Dagens overblik: Uffe Elbæk vil med i tv-stationernes statsministerdueller

OVERBLIK: Alternativet vil med i dueller mellem Mette F og Løkke, Støjberg åbner for mere udenlandsk arbejdskraft, og Thulesen drømmer om det gamle Venstre under Fogh. Få dit overblik her.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, bragte sig for godt en uge siden på banen som statsministerkandidat. 
Alternativets formand, Uffe Elbæk, bragte sig for godt en uge siden på banen som statsministerkandidat. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

Godmorgen og velkommen til endnu en solbeskinnet dag i dansk politik.

Vi starter dagens overblik hos Uffe Elbæk (ALT), som jo for godt en uge siden bekendtgjorde, at han peger på sig selv som statsminister. I den forbindelse forventer han at blive inviteret til TV 2 og DR’s statsministerdueller. Det skriver Politiken.

”Det vil være et højst demokratisk problem, hvis de siger, at 'nej, vi kører de her præsidentdebatter med Lars Løkke og Mette Frederiksen, men ikke Uffe Elbæk. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvilket argument de skulle bruge rent demokratisk,” siger han til avisen.

Men ifølge Politiken vil Thomas Falbe, nyhedschef fra DR Nyheder hverken afvise Elbæk i en statsminister-kandidat-debat eller love noget. Han forklarer Politiken, at DR ikke ønsker at påvirke situationen, og at der kan nå at ske mange ting, inden valget bliver udskrevet.

Heller ikke hos TV 2 har man endnu taget stilling til, hvorvidt Uffe Elbæk skal være en del af en statsministerduel. 

Støjberg vil gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft
"Det er en fuldstændig uholdbar situation, at der mangler arbejdskraft i Danmark. Kvalificeret arbejdskraft er en stor gevinst for alle, og derfor arbejder vi lige nu på en række tiltag." Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ifølge DR. Hvilke tiltag det drejer sig om, kommer ministeren ikke nærmere ind på, men siger, at hun regner med at præsentere dem på den anden side af sommerferien. 

Ifølge DR tyder meget på, at det ministeren skrue på er den såkaldte beløbsgrænse, der betyder, at personer fra lande udenfor EU i dag skal tjene mindst 418.000 kroner om året for at kunne arbejde i Danmark. 

Socialdemokratiet melder sig klar til forhandlinger på en række områder, men står fast på, at beløbsgrænsen ikke bør sænkes. Dansk Folkeparti mener, at der med de nuværende regler er fin mulighed for, at virksomhederne kan hente udenlandsk arbejdskraft. Udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen siger, at en lempelse vil føre til, at den forkerte type arbejdskraft kommer til landet. 

Færre, men højere vindmøller på land
Den nye energiaftale, som regering indgik 29. juni, betyder, at der skal være færre vindmøller på land. Til gengæld er der ingen garanti for, at de ikke bliver højere. Det skriver Politiken.

Ifølge avisen har oppositionen længe talt varmt for markant større møller, der allerede er sat i produktion hos for eksempel Vestas. De sælger møller med en højde på både 180 og 241 meter. I dag er loftet på 150 meter, men det kan stige i fremtiden, siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Ifølge Politiken er forventningen, at regeringen i løbet af efteråret vil se på muligheden for at hæve højdegrænsen.

Thulesen Dahl drømmer om Foghs Venstre
I de politisk stille sommerdage har du måske bedre tid til at læse et interessant interview. Må vi foreslå, at du vælger det store interview med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som Altinget bringer i dag.

Her taler han om, hvad det vil sige at være borgerlig, sin egen rolle i en kommende regering og Dansk Folkepartis position i dansk politik. Thulesen Dahl fortæller blandt andet, at han drømmer sig tilbage til Anders Foghs udgave af Venstre.

“Hvis jeg får min vilje, så får vi den kombination af en anerkendelse af den offentlige sektor som en vigtig del af vores velfærdssamfund, en stram udlændingepolitik og en stærk værdipolitik, som vi havde i nullerne. Man kan sige det på den måde, at Venstre over årene har indtaget flere positioner. I 1990’erne gik Venstre ind for en liberalistisk økonomisk politik. Med Anders Fogh Rasmussen blev Venstre et parti, der også kerede sig om den offentlige sektor. Og under Lars Løkke Rasmussen har partiet haft begge holdninger. Venstre er et parti, der kan levere begge varer, afhængig af hvem der trækker i dem,“ siger han. 

Læs også

Slut med rygepauser
Medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune, kan nu vinke farvel til rygning i arbejdstiden. Det er nemlig blevet forbudt for de ansatte i forvaltningen, skriver Berlingske. Ifølge avisen betyder det, at medarbejderne hverken må ryge på forvaltningens grund, eller når de transporterer sig til og fra møder i arbejdstiden.

Alex Vangopslagh, der sidder i Borgerrepræsentationen for Liberal Alliance, kalder de nye regler for ”helt vilde”.

”Det er det glade vanvid. Jeg har svært ved at se, hvorfor man skal fortælle voksne borgere, at de ikke må ryge på vej til møde. Det er sundhedsfascisme og formynderi på et vanvittigt plan,” siger han.

Simon Heering er ansat i Sundheds - og Omsorgsforvaltningen og har som tillidsrepræsentant været med til drøftelserne af rygepolitiken. Han forklarer over for Berlingske, at diskussionerne om de nye regler har været forsonlige og rolige, selvom enkelte medarbejder mener, at de går den enkeltes frihed for nær.

Hvad skal barnet hedde?
Siden de to lønmodtagerorganisationer FTF og LO i april stemte for en fusion, er spekulationerne gået på, hvad den nye organisationer kommer til at hedde.

Og nu har Lizette Risgaard, formand for LO, og FTF-formand, Bente Sorgenfrey, nu bedt om Facebook-brugernes input. Det skriver Avisen.dk.

"Vi vil gerne have en åben proces omkring det her. Vi revitaliserer jo fagbevægelsen med denne her nye hovedorganisation, og der vil vi gerne inddrage medlemmerne. Herunder også, når det gælder navnet," siger Bente Sorgenfrey.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00