Dagens overblik: Løkke vil forklare Trump tingenes tilstand

OVERBLIK: Trump har givet Nato-medlemmerne en forventet røffel. Men selv om Danmark ikke lever op til forsvarskravene, så bruger vi pengene klogere end andre, siger Løkke. Og så er der gætteleg om ny departementschef i Udenrigsministeriet. Få dagens nyhedsoverblik.

Nato-topmødet kører på fuld drøn, og det er vigtigt understrege overfor Trump, hor meget Danmark gør for alliancen. Det er Løkkes opgave, siger han selv.
Nato-topmødet kører på fuld drøn, og det er vigtigt understrege overfor Trump, hor meget Danmark gør for alliancen. Det er Løkkes opgave, siger han selv.Foto: Ludovic Marin/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

God eftermiddag og velkommen til dit daglige nyhedsbrev på denne 41. sommerdag.

Vi lægger ud med Nato-topmødet i Bruxelles, som bliver afsluttet i dag, og det går ikke stille for sig.

Den amerikanske præsident Trump er utilfreds med de europæiske alliancepartneres bidrag til Nato, og derfor presser han på for, at de lovede to procent af BNP går til forsvarsbudgetterne. Nu har han endda hævet målet med en opfordring om at bruge fire procent, skriver han selv på Twitter.

Danmark er et af de mange Nato-medlemmer, der ikke lever op til to-procent-kravet. Men de penge, Danmark bruger, bliver til gengæld brugt klogere, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge Jyllands-Posten.

Om de ord er gået ind hos Trump, ved Lars Løkke Rasmussen ikke, men han er ihærdig, og han ser det som sin opgave at forklare præsidenten, hvordan tingene hænger sammen, skriver avisen.

”Så må vi jo gentage dem. For det her er verdens stærkeste forsvarsalliance. Den lever i kraft af et stærkt transatlantisk samarbejde,” siger Løkke til Jyllands-Posten.

Trumps manøvre passer Løkke fint
Hvis du vil dykke dybere ned i, hvad der skete bag de lukkede døre på Nato-topmødet, skal du læse dagens analyse fra Altingets Europa-analytiker, Tomas Lauritzen.

I følge ham var det ikke overraskende, at Donald Trump fejede ind over Belgien med sin sædvanlige hårde retorik.

Det overraskende bestod i, at Donald Trump gik ind i debatten om den russiske gasledning Nord Stream 2. Den planlagte rørledning skal gå fra Rusland til Tyskland, og det behager ikke den amerikanske præsident.

Tyskland er nemlig storforbruger af russisk gas, og det gør dem alt for afhængige af Rusland, sagde Trump tidligere på ugen.

Men det kan være gode nyheder for Danmark, der er et af de lande, som ledningen går igennem på vejen mod Tyskland.

Danmark har endnu ikke givet tilladelse til Nord Stream 2, og emnet er et geopolitisk puslespil for regeringen.

”Derfor vil det faktisk passe Lars Løkke Rasmussen ganske fortræffeligt, hvis Donald Trump gør Nord Stream 2 til et nyt kardinalpunkt i sin kritik af Tyskland og Merkels politik,” skriver Thomas Lauritzen.

Læs også

Donald Trump gav desuden lidt af et show, da han mødtes med Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. Det kan du se i tweetet herunder:

Udvalg i EU-Parlamentet vil have fire måneders øremæket barsel
Det har været oppe at vende før, og nu er øremærket barsel igen på dagsordenen.

På trods af dansk modstand foreslog medlemslandene i EU tidligere på året, at man gav hver forældre to måneders øremærket barsel.

Nu er et udvalg i Europa-Parlamentet blevet enige om, at man skal fordoble det.

Hvis forslaget holder, vil hver forældre få fire måneder barsel, som skal afholdes, inden barnet fylder ti år.

”Vi forsøger at balancere, hvad der sker i en familie, når et barn bliver født. Det er både morens og faderens ansvar,” siger ordfører for lovforslaget David Casa (EPP) ifølge Ritzau på Fyens.dk.

De endelige forhandlinger forventes påbegyndt til september. Her skal EU-Parlamentet forhandle med Det Europæiske Råd og Kommissionen, der blev enige om en fælles position tidligere på året.

Den øremærkede barsel på fire måneder, hvis indført, vil betyde, at forældrene ikke selv kan sammensætte barselsperioden.

Det er noget, som tidligere har vækket bekymring hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

”Det er en position, vi fra dansk side prøver at bekæmpe, for vi er imod det. Vi mener, det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig, som man finder det bedst,” sagde han ifølge TV 2 tilbage i juni.

Gætteleg i Udenrigsministeriet
Og så er der gang i spekulationerne om posten som departementschef i Udenrigsministeriet. Den nuværende topchef skal nemlig stoppe, og Altingets chefredaktør Jakob Nielsen ser nærmere på, hvem der kan komme i spil som afløser.

Stillingen er ”en af de mest prestigefyldte i statsadministrationen”, og da det er partileder for Liberal Alliance Anders Samuelsen, der sidder i ministerstolen, øger det kun indflydelsen, man kan få i stillingen, skriver Jakob Nielsen.

Men hvem skal det så være? Den beslutning bliver formelt truffet af et udvalg med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V).

Find ud af, hvem favoritterne er, her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00