Dagens overblik: Pia Olsen Dyhr åbner for stigende pensions­alder

Uddannelses- og forskningsministeren kommer med "pinlig" udtalelse, forsvarschefen erkender ledelsessvigt i krænkelsessager, og bankdirektør vil have politikerne til at regulere kønsfordeling. Få overblikket over dagens nyheder.

"Vi er ikke kategorisk afvisende over for at diskutere, om pensionsalderen skal stige," siger SF's formand til Børsen.
"Vi er ikke kategorisk afvisende over for at diskutere, om pensionsalderen skal stige," siger SF's formand til Børsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

God formiddag, og velkommen til Altingets overblik over torsdagens politiske nyheder.

Selvom optagelsestallene for de videregående uddannelser fylder i mediebilledet, begynder vi med TV 2's historie om, at forsvarschefen erkender ledelsessvigt i krænkelsessager.

En række nuværende og tidligere soldater står nemlig frem og fortæller, at de har oplevet verbale krænkelser, befamlinger og deciderede overgreb i Forsvaret. Det får forsvarschef Flemming Lentfer til at erkende et ledelsessvigt.

Fælles for soldaterne er, at de ikke forstår, at krænkerne kan fortsætte i Forsvaret, uden at der for soldaterne at se er nævneværdige konsekvenser, selvom Forsvaret med egne ord har nultolerance over for krænkende adfærd.

"Når personel i Forsvaret bliver udsat for krænkelser, er der jo to parter i en sag. Det vi i første omgang skal, er at finde ud af, hvad der foregår. Det skal vi gøre objektivt. Og så skal vi håndtere begge parter. Med de ting, som I har gravet frem, og med de sager vi selv kender, tror jeg, der er noget på den ledelsesmæssige side, som vi kan blive bedre til at håndtere," siger Flemming Lentfer til TV 2.

Kvinder er et særsyn i bankers direktionslokaler

Fem af landets 56 pengeinstitutter har en kvinde som topchef svarende til en andel på ni procent. Det viser en kortlægning, som Jyllands-Posten har foretaget.

Særsynet får direktør Karen Frøsig, som har stået i spidsen for Sydbank siden 2010, til at opfordre politikerne til at gribe ind med regulering, eftersom at erhvervslivet ikke selv kan finde ud af at håndtere udfordringen.

"Jeg har tidligere været overbevist om, at lovgivning ikke dur til at regulere dette, fordi virksomhederne selvfølgelig altid skal ansætte den bedst egnede til en hvilken som helst stilling. Men jeg er nået frem til, at vi er nødt til at bede politikerne om at regulere det," siger hun til Jyllands-Posten. 

Markant fald i optaget på velfærdsuddannelserne

De nye tal for optagelserne på de videregående uddannelser afslører, at især de såkaldte velfærdsfag oplever, at antallet af studerende i gennemsnit er 14 procent lavere end sidste år. Det skriver TV 2.

Velfærdsfagene tæller sygeplejerske-, socialrådgiver-, lærer- og pædagoguddannelsen, og særligt markant er faldet for optagelsen på sygeplejerskeuddannelsen uden for de fire største byer, hvor optaget er faldet med 26 procent fra 2019 til 2022.

Uddannelses- og Forskningsminister Jesper Petersen (S) mener, at faldet på optaget til velfærdsuddannelserne skyldes en "tendens i tiden, der tilsiger, at jo mere akademisk en uddannelse er, jo finere er den". Men det er en pinlig udmelding, mener forpersonen i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, som ikke tror, at unge foretrækker akademiske uddannelser, fordi de er "finere" end for eksempel sygeplejerskeuddannelsen.

"Det, synes jeg slet ikke, rammer de tanker, som unge gør sig. Selvfølgelig vil de gerne have en uddannelse med gode løn- og arbejdsvilkår og gode fremtidsmuligheder, hvor man kan blive ved med at udvikle sig. Så jeg synes simpelthen ikke, at det her med akademisering er rammende for det," siger Charlotte Gøtstad Sørensen til TV 2.

Lokalpolitikere tordner mod grænsekontrol

Mens Venstre og Konservative på Christiansborg vil beholde grænsekontrol, er stemmer i de blå partiers sønderjyske bagland yderst kritiske. Det skriver Avisen Danmark.

Kritikken kommer, efter at regeringens støttepartier onsdag opfordrede de øvrige partier på Christiansborg til at droppe den midlertidige grænsekontrol, der har varet siden 2016 og i sommeren i år har skabt bilkøer ved for eksempel grænsen mellem Danmark og Tyskland.

"Det er ikke rimeligt, at man skal chikanere danskere og turister på grund af en imaginær grænse, fordi der tegnes et trusselbillede på flygtninge og terrorisme," siger andenviceborgmester i Aabenraa Thomas Andresen (V) til Avisen Danmark.

SF åben for stigende pensionsalder

SF-formand Pia Olsen Dyhr melder nu ud, at SF ikke længere er fuldstændig afvisende over for at lade pensionsalderen stige, så længe partiet kan få en række betingelser igennem. Det betyder blandt andet, at hvis ordningen for tidligere pension, kendt som arnepensionen, udvides, er partiet klar til at kigge på sin hidtidige position om tilbagetrækning. Det siger hun til Børsen.

"I virkeligheden vil vi gerne diskutere det her. Vi er ikke kategorisk afvisende over for at diskutere, om pensionsalderen skal stige. Vi er bare optaget af dem, der ikke kan arbejde, til de er 70 eller 71 – at de får den udgang af arbejdsmarkedet, som de har brug for," siger Pia Olsen Dyhr til Børsen.

SF står uden for det økonomisk betydningsfulde forlig kendt som velfærdsaftalen fra 2006, hvor parterne bag aftalen blev enige om princippet om, at pensionsalderen skal følge den stigende levetid. Med den nye udmelding åbner Pia Olsen Dyhr dermed op for at ændre partiets kurs på det økonomisk vigtige spørgsmål.

Regeringen vil kompensere borgere nær vindmøller

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) siger til Jyllands-Posten, at han er klar over, at ikke alle er begejstrede for Folketingets planer om at rejse flere vindmøller og solceller på land. Han vil derfor finde veje til, hvordan lokale interesser bedre tilgodeses.

Et flertal i Folketinget indgik en aftale om planloven i juni, hvor ministeren sagde, at det for regeringen havde været afgørende at gøre det nemmere at opsætte vindmøller og solceller. Det munder nu ud i, at regeringen vil have, at flere penge og mere udvikling falder af til borgerne, der bor i de berørte områder.

"Vi har i flere omgange aftalt mellem regeringen og aftalepartierne at forhøje bonus for at bo i nærheden af vedvarende energianlæg og at forhøje den grønne pulje. Samtidig vil vi bruge planloven til at skabe ekstra frihedsgrader og bedre rammer, så produktionen af grøn energi også giver mulighed for en øget lokal udvikling. Det kan være nye muligheder for udvikling af landsbyer eller rekreative muligheder i de områder, hvor energiparkerne placeres," siger ministeren til Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • I løbet af dagen: Færøernes nationaldag, Ólavsøka – på dansk Olaifesten, Olai eller Olaj – falder den 28. og 29. juli. Den officielle flagdag i Danmark er den 29. juli
  • I løbet af dagen: USA's præsident, Joe Biden, skal torsdag tale med Kinas præsident, Xi Jinping. Samtalen er den første i fire måneder og kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de lande igen er anstrengt.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00