“Du kan godt”: LA’s modsvar til offerfortællingen flytter stemmer

Liberal Alliance skal være kendt for mere end skattelettelser, lyder det fra "Daddy Vanopslagh", der i den grad har vundet de unge vælgeres gunst med selvhjælpsråd til at bryde ud af offerrollen og tage ansvar for egen trivsel. Netop denne udvidelse af frihedsbegrebet har sat sig i de stigende meningsmålinger for LA.

Der var lang kø til at få et håndslag, selfie eller en autograf af LA's politiske leder, Alex Vanopslagh, da han mandag deltog i en politisk debat på en ungdomsuddannelse i Horsens. Med sin "Du kan godt"-kampagne har LA talt mere om værdier og livet i det borgerlige samfund end om skattelettelser og vækst. Det er noget, der har mobiliseret de unge vælgere. 
Der var lang kø til at få et håndslag, selfie eller en autograf af LA's politiske leder, Alex Vanopslagh, da han mandag deltog i en politisk debat på en ungdomsuddannelse i Horsens. Med sin "Du kan godt"-kampagne har LA talt mere om værdier og livet i det borgerlige samfund end om skattelettelser og vækst. Det er noget, der har mobiliseret de unge vælgere. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lærke Møller HansenJulie Schønning

I en stor sportshal sidder stribevis af unge mennesker foroverbøjet på række med blikket begravet i deres telefoner. Debatlystne folketingskandidater står klar på scenen til at fange de unges opmærksomhed. 

Med ét vender alle sig bagud den samme vej. Publikum fastholder blikket på en ung herre i lyseblå skjorte og mørkeblå jakke med LA-logo. Han spankulerer med rank ryg og smil op til scenekanten. I hælene på ham går en pressemedarbejder og en kameramand, der filmer seancen.

Det er TikTok-kongen "Daddy" – Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh – der indtager den sidste plads på podiet. 

Læs også

Liberal Alliance har siden folketingsvalget i 2019 balanceret på spærregrænsen, men nu står partiet til massiv fremgang og svinger mellem syv og otte procent i meningsmålingerne. Det skyldes i høj grad de unge førstegangsvælgere.

Altinget er kørt til Horsens for at overvære LA's partiformand i en debat med hans unge fanskare på tæt hold. For hvad er det ved partilederen og hans tilgang til liberal politik, som ræsonnerer hos de unge?

Under valgkampen har mange fået øjnene op for Alex Vanopslaghs popularitet på den kinesiske videoplatform TikTok, der har godt fat i landets teenagere.

Men noget tyder på, at LA’s fremgang skyldes meget mere end Vanopslaghs succes på TikTok. Partiet er nemlig lykkedes med at udvide det liberale frihedsbegreb og tale ind i en tid, hvor mental mistrivsel fylder hos de unge.

“I valgperioden har jeg oftere talt om mistrivsel end om topskattelettelser. Selv om vi stadig vil afskaffe topskatten, har jeg haft en ambition om, at Liberal Alliance skal være kendt for mere end skattelettelser og vækst.”

Sådan lyder det fra Alex Vanopslagh, da Altinget fanger ham i et interview, efter selfie- og autografkøen langsomt er begyndt at tynde ud.

Ungdomsuddannelsen Learnmark havde samlet op mod 2000 elever i Forum Horsens mandag til politisk debat. Blandt de øvrige deltagere var Troels Lund Poulsen (V), Rasmus Nordqvist (SF) og Lars Boje Mathiesen (NB).
Ungdomsuddannelsen Learnmark havde samlet op mod 2000 elever i Forum Horsens mandag til politisk debat. Blandt de øvrige deltagere var Troels Lund Poulsen (V), Rasmus Nordqvist (SF) og Lars Boje Mathiesen (NB). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Meningskrise

Unges mentale trivsel og psykiatri er blevet varme emner i valgkampen. Det er de blandt andet, fordi målinger igen har vist, at unges mistrivsel er i vækst i alle samfundslag. 

Debatten om mistrivsel er udtryk for en "meningskrise". Sådan lyder det fra Christian Egander Skov, der er borgerlig-liberal debattør og forfatter til bogen 'Borgerlig krise'. Han er kendt som en skarp betragter af dansk politik, blandt andet som redaktør på Årsskriftet Critique, der er hjemsted for en "intellektuel borgerlig og konservativ idé- og samfundsdebat".

