Dansk topdiplomat får nøglerolle i moderniseringen af FN: ”Vi vil møde modstand”
NYT JOB: Mangeårig FN-diplomat Jens Christian Wandel skal rådgive FN’s generalsekretær i stor reformproces. Det bliver en delikat proces med mange interesser og kompromiser.
Malte Bruhn
JournalistEfter flere årtiers tilløb forsøger FN’s generalsekretær António Guterres nu at sætte skub i en reform af den mere end 70 år gamle organisation.
Der er altid nogle, der kæmper imod de forandringer, vi forsøger at indføre. Min opgave er at forhindre dem i at lykkes.
Jens Christian Wandel
Nyudnævnt rådgiver for FN's generalsekretær, António Gutteres.
Til at hjælpe sig har han ansat den 56-årige danske topdiplomat Jens Christian Wandel, der tirsdag 31. juli begyndte i jobbet som rådgiver for generalsekretæren. Hans opgave bliver at rådgive og koordinere på tværs af FN’s mange organisationer i en omfattende strukturreform.
Jens Christian Wandel, født i 1962.
Fra tirsdag 31. juli 2018 særlig rådgiver for FN’s generalsekretær António Guterres i spørgsmål om FN’s igangværende reformproces. Tidligere assisterende administrator og chef for Bureau of Management i UNDP, hvor han også har fungeret som chef for UNDP’s regionalkontor i Østeuropa. Han har også arbejdet som FN-chef i Turkmenistan og for UNDP i Samoa, Vietnam og Kirgisistan. Fra 2001 til 2008 stod han bag en række strategiske ledelses- og organisationsudviklingsprojekter i FN’s hovedkvarter i New York.
Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1988.
Gift og far til tre.
Det var ellers ikke meningen, at Jens Christian Wandel skulle tilbage til FN, da han i 2017 stoppede som assisterende generalsekretær og administrationschef i FN’s udviklingsprogram UNDP for at arbejde med bæredygtighed og partnerskaber i den private sektor.
Men da han fik chancen for at arbejde direkte under FN’s generalsekretær, kunne han ikke takke nej.
”Jeg ser det som en chance for at hjælpe generalsekretæren og medlemslandene. António Guterres er i gang med at løse nogle vigtige udfordringer, og jeg vil gerne skubbe på for at modernisere og forbedre FN,” siger Jens Christian Wandel, der beskriver de første dage i FN’s hovedkvarter i New York som ”at blive kastet ind i en hvirvelvind.”
Ny struktur i gammel organisation
Selve reformen, Jens Christian Wandel skal hjælpe med at udmønte, består af tre separate spor. For det første skal organisationen tilpasse sig, så de kan indfri Verdensmålene for bæredygtig udvikling vedtaget af FN’s medlemsstater. For det andet skal selve ledelseskulturen i FN moderniseres og effektiviseres i en mere åben og decentral retning. Og for det tredje skal FN blive bedre til at håndtere regionale konflikter.
Og så skal FN’s mange organisationer som for eksempel Unesco, Unicef og UNDP blive bedre til at samarbejde på tværs af mål og interesser.
En ikke helt ukompliceret øvelse i en organisation, der er over 70 år gammel, og hvor det nuværende system er konstrueret for næsten 40 år siden. Desuden står virkeligheden ikke stille, bare fordi FN skal reformere sig selv. Der er stadig store transnationale udfordringer med klimakrisen og flygtningestrømmene uden for FN-hovedkvarterets grå mure ved East River i New York.
”Problemet er, at udfordringerne er nye, tværgående og mere komplekse end tidligere. FN er nødt til at reformere sig selv indefra, så organisationen fungerer på en måde, så de kan løse de opgaver, medlemslandene har stillet dem,” siger Jens Christian Wandel.
Svært at gennemføre
De tre reformspor har siden António Guterres’ tiltrædelse som generalsekretær i januar 2017 været en vigtig politisk prioritering for den tidligere portugisiske præsident.
Men ifølge Wandel er det en stor udfordring at få gennemført reformerne i FN’s komplekse system af separate organisationer og modsatrettede politiske interesser.
”Vi arbejder for at gennemføre reformer, der er vedtaget demokratisk af medlemslandene. Men bag beslutningerne ligger der ofte forskellige interesser og kompromiser. Det betyder også, at der altid er nogle, der kæmper imod de forandringer, vi forsøger at indføre. Min opgave er at forhindre dem i at lykkes.”
Jens Christian Wandels opgave bliver, udover at rådgive António Guterres i reformprocessen, at koordinere arbejdet mellem de tre reformspor.
”Hvert reformspor har sit eget dedikerede team, men jeg skal sørge for, at de arbejder sammen på tværs. Det er generalsekretærens opgave at drive reformen, men jeg skal hjælpe med at køre den fremad på den mest effektive måde.”
Vækker glæde i Danmark
Jens Christian Wandel er ikke fremmed over for FN-systemet. Han har primært arbejdet i FN’s udviklingsprogram UNDP i lande som Samoa, Kirgisistan og Vietnam, og altså siden i tirsdags som assisterende generalsekretær og administrationschef. Det er den højeste position, en dansker har haft i den del af FN. Selv fremhæver han sit brede kendskab til FN-systemet som en stor fordel i sit nye arbejde.
”Jeg har en dyb forståelse for, hvad FN laver. Jeg har arbejdet i både marken og på tværs af systemet. Jeg kender forandringsprocesserne, og jeg respekterer dynamikken.”
Camilla Brückner, der er direktør i UNDP's nordiske afdeling og tidligere kollega med Jens Christian Wandel, spår ham gode chancer for at lykkes i jobbet. Hun beskriver dog også FN’s organisation som en uhyre kompleks størrelse, hvor der skal tages højde for mange forskellige hensyn og politiske interesser.
”Det bliver en stor udfordring at få de tre reformspor samordnet. Men om nogen, så er han den rette person til jobbet, fordi han har den baggrund, der skal til fra hans alsidige karriere og ledelsesroller i UNDP, der understøtter hele FN-systemet på landeniveau".
"Han ved, hvordan det fungerer indefra. Hertil er Jens Christian meget velrespekteret i FN-systemet, og han er kendt for sine innovative løsninger, sin transparens, sin troværdighed og sin pragmatisme,” siger Camilla Brückner.
I det danske udenrigsministerium vækker nyheden også begejstring. I et tweet fra torsdag 2. august skriver direktør for udviklingspolitik, Martin Bille Hermann, at udnævnelsen af Jens Christian Wandel er ”fantastisk”, selvom opgaven er ligeså ”monumental, som den er vigtig”.
Fantastic news. I can think of no one better than @jenswandel to advise #UNSG @antonioguterres on #UN reforms - and on the nuts and bolts of the UN. A task as monumental as it is important. And one that needs a visionary mechanic. Right behind you, @jenswandel! #dkaid https://t.co/fKjOTe7Gee
— Martin Hermann (@BilleHermann) July 31, 2018
Hvor lang tid Jens Christian Wandel skal arbejde for generalsekretæren, ved han endnu ikke. I første omgang har han afsat 18 måneder til projektet. Generalsekretærens erklærede mål er at få udmøntet reformerne inden fire år.