Det sker i EU: Belgisk formandskab og debat om fremtiden for Europas økonomi

Sociale problemer og mangel på arbejdskraft bliver emner for de første ministermøder under Belgiens halvårsformandskab, mens EU’s kommissærer starter året med et seminar om grøn omstilling og europæisk konkurrencedygtighed.

Ved nytår overtog den belgiske regeringsleder, Alexander De Croo, EU's roterende rådsformandskab frem til 1. juli.
Ved nytår overtog den belgiske regeringsleder, Alexander De Croo, EU's roterende rådsformandskab frem til 1. juli.Foto: Belgian EU Presidency
Thomas Lauritzen

Mandag 8. januar

Den første rigtige arbejdsuge for Belgiens EU-formandskab ruller i gang, efter at belgierne overtog det halvårlige formandskab efter Spanien ved nytår. Allerede i fredags havde den belgiske regeringsleder, Alexander De Croo, og hans ministre besøg af EU-kommissærerne for at drøfte det nye formandskabs prioriteter. Det belgiske formandskab varer til og med juni måned, hvor der 9. juni både er europaparlamentsvalg og nationalt valg i Belgien.

Tysklands vicekansler, økonomi- og klimaminister Robert Habeck, er i Bruxelles mandag for at besøge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og flere andre kommissærer. Besøget kommer på et tidspunkt, hvor den tyske koalitionsregering er presset indenrigspolitisk, samtidig med at EU's regeringer diskuterer Unionens finansiering og budget. 

Årets første møde i EU-Kommissionen, hvor dagsordenen på forhånd ser temmelig tynd ud. Næstformand Margaritis Schinas præsenterer en status over EU’s ungdomspolitik.

Kommissionens digitale næstformand og konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, indleder tre dages USA-rejse til San Francisco og Palo Alto for at deltage i en tech-konference om konkurrenceregler, besøge University of California i Berkeley og møde flere af topcheferne i Silicon Valley. 

De 27 EU-landes ministre for beskæftigelse og sociale forhold samles to dage i den vallonske middelalderby Namur i det sydlige Belgien til det første ministermøde under belgisk formandskab. Den første mødedag handler blandt andet om Europas mangel på arbejdskraft, samt de sociale konsekvenser af klimaforandringerne og den ustabile sikkerhedspolitiske situation.

Imens mødes medlemmerne af Europa-Parlamentets social- og beskæftigelsesudvalg i Bruxelles, hvor de skal tage stilling til forslag om et parkeringskort for handicappede og et generelt europæisk handicapkort, der skal give kortindehaverne særlig status og rettigheder. Handicapkortet skal for eksempel sikre gratis eller billigere billetter og prioriteret adgang til offentlig transport, kulturelle arrangementer, museer, fritids- og sportscentre og forlystelsesparker på tværs af EU.

Parlamentets økonomiudvalg får samtidig besøg af kommissionens næstformand, Valdis Dombrovskis, og økonomikommissær Paolo Gentiloni, til en diskussion om EU’s økonomiske situation og budget i 2024.

De europæiske social- og beskæftigelsesministre fortsætter deres møder i Namur, hvor de på andendagen får besøg af ministre fra kandidatlande for at diskutere konsekvenser af EU’s fremtidige udvidelse. Der er også en drøftelse af den globale situation med generaldirektøren for FN’s arbejdsmarkedsorganisation, ILO, Togos tidligere regeringsleder Gilbert Houngbo.

EU-kommissærerne fejrer det nye år med en fælles udflugt og et uformelt seminar, hvor de blandt andet ventes at diskutere EU’s grønne omstilling og konkurrencedygtighed. Kommissærerne får besøg af den tidligere direktør for Den Europæiske Centralbank (ECB), Italiens tidligere regeringschef Mario Draghi, som kommissionsformand Ursula von der Leyen har bedt lave en rapport om Europas økonomiske udfordringer.









0:000:00