Ngo’ers kortlægning: Danske politikere stemmer mere grønt end gennemsnittet i EU. Men der er stor forskel på partierne

Ngo’er har kortlagt, hvor grønt europapalamentarikerne har stemt på udvalgte forslag, og giver danske partier vidt forskellige karakterer. Et parti mener dog, at den grønne kortlægning metodisk er "makværk".

Fem europæiske miljø- og klimaorganisationer har gennemgået, hvad europaparlamentsmedlemmerne har stemt på udvalgte grønne lovforslag.
Fem europæiske miljø- og klimaorganisationer har gennemgået, hvad europaparlamentsmedlemmerne har stemt på udvalgte grønne lovforslag.Foto: Friso Gentsch/AP/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Samlet set stemmer medlemmerne af Europa-Parlamentet ikke så grønt, som man kunne have håbet på.

Sådan lyder konklusionen fra Bjarke Møller, direktør i Rådet for Grøn Omstilling, som reaktion på en ny kortlægning af EU-politikernes stemmeafgivning i udvalgte grønne sager.

Kortlægningen illustrerer ifølge Bjarke Møller, at cirka en tredjedel af Europa-Parlamentets medlemmer konsekvent stemmer for lovgivning, der har til hensigt at beskytte klima og natur.

"Tallene viser, at en stor del af Europa-Parlamentets medlemmer ikke stemmer så proaktivt på den grønne dagsorden, som man egentlig kunne forvente, og som de også har lovet vælgerne," siger Bjarke Møller og henviser til, at EU-valget i 2019 blev kaldt et "klimavalg".

Fem store europæiske miljø- og klimaorganisationer, hvoraf Rådet for Grøn Omstilling er medlem af to af dem, står bag kortlægningen, som også fokuserer på europaparlamentsmedlemmerne i de enkelte medlemslande.

"Helt overordnet hører de danske parlamentarikere til den mere grønne del af Parlamentet," konstaterer Bjarke Møller.

Der er dog store forskelle på de danske partier.









0:000:00