Dansk feta-eksport smuldrer: Danmark får kritik for forkert oste-betegnelse i handel med tredjelande

Danmark har tilsidesat sine forpligtelser, når danske osteproducenter sælger hvid ost til lande uden for EU og kalder det feta, konstaterer EU-Domstolens generaladvokat.

Det skal være slut med at eksportere fetaost fra Danmark, hvis EU-Domstolen vælger at følge generaladvokatens anbefaling. I stedet må danske osteproducenter kalde det 'salatost' eller 'hvid ost'.
Det skal være slut med at eksportere fetaost fra Danmark, hvis EU-Domstolen vælger at følge generaladvokatens anbefaling. I stedet må danske osteproducenter kalde det 'salatost' eller 'hvid ost'.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Sagaen om dansk fetaost har nu fået et nyt kapitel.

EU-Domstolens generaladvokat har torsdag udtalt kritik af Danmark, fordi danske osteproducenter sælger hvid ost under varebetegnelsen 'feta' uden for EU's grænser. Det sker, efter EU-Kommissionen har anklaget Danmark for traktatbrud.

Danmark må ikke sælge feta, fordi Grækenland har en særlig EU-eneret til at bruge navnet på den populære salatost.

Det er langt fra første gang, at Danmarks feta-eventyr ender i EU-retten. Danmark er allerede internt i EU blevet tvunget til at droppe feta-navnet, men er fortsat med at bruge feta-deklareringen i handler til tredjelande, som EU ikke har handelsaftaler med.

Og det er det sidste, som EU nu også vil sætte en stopper for.

Generaladvokaten mener nemlig, at Grækenlands feta-patent også omfatter eksport til tredjelande, fordi EU-produkters kvalitet "kan kendes på deres tilknytning til et afgrænset geografisk område".

"Mens frihandel utvivlsomt er en af de værdier, der respekteres i Unionens retsorden, tager den foreslåede fortolkning hensyn til andre interesser end økonomiske interesser, som også indgår i EU-borgerens opfattelse af, hvad der er god livskvalitet," lyder det i udtalelsen.

Generaladvokatens udtalelse er ikke bindende, men EU-dommerne læner sig ofte op ad det, deres generaladvokat er kommet frem til.

Konflikten startede helt tilbage i 2002, da Danmark og Tyskland lagde sag an mod EU-Kommissionen og tabte. Det slog fast, at Grækenland kunne beholde sin eneret på fetaost, så den syrlige, saltede ost optræder på listen over EU’s beskyttede oprindelsesbetegnelser.









0:000:00