"Vi lever i en krisetid. Nogle af de kriser er sjælelige og psykologiske, og det afspejler hele mistrivselsdagsorden i høj grad. I Liberal Alliance har man netop forsøgt at komme med et svar på den jagt efter mening, som ligger til grund for den tendens."

Christian Egander Skov peger på, at tidens søgen efter mening blandt andet ses i en skikkelse som Svend Brinkmann, der har været en populær forfatter og klummeskribent i mange år, med sine betragtninger om samfundet og menneskets dannelse og trivsel.

I international sammenhæng har den konservative canadiske psykolog, youtuber og forfatter Jordan Peterson fået krog i særligt yngre mænd ved at adressere "maskulinitetskrisen" gennem en selvhjælpsmanual, der har til formål at optimere eget liv gennem disciplin.

Man skal ikke altid kigge på politikerne for at få dem til at løse samfundsproblemerne, men i højere grad tænke over, hvad man selv kan gøre.

Alex Vanopslagh
Formand for Liberal Alliance

I dansk politik har særligt SF's Jacob Mark markeret sig i debatten og talt de unges sag.

Men hvor venstrefløjen foreslår mindre karakterræs og mere psykologhjælp, er Alex Vanopslaghs kommet med et anderledes bud. Han peger i stedet på individets ansvar.

“Vores mål er, at borgeren bliver fri til at tage ansvar for sit eget liv. Man skal ikke altid kigge på politikerne for at få dem til at løse samfundsproblemerne, men i højere grad tænke over, hvad man selv kan gøre,” siger Alex Vanopslagh.

På den måde lykkes Alex Vanopslagh med at blive et forbillede og en vejviser for særligt de unge mænd. Det mener Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring.

“Mange unge mænd leder efter en vejviser i en tid, hvor man har sagt, at du er din egen vejviser. Alex Vanopslagh bliver ligesom deres storebror og taler ud fra egen erfaring om det at være et ungt menneske anno 2022."

Alex Vanopslagh havde salen i sin hule hånd, da han deltog i en debat på en ungdomsuddannelse i Horsens mandag. Hver gang partilederen fik ordet, udløste han bifald og latter blandt publikum. 
Alex Vanopslagh havde salen i sin hule hånd, da han deltog i en debat på en ungdomsuddannelse i Horsens mandag. Hver gang partilederen fik ordet, udløste han bifald og latter blandt publikum.  Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

En modfortælling til offerfortællingen

Liberal Alliances fremgang blandt de unge er et bevis på, at Alex Vanopslagh lykkes med at tale ind i debatten om mistrivsel på en ny måde, der ræssonnerer med de unge. Det mener Christian Egander Skov. 

I en video på YouTube giver Alex Vanopslagh fire råd til, hvordan unge kan tage ansvar for egen trivsel: Drop perfekthedskulturen, succes er at gøre rigtige, glem dig selv og drop offerrollen.

Dermed bruger han liberalisme som ideologisk svar på tidens udfordringer ved at koble frihed og mening sammen, mener Christian Egander Skov.

"På den ene side anerkender det menneskets skrøbelighed. På den anden side afviser man en offerfortælling, som man dyrker på venstrefløjen, hvor man synes, det er synd for de unge og vil give dem gratis psykologhjælp," siger han.

Liberal Alliance tilbyder i stedet en anden fortælling, påpeger han:

"Det kan godt være, at tilværelsen er vanskelig, men du har faktisk et ansvar over for dig selv, og hvis du bare forsøger at løfte det ansvar, kan du også godt gøre noget. Selv om du ikke kan være perfekt, kan du gøre dig umage."

Der er mange, der ikke kan genkende sig selv i offerfortællingen.

Christian Egander Skov
Debattør og forfatter

Den fortælling er virkningsfuld, fordi mange unge mænd ikke bryder sig om at få at vide, de er et offer, vurderer Christian Egander Skov. Det er nemlig en taberfortælling, forklarer han.

"Der er mange, der ikke kan genkende sig selv i offerfortællingen, og som måske er trætte af, at deres generation bliver stemplet som en generation, der bare lider af mistrivsel og har brug for uendelige kurser i mindfulness og gratis psykologhjælp."

"Det er ikke politikernes skyld"

Efter den politiske debat i Forum Horsens har nået sin ende, stimler de unge studerende sammen i en klump omkring politikerne. Mens de øvrige politikere pakker sammen efter fem minutter, er der lang kø til at få et selfie eller en autograf af Alex Vanopslagh. 

