Dansk landbrug hårdest ramt i EU

DANSK NEDTUR: I 2008 faldt indtjeningen i det danske landbrug med næsten 25 procent - det største fald i hele EU. Fischer Boel advarer mod protektionisme, og landbruget sender tanke til Grøn Vækst.
Dansk føring i svineproduktion er hovedårsag til EU-rekord i nedgang i indtjeningen i 2008.
Dansk føring i svineproduktion er hovedårsag til EU-rekord i nedgang i indtjeningen i 2008.Foto: colourbox
Ida Skytte
Fakta
Landbrugets indtjening defineres af Eurostat som værende reel indtjening genereret af agrokulturelle aktiviteter per ansat.

Kilde: Eurostat

BRUXELLES: Ifølge helt nye tal fra EU-Kommissionens statistikkontor, Eurostat, topper Danmark listen over hårdest ramte landbrug med en nedgang på 24,7 procent i 2008 i forhold til året før.

Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel kalder tallene "tankevækkende".

"Danmark er hårdest ramt. Men landbruget er i sidste instans mere robust end mange andre sektorer, for du behøver ikke at købe en ny BMW, men du bliver nødt til at spise et eller andet. Derfor vil der fortsat være behov og efterspørgsel efter fødevarer" siger kommissæren, da Altinget.dk møder hende på hendes kontor i Bruxelles.

Advarer mod protektionisme
Hun advarer imod protektionistiske tiltag i de enkelte medlemslande, men mener samtidig, at landbruget ikke skal have sendt flere regninger midt i krisetiderne.

"Jeg er enig i, at hvis jeg kigger på landbruget i Europa som helhed, er der ikke plads til at pålægge landbruget yderligere udgifter," siger kommissæren, som peger på, at landmændene dog har et sikkerhedsnet i form af den direkte landbrugsstøtte.

"Uanset hvad priserne er, så modtager man den støtte, men vi har heller ikke mulighed for at agere socialkontor. Og jeg er lodret modstander af, at vi går ind som politikere og styrer markedet og for eksempel bestemmer mindsteprisen på mælk eller forhøjer importtolden på varer for at beskytte vores egen produktion. Den protektionistiske tilgang er jeg meget opmærksom på, at vi ikke forfalder til - det vil være som at skyde os selv i foden."

Landbrug: Skab rammer for os i Grøn Vækst
I Landbrugsraadet begrunder direktør Carl Aage Dahl den store nedgang med, at landbruget er førende på svineproduktion, og at mens alle andre landbrugsproduktioner havde gavn af de stigende fødevarepriser, blev svinesektoren ramt hårdt.

"Udbuddet på verdensmarkedet er for stort, så sektoren oplevede ingen prisstigninger. Samtidig steg foderpriserne markant. Det ramte svineproducenterne hårdt økonomisk, og det er det, vi kan se ud fra Eurostats tal," siger han og peger på landbrugets samlede udspil til Grøn Vækst, som blev præsenteret fredag den 20. marts 2009. 

"Her er hovedbudskabet, at rammerne for vores produktion skal sikres, så vi står stærkt over for vores udenlandske konkurrenter. Det kræver derfor, at der bliver taget politisk stilling til, om man vil udvikle eller afvikle erhvervet? Selvom 2008 har været et ekstremt dårligt år for dansk landbrug, skal man huske, at der er tale om et erhverv, der stadigvæk har et stort udviklingspotentiale i Danmark, hvis man skaber rammerne for det," siger Carl Aage Dahl.

Også Estland og Belgien havde stor nedgang, mens Rumænien og Bulgarien begge kan notere sig en fremgang på næsten 29 procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariann Fischer Boel

Fhv. EU-kommissær for landbrug og landdistriktsudvikling 2004-09, fhv. minister, MF 1990-2004 og byrådsmedlem, Munkebo (V)
Højere handelseksamen (1965)

Carl Aage Dahl

Adm. direktør, Ingeniørforeningen
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1985), HD (1983)

0:000:00