Dagens overblik: Regeringen har talt med Etiopien og Tunesien om modtagercenter

Ifølge en aktindsigt har den danske migrationsambassadør besøgt både Etiopien og Tunesien. Ny genåbningsaftale møder hård kritik fra idrætsforbund. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afviser fortsat at sætte navn på de lande, som regeringen har drøftet modtagercentre med.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afviser fortsat at sætte navn på de lande, som regeringen har drøftet modtagercentre med.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi starter i dag med en nyhed fra Jyllands-Posten, som har fået en aktindsigt, der viser, at regeringen i al hemmelighed har været i dialog med Etiopien og Tunesien om mulighederne for etableringen af et modtagecenter for asylansøgere.

Avisen har fået aktindsigt i den særlige danske migrationsambassadør Anders Tang Friborgs rejseaktiviteter. Hans opgave er netop at skabe en dialog med tredjelande, som kan åbne døren for et modtagercenter, hvor Danmark kan sende asylansøgere til.

Ifølge rejseaktiviteterne har Anders Tang Friborg både været på besøg i Tunesien og Etiopien. Begge ture bekræftes af en medrejsende embedsmand, mens turen til Etiopien også bekræftes af fotos fra etiopiske udenrigsministerium.

Jyllands-Posten afsløring af regeringens hemmelige dialog med de to afrikanske lande får flere partier til at kræve, at regeringen orienterer Folketinget om, hvilke og hvor mange lande der er drøftelser med. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afviser dog fortsat at sætte navn på landene.

Se aftalen mellem Danmark og Rwanda
Tunesien og Etiopien er ikke de eneste afrikanske lande, som har haft besøg af Danmark til drøftelser om asyl. I slutningen af april var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) på besøg i Rwanda for at underskrive en aftale.

Men hvad skrev ministrene egentlig under på? Altinget kan nu afsløre indholdet af den syv sider lange aftale.

Ifølge aftalen vil Danmark betale Rwanda for at udvikle landets asylsystem, og danske myndigheder skal hjælpe landet med at styrke grænsekontrollen. Derudover er det danske ønske om et modtagercenter også nævnt i aftalen. Men det fremgår som et ønske og ikke en konkret plan, som Rwanda har forholdt sig til.

Læs mere i Altingets artikel, hvor du også kan læse den fulde aftaletekst.

Idrætsforbund kritiserer genåbningsplan
Den nye genåbningsaftale, som blev indgået tirsdag, møder nu hård kritik fra flere aktører inden for dansk idræt.

Det skriver Altinget Idræt.

På trods af flere lempelser skal elitehåndboldkampe fortsat afvikles uden tilskuere, hvilket bliver kritiseret af både Dansk Håndbold Forbund og Dansk Idrætsforbund.

"Jeg har hele vejen igennem valgt en diplomatisk linje i den her sag og forhold mig pragmatisk i forhold til nedlukning og genåbning. Men nu bliver jeg simpelthen nødt til at sige fra. Jeg forstår simpelthen ikke politikernes prioriteringer," siger Morten Stig Christensen, som er generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund.

Det møder ligeledes kritik, at genåbningen af indendørs idræt for voksne ikke omfatter kontaktsport. Læs mere på Altinget Idræt, som lanceres i dag og er Altingets nyeste nichemedie. Få et prøveabonnement lige her.

Mangel på plads kan forsinke fuld genåbning af skolerne
Det er formentlig ikke alle skoler, der vil blive klar til at tage imod eleverne, når de alle får lov til at vende tilbage torsdag. Sådan lyder det fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand for Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal. Det skriver Ritzau ifølge TV 2.

Ifølge lærerformanden er det blandt andet den manglende plads, der gør, at det bliver svært for skolerne at have alle eleverne fra 5. til 8. klasse tilbage på fuld tid. Der er nemlig stadig krav om afstand og opdeling af eleverne, der skal holdes adskilt klassevist gennem hele skoledagen inklusiv frikvarterne.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: I anledning af lanceringen af Altingets nyeste nichemedie Altinget Idræt sendes der live fra Altingets podcaststudie, hvor redaktør Rasmus Løppenthin sammen med senioranalytiker ved Play the Game Stanis Elsborg og Poul Broberg, der er chef for Public Affairs i Danmarks Idrætsforbund, diskuterer om Danmark har sovet i timen i det idrætspolitiske magtspil. Følg med her.
  • Klokken 11.00: Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er i dag kaldt i samråd om opgravning af mink af Finansudvalget. Ministeren skal blandt andet redegøre for de bagvedliggende beregninger i aktstykke 217 for spændet mellem beløbet på de 72,2 millioner kroner og 150 millioner kroner og give en beregning af de miljøpolitiske konsekvenser.
  • Klokken 12.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i samråd om regeringens beslutning om at afskære konfliktramte virksomheder fra lønkompensationsordningen.
  • Klokken 14.00: Folketingets Ligestillingsudvalg har ministeren for ligestilling, Peter Hummelgaard, i åbent samråd, hvor han skal redegøre for, hvordan regeringen vil bidrage til at mindske uligelønnen mellem kønnene.
  • Klokken 14.00: Folketingets Epidemiudvalg har finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om dækning af covid-19-relaterede udgifter for bosteder og plejehjem.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00