Kronik

Amnesty: Det katastrofale Pylos-forlis understreger behovet for ny kurs i dansk europæisk asylpolitik

Tabet af op mod hundredvis af liv i et enkelt forlis i græsk farvand bør få Europas regeringer til at ændre kurs. Desværre tyder meget på, at EU’s kommende Migrationspagt i stedet vil forstærke de politikker, som i årevis har undergravet retten til at søge beskyttelse i EU, skriver Martin Lemberg-Pedersen.

Det forlyder, at hen ved 750 mennesker var ombord på båden, og at op mod 500 kan have mistet livtet i forbindelse med Pylos-forliset, som fandt sted den 14. juni 2023 på Middelhavet ved Grækenlands kyst. 
Det forlyder, at hen ved 750 mennesker var ombord på båden, og at op mod 500 kan have mistet livtet i forbindelse med Pylos-forliset, som fandt sted den 14. juni 2023 på Middelhavet ved Grækenlands kyst. Foto: Hellenic Coast Guard/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Lemberg-Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 14.juni 2023 forliste endnu en båd med fordrevne mennesker i Middelhavet. De første dødstal går på, at 103 mennesker blev reddet, og 79 druknede i Pylos-forliset.

Men det forlyder, at hen ved 750 mennesker var ombord på båden, og at op mod 500 kan have mistet livet, herunder især pakistanere og syrere, egyptere og palæstinensere. Op mod 100 kvinder og børn befandt sig i lastrummet under bådens dæk.

Den sank på et af Middelhavets dybeste steder, så måske får de efterladte aldrig fuld vished over deres kæres skæbne.

Siden er forliset vokset til en skandale.

Den græske kystvagt har ændret forklaring flere gange og er blevet modsagt af både overlevere og af EU's grænseagentur Frontex. Redningsorganisationen Alarm Phone fortæller, at man advarede både de græske, italienske og maltesiske kystvagter.

Der lægges op til flere afvisninger og hurtigere igangsættelse af udvisninger, hvilket skaber mindre sikkerhed for at torturoverlevere og andre sårbare mennesker screenes tilstrækkeligt

Martin Lemberg-Pedersen
Chef for politik og dokumentation, Amnesty International Danmark

Overlevende forklarer, at skibe og et overflyvende Frontex-fartøj betragtede dem på afstand i timevis, mens de var i havsnød, indtil båden sank. Det forlyder fra NGO’er og overlevere også, at forliset skyldtes, at den græske kystvagt forsøgte at foretage en push back operation for at lede båden mod italiensk farvand.

Enighed på bekostning af rettigheder

Tragedien fandt sted blot en uge efter, at EU’s Ministerråd lykønskede hinanden med at have nået til enighed om en fælles forhandlingsposition om delene, der handler om asyl og migrationsstyrings i den kommende Migrationspagt.

Positionen er blevet rost som "historisk", fordi medlemslandene er blevet enige så langt, men denne enighed er på bekostning af menneskerettigheder for mennesker på flugt. Positionen, man er nået til enighed om, udbygger nemlig netop de praksisser, der i dag gør EU's grænseregioner livsfarlige for fordrevne og nødstedte mennesker.

Ministerrådets position lægger op til, at asylansøgeres sager kan blive hastet igennem uden sikkerhed for en reel individuel vurdering af deres beskyttelsesbehov. Medlemslande vil under særlige, ikke præcist definerede, omstændigheder kunne stoppe med at modtage asylansøgninger.

Der lægges op til flere afvisninger og hurtigere igangsættelse af udvisninger, hvilket skaber mindre sikkerhed for at torturoverlevere og andre sårbare mennesker screenes tilstrækkeligt.

Læs også

Ministre fra EU kalder selv aftalen et udtryk for solidaritet. Men i Amnesty er vi særdeles bekymret for, at den på afgørende punkter udvander international ansvarsfordeling.

