Danmark mister klimavenner på stribe i Europa. Men få lyspunkter giver alligevel håb

Klimaklubben i EU svinder ind. Et mindre grønt Europa-Parlament, færre grønne regeringer og en ny Kommission betyder, at Danmark mangler grønne legekammerater, lyder det fra to EU-analytikere.

Mette Frederiksen i selskab med Viktor Orban, Olaf Scholz, Emmanuel Macron og Donald Tusk. Særligt de tre sidstnævnte er centrale aktører i at drive EU's grønne omstilling fremad. Men hvor ambitiøse er de egentlig?
Mette Frederiksen i selskab med Viktor Orban, Olaf Scholz, Emmanuel Macron og Donald Tusk. Særligt de tre sidstnævnte er centrale aktører i at drive EU's grønne omstilling fremad. Men hvor ambitiøse er de egentlig?Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Ikke alene ser Europa-Parlamentet ud til at blive mindre grønt.

Det gør Ministerrådet og EU-Kommissionen også.

Dermed er Danmark efterhånden efterladt alene i den klub af EU-lande, der traditionelt har forsøgt at skubbe EU i en grønnere retning.

Det fortæller Nicolai Bech Kofoed, som er EU-programchef i klimatænketanken Concito. Han lægger især vægt på et kursskifte hos to vigtige danske alliancepartnere.

"Sverige og Holland har fået nogle mere højreorienterede regeringer, som slet ikke deler den danske position om at være et grønt foregangsland i EU-regi," siger Nicolai Bech Kofoed.

Han nævner også Tyskland, Frankrig, Spanien, Portugal, Luxembourg, Belgien og Finland som eksempler på lande, der til tider har bidraget aktivt i den grønne klub, men som af forskellige årsager ikke længere er så progressive, som de har været.

"Billedet er helt klart, at der er tilbagegang i den grønne klub," fastslår han.

Det billede kan Ditte Brasso Sørensen godt genkende. Hun er senioranalytiker i Tænketanken Europa.

"De lande, for hvem klimaambitioner er en central prioritet, bliver til stadighed en mindre gruppe," siger hun og udpeger Tyskland som afgørende eksempel:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024