Dagens overblik: SAS lander ny overenskomst

Måling afslører bred opbakning til arnepensionen, Venstre foreslår skattefri sommerferie for unge i arbejde, og SAS lander ny overenskomst med piloterne. Få overblikket over dagens nyheder.

"Endelig kan vi vende tilbage til normal drift," udtaler SAS' topchef, Anko van der Werff, efter at flyselskabet sammen med piloter har aftalt en ny overenskomst.
"Endelig kan vi vende tilbage til normal drift," udtaler SAS' topchef, Anko van der Werff, efter at flyselskabet sammen med piloter har aftalt en ny overenskomst.Foto: Lars Schroeder/TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtKarl Emil Frost

God formiddag, og velkommen til Altingets overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Selv om vi kommer forbi den nye SAS-aftalen, begynder vi med Politikens historie om, at eksperter kritiserer manglende hjemsendelser i minksagen. Det undrer nemlig eksperterne, at trods Minkkommissionens massive og omfattende kritik kan embedsmændene stadig frit møde op på deres arbejde i statsadministrationen.

Flere eksperter i forvaltningsret mener, at der er tale om en usædvanligt langsommelig, uigennemsigtig og gavmild håndtering af en statslig skandalesag uden sidestykke. Ingen er sendt hjem eller fritaget for tjeneste, og regeringen har indtil videre ekspederet Minkkommissionens kritik over til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der skal komme med bud på, hvordan ministerierne bedst håndterer kritikken

"Det er ikke særlig kompliceret juridisk eller administrativt at hjemsende folk. Det kan nærmest besluttes fra det ene minut til det næste. For det er jo ikke en sanktion, det er en midlertidig foranstaltning, fordi det er det mest hensigtsmæssige, at folk ikke sådan går rundt og kan skabe et kompliceret arbejdsklima eller kan påvirke sagsbehandlingen," siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Statsministeriet afviser at kommentere kritikken og henviser til et pressemøde fra 1. juli, hvor statsminister Mette Frederiksens (S) blev bedt om at forholde sig til, om regeringen kunne finde på midlertidigt at hjemsende de kritiserede embedsmænd. Hun svarede, at "det kommer an på, hvilken rådgivning vi kommer til at få fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen".

Måling viser bred opbakning til arnepension

Mens Konservative og Venstre går til valg på at afskaffe S-regeringens omstridte arnepension, bakker et betydeligt flertal af danskerne ifølge en ny måling fra Kantar Gallup op om ordningen, skriver Berlingske

I målingen svarer 57 procent af de 1.140 adspurgte, at de bakker op om pensionsordningen for danskere, der har været længst på arbejdsmarkedet. 21 procent vil afskaffe ordningen, mens 22 procent er uafklaret. Også blandt de blå vælgere bakker et mindretal – 43 procent – op om at droppe ordningen. Det får politisk kommentator Hans Engel til at kalde de blå partiers hårde modstand mod ordningen for et "selvmål". I Venstre tager den vikarierende politiske ordfører, Lars Christian Lilleholt, også målingen til "til efterretning".

"I Venstre ønsker vi, at der skal tages hånd om nedslidte, og de skal have mulighed for at trække sig fra arbejdsmarkedet på værdige vilkår. Regeringens ret til tidlig tilbagetrækning er ikke en model, der er groet i Venstres baghave. Vi havde hellere set, at man havde styrket seniorpensionen, som mange danskere også har benyttet sig af," skriver han til Berlingske.

SAS lander ny overenskomst

Efter 15 dages strejke har SAS, som har den danske stat som storaktionær, indgået en ny overenskomst med SAS-piloternes fagforeninger. Det skriver flyselskabet i en pressemeddelelse

Den nye overenskomst gælder de næste fem og et halvt år og er ifølge pressemeddelelsen et centralt element i SAS' redningsplan, SAS Forward, eftersom at overenskomsten giver "den stabilitet og forudsigelighed, der kræves af potentielle investorer". Aftalen skal formelt godkendes af medlemmerne af de fire fagforeninger. 

Omkring 1.000 SAS-piloter har deltaget i strejken, som ifølge SAS' forventninger kommer til at koste lidt over en milliard kroner. I løbet af de 15 dage, som strejken har varet, er omkring 380.000 passagerer blevet påvirket af omkring 3.700 aflyste fly.

Energiagentur vil have Europa til øjeblikkeligt at skære i gasforbruget

For at undgå en energikrisen til vinter bør de europæiske lande øjeblikkeligt skrue ned for gasforbruget. Det er advarslen fra Det Internationale Energiagentur (IEA), efter at Rusland har skruet kraftigt ned for gasleverancerne til Europa, skriver DR.

"Det er meget bedre, at man nu tager skridt til at gøre klar til vinteren, end at man overlader hundrede millioner af mennesker og de europæiske økonomiers skæbne i vejrgudernes hænder – eller i værste fald giver mere magt til den russiske præsident Putin," skriver Fatih Birol, direktør for Det Internationale Energiagentur, i en rapport.

Rusland valgte for en måned siden at reducere gasleverancerne til Tyskland gennem Nord Stream 1-rørledningen, der løber fra Rusland til Tyskland, til 40 procent. Rørledningen er netop nu lukket som følge af vedligeholdelse, hvilket har skabt bekymring for, at Rusland ikke vil lade gassen flyde igen, når arbejdet er overstået.

Ellemann vil lette presset på studerende med fire forslag 

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, præsenterer i Berlingske fire forslag til, hvordan unge kan få nemmere ved at kombinere arbejde og uddannelse. Færre unge har nemlig som følge af en usund "perfekthedskultur" fritidsjob ved siden af deres uddannelser.

For det første vil Jakob Ellemann-Jensen hæve frikortbeløbet for unge under 18 fra 37.300 til 46.600 om året, så den enkelte vil kunne tjene 800 kroner ekstra skattefrit om måneden. Venstre vil samtidig hæve aldersgrænsen for skattefrit arbejde i private hjem fra 16 til 18 år.  

For det tredje skal fribeløbet helt afskaffes i juli og august, så alle studerende kan arbejde skattefrit i sommerferien. Og til sidst skal muligheden for at tage en fireårig kandidatuddannelse på deltid, mens den studerende samtidig er i beskæftigelse, gøres permanent.  

"Den erfaring vil hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet, når de er færdige med studiet, men det vil også lære dem, at det på en arbejdsplads – i langt højere grad end på studiet – er helt okay at begå fejl," siger Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.  

Det sker i dag:

  • I løbet af dagen: Post Nord kommer med regnskab for andet kvartal
  • I løbet af dagen: Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, besøger Iran, hvor de skal mødes præsident Ebrahim Raisi. De tre ledere skal drøfte situationen i Syrien
  • I løbet af dagen: Den britiske regerings første fly med asylansøgere til Rwanda blev standset den 14. juni, og nu skal en britisk domstol vurdere, om udsendelsen overhovedet er lovlig. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol stoppede flyet med asylansøgere tre timer før den planlagte afgang.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sten Bønsing

Professor, juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.merc.jur (Aalborg Uni. 1996), Ph.d. (Aalborg Uni. 2001)

Anko van der Werff

Direktør, SAS
jurist (Universiteit Leiden 1999)









0:000:00