Debat

De Frie Energiselskaber: Grådige elmonopoler malker tilskudsordning

DEBAT: Forbrugerne betaler gildet, når grådige elmonopoler opkræver millionbeløb i administration. Det undergraver energispareordningen, mener Jette Miller fra De Frie Energiselskaber. 

<div>
				<div>
					<div>Med høje administrationsudgifter&nbsp;undergraver elmonopolerne den tilskudsordning, der skulle sikre besparelser hos forbrugerne. Det&nbsp;skriver&nbsp;Jette Miller fra De Frie Energiselskaber.</div>
				</div>
			</div>
Med høje administrationsudgifter undergraver elmonopolerne den tilskudsordning, der skulle sikre besparelser hos forbrugerne. Det skriver Jette Miller fra De Frie Energiselskaber.
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jette Miller
Administrerende direktør, De Frie Energiselskaber

Elmonopolerne er effektivt i gang med at undergrave den tilskudsordning, der skulle sikre incitament til energibesparelser hos landets energiforbrugere. De seneste tal fra Energitilsynet viser, at grådigheden åbenbart ingen grænse har. Lad mig give et par eksempler bare på administrationen af ordningen.

Administration for 11 mio. kr.
Et elselskab tager hele 11 mio. kr. for deres administration af ordningen. For 11 mio. kr. kan selskabet vel lønne omkring 20 medarbejdere til ren og skær papirarbejde ifm. den statslige tilskudsordning – og kun den. De 11 mio. kr. svarer omvendt til 1/3 af alle landets elselskabers samlede administrationsomkostninger. Prisen sætter selskabet selv – og prisen behøver ikke engang at være omkostningsægte.

Hvordan kan et forbrugerejet selskab få sig selv til at malke deres egne monopolkunder på den måde? Elmonopolerne vil sikkert kunne forsvare sig med at den ansvarlige tilsynsmyndighed, Energistyrelsen, intet foretager sig, og dermed er selskabet i god tro.

Hvordan kan man se sig selv i øjnene, når man sender sådan en regning direkte videre til egne kunder, der ikke kan reagere, fordi pengene opkræves på en skjult post på elregningen?

Jette Miller
Administrerende direktør, De Frie Energiselskaber

Men hånden på hjertet: Hvordan kan man se sig selv i øjnene, når man sender sådan en regning direkte videre til egne kunder, der ikke kan reagere, fordi pengene opkræves på en skjult post på elregningen?

Grådige elmonopoler
Andre elnetmonopoler er anderledes effektive – de udfører opgaven ganske gratis. Hvorfor laver staten ikke en aftale med lige netop disse selskaber om at administrere alle opgaverne? Det ville være bedst og billigst for forbrugerne, sådan som loven foreskriver, at ordningen skal være.

Et andet selskab bruger ligeså mange penge på at administrere som på at udføre opgaverne. De bruger altså knap 100.000 kroner på at administrere de besparelser, som de laver for ditto 100.000 kroner. Er der ingen, der kan se, at det er helt skævt? Det illustrerer, at energispareordningen er blevet et sandt tag-selv-bord – og at der absolut ingen grænser er for, hvad grådige elmonopoler byder vores forbrugere.

De resterende selskaber holder sig heller ikke tilbage. Som de seneste tal fra Energitilsynet viser, så er der tilsyneladende ingen økonomiske skalafordele. Det er altså ikke sådan, at jo flere gange man gør et eller andet – jo bedre og billigere bliver man til det. Der her burde i sig selv få elmonopolerne til at overveje deres ageren, og tilsynsmyndighederne til at skride ind.

Hvorfor elnetmonopolerne ikke bliver bedt om at dokumentere deres omkostninger bør være en overraskelse for de fleste. Der føres intet tilsyn med de økonomiske bilag, der ligger bag omkostninger til administration.

Svigt på svigt
Én ting er, at selskaberne sender vores intetanende forbrugere ekstremt dyre regninger, fordi omkostningerne opkræves på skjulte poster. Én anden ting er, at tilsynsmyndigheden i Energistyrelsen, der skal træde til og vogte pengeforbruget på vegne af forbrugerne, når elmonopolernes dømmekraft svigter, forholder sig ganske passivt.

Alene variationen i omkostningerne burde få myndighederne helt frem i stolen. Det er jo helt uhørte forskelle i de beløb, som elnetmonopolerne indberetter som administration.

Spørgsmålet er, om vi virkelig råd til at lade det her køre videre med en forventeligt ny aftale, hvor hullet ned i fælleskassen om muligt bliver endnu større, og hvor der fortsat ikke er styr på omkostningerne? Man kunne også spørge:

  • Hvor er elmonopolernes ansvarlighed og samvittighed overfor deres kunder, der trods alt ikke engang kan fravælge dem, da de har monopol på kundeforholdet?
  • Hvorfor bliver selskaberne ikke bedt om at lægge de økonomiske bilag for deres administration åbent frem, så de kan dokumentere, hvad pengene er brugt til? Det er der hjemmel til.
  • Hvorfor lukker politikerne ikke de åbenlyse huller i Energispareordningens konstruktion?

Listen af relevante spørgsmål er lang. Sagens kerne er, at energispareordningen (ESO) grundlæggende er skruet forkert sammen, og at økonomien er ude af kontrol – og det betaler forbrugere og virksomheder uhyre dyre regninger for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024