Det sker i EU: Statsministerbesøg i Polen og topmøde om økonomisk udvikling

Mette Frederiksen drøfter sikkerhed med Donald Tusk i Warszawa, de europæiske udenrigsministre holder videomøde om Irans luftangreb på Israel, og så er der EU-topmøde om konkurrencedygtighed. Nationalistiske politikere skal også mødes i Bruxelles, hvis nogen ellers vil leje dem et lokale.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Polens borgerlige regeringsleder, tidligere rådsformand Donald Tusk, arbejder sammen om at forberede næste års polske og danske EU-formandskaber. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) og Polens borgerlige regeringsleder, tidligere rådsformand Donald Tusk, arbejder sammen om at forberede næste års polske og danske EU-formandskaber. Foto: European Council
Thomas Lauritzen

Mandag 15. april

Europas forsvar og sikkerhed topper dagsordenen, når statsminister Mette Frederiksen (S) tager til Warszawa for at besøge Polens nyligt genvalgte regeringsleder, Donald Tusk. De to ledere mødes sidst på eftermiddagen, hvor de blandt andet også skal drøfte støtte til Ukraine, energisikkerhed og samarbejde om de kommende EU-formandskaber i 2025. Polen sidder i formandsstolen fra nytår, og Danmark tager over til næste sommer.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) starter ugen med at rejse til Bruxelles for at deltage i to dages uformelt energiministermøde organiseret af det belgiske formandskab. Mødet foregår i den belgiske regerings Egmont-palæ nær byens kongelige park. Formålet er en række rundbordssamtaler mellem ministrene om emner som bedre koordinering af landenes elnetværker, udbygning af fælles infrastruktur og beskyttelse af for eksempel rørledninger og kabler.

{{toplink}}
Læs også

Nogle kilometer længere sydpå, nede i den velstående forstad La Hulpe, slår det belgiske formandskab samtidig dørene op til en stort anlagt konference om den sociale søjle i Europas økonomiske udvikling. Konferencen åbnes midt på eftermiddagen af Belgiens social- og sundhedsminister, Frank Vandenbroucke. Der vil også være en tale af EU’s socialkommissær, Nicolas Schmit, og forskellige paneldebatter med ministre og eksperter. Så vidt Altinget er orienteret, er der ikke planlagt dansk ministerdeltagelse.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, har hasteindkaldt de 27 medlemslandes udenrigsministre til en videokonference tirsdag for at diskutere Europas reaktion efter Irans drone- og missilangreb på Israel i weekenden. Formålet er at "bidrage til nedtrapning og sikkerhed i regionen," lyder det fra Borrell, som stærkt fordømmer angrebet. 

Den store sociale konference nede i La Hulpe gearer op med en række taler af topfolk som Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, kommissionsformand Ursula von der Leyen, rådsformand Charles Michel, samt Italiens tidligere regeringsleder, Mario Draghi. Sidsnævnte, som også er tidligere direktør for Den Europæiske Centralbank (ECB), er ved at udarbejde en stor rapport om Europas konkurrencedygtighed i fremtiden.

Konferencen ender med underskrivelse af en erklæring om betydningen af sociale aspekter og arbejdsmarkedsrettigheder i EU’s videre udvikling. Arbejdet på erklæringen har givet anledning til debat, blandt andet om hvor store krav til social bæredygtighed, der skal stilles til offentlige udbud i Europa. Det er en sag, som for eksempel Enhedslisten i Danmark går meget op i.

Læs også

Bruxelles skulle også tirsdag være mødested for en meget anderledes forsamling, der har skabt ophidset debat på forhånd. Ungarns leder, Viktor Orbán, og hans parti Fidesz er primus motor bag NatCon – en politisk begivenhed og konference for nationalkonservative, nationalistiske og EU-skeptiske ledere og aktivister.









0:000:00