I køen står blandt andet den 16-årige Damian Bojanwski. Han går i tiende klasse og er endnu ikke stemmeberettiget, men hvis han var, er han ikke i tvivl om, hvor krydset ville lande.

"Jeg hvem godt, hvem jeg skal prøve at få min familie til at stemme på. Det er ham den meget høje herre,” siger han med et stort smil og peger gennem stimen af mennesker på Alex Vanopslagh.

Damian Bojanwski kan godt spejle sig i Alex Vanopslaghs selvhjælpsråd og mener ikke, det er politikernes skyld, hvis man har det svært. 

"Det er meget et personligt ansvar, hvis man har det dårligt. Jeg ser nogle fra klassen, der har problemer, og det kan jo være mange forskellige årsager – det er ofte noget personligt og ikke noget, politikerne er skyld i."

Damian Bojanowski foreslår, at hvis man har det dårligt, så kan man arbejde med sig selv ved for eksempel at bruge mindre tid på sociale medier, begynde at træne og spise sundt.

Damians klassekammerat, 16-årige Lucas Offersen, er også enig med Alex Vanopslagh i, at folk skal blive bedre til at klare sig selv.

“Du kan ikke altid regne med, at der er folk til at hjælpe dig. Så det er godt, hvis du kan flere ting selv, og det vil samfundet også spare penge på.”

Lucas Offersen mener ikke, at venstrefløjens forslag om gratis psykologhjælp er den rette løsning.

“Det kan måske hjælpe nogle, men for andre tror jeg, det vil gøre problemerne større, end de er. Vi skal lære meget i vores alder, så vi kan ikke forvente at komme nemt igennem det."

Damian Bojanowski får sig et selfie med sit politiske idol. Han synes, Alex Vanopslagh er dygtig til at kommunikere med de unge, og tror, at
Damian Bojanowski får sig et selfie med sit politiske idol. Han synes, Alex Vanopslagh er dygtig til at kommunikere med de unge, og tror, at "Alex kan gøre Danmark til et bedre sted." Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ingen politik er også en taktik

Liberal Alliance har ikke fremlagt noget politik på hverken psykiatri- eller uddannelsesområdet for at gøre op med de negative trivselstendenser hos unge. 

Og det har partiet heller ikke planer om.

"Jeg tror ikke på, at vi kan lave en kommunal handleplan, en lov på Christiansborg eller afskaffe nogle karakterer og vupti, så begynder folk at trives. Når jeg ikke tror på det, så vil jeg heller ikke foreslå det," siger han.

Hvis det står til Alex Vanopslagh, er det ikke politikerne, der skal løse samfundets mistrivselsudfordringer. Han mener i stedet, at der bør laves en kulturændring i samfundet, som den unge også har et ansvar for at være med til at ændre.

"Det skal ske ved at ændre den offentlige samtale om, hvad det gode meningsfulde liv er. Men det er ikke op til de unge alene. Det er et kulturelt fænomen," siger han.

Indtil videre ser hans tilgang til de unge ud til at virke i meningsmålingerne. Men spørgsmålet er, om vælgerne på et tidspunkt efter valget begynder at savne nogle konkrete politiske udspil?

Ifølge Christian Egander Skov er det en taktik i sig selv, når Alex Vanopslagh afviser at gøre det til et politisk spørgsmål. 

Vanopslagh evner i kraft af sin person, alder og sit talent at inkarnere sit eget budskab. Og det er det, der udgør en succesfuld politiker i dag.

Esben Schjørring
Politisk redaktør på Altinget

"Det er en væsentlig del af kampagnens appel, at man afviser, at mistrivsel er et politisk spørgsmål. Man har lavet en stærk modfortælling til den offerfortælling, der eksisterer om ungdommen," siger han og tilføjer:

"Men på sigt kan partiet stå stærkere, hvis det lykkes med at knytte pointerne op på noget konkret politik – for eksempel på uddannelsesområdet."

Esben Schjørring er enig i, at det ikke nødvendivis er en ulempe, at LA-formanden bevidst ikke kommer med politiske forslag. Så længe han skaber en stærk fortælling.

"Det er idéer og fortællinger om idéer, som mobiliserer folk. Vanopslagh evner i kraft af sin person, alder og sit talent at inkarnere sit eget budskab. Og det er det, der udgør en succesfuld politiker i dag."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Christian Egander Skov

Historiker, konsulent ved Tænketanken Prospekt, redaktør for Årsskriftet Critique
ph.d. (Aarhus Uni. 2013), cand.mag., historie & religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2010)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00