Dybvad vil drøfte ”ulogisk” dobbeltløn til borgmestre

Efter pres fra Dansk Folkeparti vil regeringen nu invitere Folketingets partier til at diskutere justeringer af borgmestre og regionrådsformænds eftervederlag. Minister erkender, at reglerne kan virke ulogiske.  

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Hverken borgmestre eller regionsformænd skal vide sig alt for sikre på, at de også i fremtiden kan regne med at få dobbeltløn, hvis de springer direkte fra deres politiske embede til et mere almindeligt civilt arbejde.

Indtil videre afviser et flertal i Folketinget dog et forslag fra Dansk Folkeparti om at indføre modregning i lokale og regionale toppolitikeres eftervederlag. Det stod klart, da forslaget tirsdag aften blev behandlet i Folketinget.

Hverken regeringen, Venstre eller Radikale ville støtte Dansk Folkepartis forslag om at brede modregningsreglerne for ministre og folketingsmedlemmer ud til de lokale fuldtidspolitikere.

”Jeg er både enig i, at der er noget her, vi skal se nærmere på. Men jeg er også enig i, at vi ikke uden videre kan beslutte at kopiere reglerne for folketingspolitikere,” sagde indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) ved førstebehandlingen af forslaget.

Han henviste til, at et flertal (S, R , V og K red.)i Folketingets social-og indenrigsudvalg har afvist at stemme for det konkrete forslag, men til gengæld har pålagt regeringen at indkalde til et møde, hvor partierne kan diskutere om og i givet fald hvordan, reglerne kan ændres.

Dobbeltløn til ex-borgmestre i direktørjob
Forslaget fra Dansk Folkeparti tager blandt andet afsæt i den tidligere Odense-rådmand Jane Jegind (V), der i sensommeren 2020 skiftede sin politiske karriere ud med en stilling som chef i Langeland Kommune og i den forbindelse modtog et eftervederlag på over 800.000 kroner oven i lønnen fra sit nye arbejde.

Også Bornholms tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) har taget et eftervederlag på en lille million kroner med sig, da hun ved årsskiftet startede som direktør for Friluftsrådet.

I Fredericia havde den nu afgåede borgmester, Jacob Bjerregaard (S), timet sit bebudede jobskifte til en direktørstilling i lobbybureauet Advice sådan, at han netop ville sikre sig det maksimale eftervederlag på over en million kroner.

Han har dog efterfølgende fravalgt sig sit nye job og endte med at stoppe en måned tidligere, så hans eftervederlag blev godt 100.000 kroner lavere.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad deler opfattelsen af, at der kan opstå situationer, hvor reglerne for borgmestrene og regionsformændenes eftervederlag kan være svære at se logikken i.

”Jeg er enig i, at det kan virke ulogisk, at en borgmester og en regionsformand kan beholde sit eftervederlag, hvis den pågældende går direkte ud i et vellønnet direktørjob. Det gælder især, hvis man ser eftervederlaget isoleret som et økonomisk sikkerhedsnet,” sagde han.

Eftervederlag er kun en del af lønpakken
Han mener dog ikke, at man kan se på eftervederlaget isoleret. Det må i stedet betragtes som en del af politikernes samlede lønpakke.

”Eftervederlaget er blot ét element i de samlede vilkår for politikerne i form af vederlag, eftervederlag og pension. Og jeg mener derfor, at man må se på, om helheden fortsat hænger sammen, hvis man justerer ét enkelt element,” sagde Kaare Dybvad.

Ifølge Dansk Folkepartis kommunalordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, bliver reglernes manglende logik kun understreget af, at borgmestre og regionsrådsformænd udelukkende vil blive modregnet i deres eftervederlag, hvis de skifter til en rolle som folketingspolitiker eller minister (eller en regionrådsformand bliver borgmester og vice versa).  

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår regeringen vil indkalde til møde om borgmestres og regionsrådsformænds eftervederlag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00