Danskerne: Der findes fattige i Danmark

MÅLING: Socialminister Karen Ellemann (V) har endnu ikke besluttet sig for, om den danske fattigdomsgrænse skal overleve regeringsskiftet. Men et stort flertal af danskerne er ikke i tvivl: Fattigdom eksisterer i Danmark.

De 39.200 økonomisk fattige danskere, der var i 2014, svarer til 0,7 pct. af befolkningen, og af gruppen udgør 7.900 børn under 18 år. I 1999 var der 16.200 danskere, der levede under fattigdomsgrænsen.
De 39.200 økonomisk fattige danskere, der var i 2014, svarer til 0,7 pct. af befolkningen, og af gruppen udgør 7.900 børn under 18 år. I 1999 var der 16.200 danskere, der levede under fattigdomsgrænsen.Foto: Colourbox
Kasper FrandsenCecilie Gormsen

Findes der økonomisk fattigdom i Danmark?

Det spørgsmål er en 'evergreen' og en ideologisk kampplads, der deler blokkene midtover i dansk politik med blå og rød blok på hver deres side.

Omvendt forholder det sig hos vælgerne, hvor enigheden er markant større. Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Således mener 67 procent af vælgerne, at der findes mennesker i Danmark med så få økonomiske ressourcer, at de lever i fattigdom. 21 procent afviser, at der findes fattige i Danmark. 

Ydelsesniveuet er så højt i Danmark, at der ikke eksisterer fattigdom.

Joachim B. Olsen (LA)
Arbejdsmarkedsordfører

Efter flere års debat om, hvorvidt Danmark skulle have en officiel fattigdomsgrænse, indførte den tidligere SR-regering en grænse tilbage i 2013.

Netop spørgsmålet om fattigdomsgrænsens fremtid er noget, social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) har på sin liste over spørgsmål, der venter på at blive afklaret.

Venstre har nemlig endnu ikke taget stilling til fattigdomsgrænsens fremtid, ligesom Dansk Folkeparti heller ikke har det.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Parlamentarisk opbakning
Til gengæld er både Konservative og Liberal Alliance klar til at skrotte grænsen.

”Problemet med den type af relativ fattigdomsmåling er, at når nogen bliver rigere, bliver andre pludselig fattigere, selvom de reelt ikke er det. Og ydelsesniveuet er så højt i Danmark, at der ikke eksisterer fattigdom,” siger Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen.

Fattigdomsgrænsen ser på, om personer har en årlig indkomst, der er under 50 procent af medianindkomsten, hvilket i 2013 svarede til omkring 103.000 årligt i tre år i træk.

Kritisk minister
De 39.200 økonomisk fattige danskere, der var i 2014, svarer til 0,7 pct. af befolkningen, og af gruppen udgør de 7.900 børn under 18 år. I 1999 var der 16.200 danskere, der levede under fattigdomsgrænsen.

Socialministeren havde før deadline ikke mulighed for at kommentere hverken fremtiden for fattigdomsgrænsen eller den nye måling. Men kort før valget kaldte Karen Ellemann kaldte det "et åbent spørgsmål”, om Venstre ville beholde grænsen eller ej.

Og nogen stor fan af fattigdomsgrænsen kan man vist ikke kalde hende. Således udtalte Karen Ellemann sig i skarpe vendinger om grænsen tilbage i september 2014:

”Fattigdom er et grotekst og forfejlet parameter. Vi er nødt til at se bredere på det end i kroner og øre. Jeg vil stadig sige, at der i udgangspunktet ikke findes familier i Danmark, der er fattige i den forstand, at de er så økonomisk forarmede, så der ikke er økonomi til at sørge for, at børnene får en ordentlig kost,” sagde hun dengang til Altinget.

Vigtigt redskab
I rød blok ønsker alle partierne at bevare fattigdomsgrænsen. Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at man kommer til at famle i blinde uden fattigdomsgrænsen og den årlige fattigdomsredegørelse, der har fulgt med.

”Fattigdomsredegørelsen er et nødvendigt redskab for at finde ud af, hvad vi gør ved fattigdom. Vi skal huske, at der er børn i Danmark, som ikke går til fødselsdage og ikke spiller fodbold med kammeraterne, fordi mor og far ikke har råd til at betale for det,” siger hun og fortsætter:

”Og hvis vi skal blive ved med at være et af verdens mest lige samfund, kræver det, at vi har redskaber til at identificere, hvem og hvilke grupper der er fattige. På den måde har vi bedst chance for at vide, hvor vi skal sætte ind med en indsats."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00