, at folk med flygtningestatus ikke bliver omfattet af den foreslåede ændring.

Berlingske har talt med DF, K og S, der generelt er åbne over for princippet. Læs hele historien på Berlingske.   

Partier kritiserer fald i sigtelser for selskabssnyd
Nye tal viser, at politiets sager om selskabssnyd faldt med 80 procent sidste år, og ifølge Rigspolitiet skyldes faldet, at de har haft travlt med andre ting. Det får flere partier til at rejse kritik. Det skriver DR. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet vil have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at gribe ind og Socialdemokratiets retsordfører, Morten Bødskov, understreger, at det ikke nytter noget at hæve straffen, hvis sagerne ikke bliver ført.

Også Venstre vil have en forklaring fra ministeren.

”Jeg vil rette henvendelse til justitsministeren og bede om en forklaring. For det her er ikke acceptabelt i længden,” siger partiets retsordfører Preben Bang Henriksen.

Cepos: Ministre skal kunne hyre flere særlige rådgivere
Den liberale tænketank Cepos mener, at ministre bør kunne ansætte op til seks særlige rådgivere, der kan hjælpe med at sætte partiets politik igennem over for embedsværket. Det skriver Jyllands-Posten.

”De danske ministre sidder alt for isoleret, og det gør, at det kan blive sværere at få sin politik igennem. Man sidder én minister og én rådgiver over for et helt system, der kan være skeptiske over for ens forslag. Det ville være en demokratisk hjælp, hvis ministeren fik sin egen stab, der kan hjælpe med at udvikle politik,” siger Cheføkonom og vicedirektør i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Forslaget er ifølge Jyllands-Posten en reaktion på historien om at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) bestilte beregninger af 49 forslag, der ifølge Jyllands-Posten skulle gemmes i en mappe med overskriften 2030-plan. Regeringen er ifølge avisen ikke på vej med en sådan plan, og ministeren blev derfor kritiseret for at bruge sit embedsværk til at lave partiarbejde.

Professor og partier ønsker klarere regler for brug af embedsfolk
Vi bliver ved sagen om Simon Emil Ammitzbøll-Billes brug af sit embedsværk lidt endnu. Flere af Folketingets partier og juraprofessor mener nemlig, at retningslinjerne for brugen af embedsværket er alt for abstrakte. Det skriver Altinget. 

”Vi er på et område med meget uskarpe regler, og sagen rammer et blødt punkt. De nuværende retningslinjer er ikke særligt brugbare. Én vej kunne være at udgive nogle mere detaljerede anvisninger med flere konkrete eksempler, så embedsmændene får en hjælpende hånd til at vurdere, hvor grænsen går,” siger professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Michael Gøtze.

Alternativet, SF og Enhedslisten er enige med Michael Gøtze i, at der er brug for klarere regler. De fremhæver især, at stor uenighed blandt eksperter og embedsmænd må betyde, at der er brug for at få mere klarhed.

Læs også

S støtter Pape i Tibet-undersøgelse
I første omgang skal det ikke undersøges, om der bevidst blev spændt ben for den oprindelige Tibet-kommission. Og det er helt i orden, mener Socialdemokratiet. Det skriver Jyllands-Posten.

”Kommissoriet er bredt og grundigt formuleret, og kommissionen har efter loven helt frie hænder til at tilrettelægge sit arbejde,” sådan skriver medlem af retsudvalget Mette Reissmann (S) i en sms ifølge Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti har ellers tidligere været ude med riven efter opgavebeskrivelsen for den nye Tibet-kommission. De mener nemlig, at kommissionen også bør undersøge om Udenrigsministeriet bevidst ikke udleverede alt materiale, som kunne være relevant.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Mette Reissmann

MF (S), erhvervsordfører, Socialdemokratiet, formand, Marstal Navigationsskole, formand, Københavns Idrætsefterskole, bestyrelsesmedlem, Kvindeøkonomien, TV-vært, TV3
cand.merc.jur. (CBS 1989)

0:000:00