For udover at lande kan stoppe med at tage imod asylansøgere, kan de også vælge at betale 20.000 euro eller donere grænsekontrol-udstyr i stedet for at modtage mennesker. Dette vil blot vil forværre uligheden mellem, hvor mange fordrevne mennesker EU's nordlige og sydlige lande tager ansvar for.

Der lægges også op til at konsolidere samarbejdet med lande som Egypten, Libyen, Tunesien, Tyrkiet og Marokko, selvom disse landes regeringer i årevis rutinemæssigt har begået alvorlige menneskerettighedskrænkelser mod mennesker på flugt.

Forhandlinger kan blive endnu værre

EU's forhandlingerne er ikke slut, og lande som Malta, Polen og Ungarn er ikke tilfredse. Vi frygter derfor, at resultatet kan blive endnu værre.

Pylos-forliset, og det faktum at der er sket tre forlis siden da, understreger tydeligt, at EU må ændre kurs, hvis man vil man undgå en historisk uset mængde af tragiske forlis og dødsfald ved grænserne

Martin Lemberg-Pedersen
Chef for politik og dokumentation, Amnesty International Danmark

Heldigvis er der stadig tid til at presse EU-landenes regeringer, inklusiv den danske til at ændre kurs.

Pylos-forliset, og det faktum at der er sket tre forlis siden da, understreger tydeligt, at EU må ændre kurs, hvis man vil man undgå en historisk uset mængde af tragiske forlis og dødsfald ved grænserne.

I år er det også ti år siden, at en anden fiskerbåd forliste i det berygtede Lampedusa-forlis. Mere end 360 mænd, kvinder og børn druknede. Dengang lovede EU-kommissionen, regeringsledere og mange andre bod og bedring. De rejste til Lampedusa for at se på kister, og de holdt taler om, at menneskeliv var hellige.

Siden kom den store flugt fra Syrien og den politiske krise i EU om modtagelsen og ansvarsfordelingen af asylansøgere.

En række organisationer begyndte at lave redningsoperationer i Middelhavet, men medlemslande som Grækenland, Italien og Spanien har de senere år kriminaliseret dem, beslaglagt skibe og gennem nye love gjort det tæt på umuligt at nå frem til nødstedte, inden de drukner.

Den danske regering skal handle

Udviklingen står i skarp modsætning til det faktum, at EU’s og medlemslandenes lovgivning er baseret på en række erklæringer og konventioner, der forpligter dem til at sikre retten til liv, sikre at folk har ret til at forlade deres land og søge om asyl, og sikre at mennesker ikke sættes i inhumane og nedværdigende situationer.

Domme og afgørelser ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og FN’s Menneskerettighedskomite har stadfæstet disse rettigheder. Men unionens politik – senest med forhandlingerne om pagten – løber i den modsatte retning mod laveste fællesnævner: Rekordmange mennesker mister livet i forsøget på at nå og krydse EU-grænser. Mere end 29.000 mennesker har mistet livet siden 2014 og mere end 5600 siden 2019.

På den baggrund har vi i Amnesty International Danmark en række opfordringer til den danske regering:

  • Danmark må arbejde for en uafhængig og upartisk undersøgelse af hændelsesforløbet bag Pylos-tragedien. De overlevende og efterladte har krav på at kende deres kæres skæbne, og at alle der medvirkede til at tragedien opstod stilles til ansvar.
  • Danmark bør tage initiativ til, at der etableres en monitorerings- og redningskapacitet overfor de livsfarlige forhold for mennesker på flugt på Middelhavet. De store drukneulykker må standses. Kriminaliseringen af ikke-statslige redningsoperationer har spillet fallit, fører til flere tabte menneskeliv, og den må rulles tilbage.
  • Danmark bør også arbejde for en større redningskapacitet på Middelhavet, som svarer til det reelle behov.

Stater må beskytte retten til liv, til at søge om asyl og respektere forbuddet mod at sætte mennesker i inhumane og nedværdigende forhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lemberg-Pedersen

Chef for politik og samfund, Amnesty International Danmark

0:000:00