Om  
Grete Christensen

Efter 14 år på posten: Grete Christensen stopper som formand for Dansk Sygeplejeråd

Grete Christensen går af som formand for Dansk Sygeplejeråd efter 14 år. Hun har været en del af toppen i DSR i 25 år.

Grete Christensen har senest stået i spidsen for Dansk Sygeplejeråd under konflikten i 2021, hvor sygeplejerskerne strejkede i ni uger for bedre løn og arbejdsvilkår.
Grete Christensen har senest stået i spidsen for Dansk Sygeplejeråd under konflikten i 2021, hvor sygeplejerskerne strejkede i ni uger for bedre løn og arbejdsvilkår.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Med 14 år på bagen som formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR) har Grete Christensen nu valgt at forlade posten.

Det oplyser Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.

Tæller man hendes tid som næstformand med, har Grete Christensen stået i spidsen for sygeplejerskerne i 25 år og under fire konflikter.

Det bliver ved udgangen af september, at hun takker af som formand for Dansk Sygeplejeråd, hvorefter der skal findes en ny forperson.

Det handler om at være troværdig og ærlig, og jeg kan mærke, at jeg ind i mellem ikke har den energi, som der skal til, og så er det tid til at lade nye kræfter komme til.

Grete Christensen
Afgående formand, Dansk Sygeplejeråd

"Jeg er stolt sygeplejerske, og jeg har hver dag forsøgt at finde løsninger på alle vores udfordringer. Nu kan jeg mærke, at det er tid til, at der sker noget andet," udtaler Grete Christensen i pressemeddelelsen og tilføjer:

"Jeg tror på, at det vil betyde noget for samspillet med vores samarbejdspartnere og arbejdsgivere. Og jeg tænker efterhånden, at det er det eneste, vi ikke har prøvet, så måske er det det, der skal til.”

Utilfredshed under seneste konflikt

Selvom Grete Christensen har været i front hos DSR under fire konflikter, var det dog kun en af dem, hvor hun var formand. Det var under konflikten i 2021, hvor sygeplejerskerne strejkede i ni uger for at kæmpe for bedre løn og arbejdsvilkår.

Det var dog ikke alle, der var tilfredse med hendes indsats som formand under strejken, og flere medlemmer har sidenhen været ude og kritisere hende, forklarer Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft.

"En del medlemmer har ment hun har været for vag. Andre i fagbevægelsen og blandt de offentlige arbejdsgivere mener, at hun mere og mere har fremstået som lettere komisk fordi de ikke mener, at kravet om at få 5000 kroner mere om måneden er realistisk," siger Ole Toft.

Derfor kommer det heller ikke bag på Altingets sundhedspolitiske analytiker, at Grete Christensen nu takker af som formand.

"Den største overraskelse er, at hun ikke er trådt tilbage tidligere. Mange havde ventet, at hun var trådt tilbage efter sygeplejekonflikten i 2021, hvor medlemmerne underkendte hendes forhandlingsresultat to gange," siger Ole Toft.

Beslutningen om at stoppe som formand er både taget, da Grete Christensen mener, det er det bedste for Dansk Sygeplejeråd, men det er også et personligt ønske, fremgår det af pressemeddelelsen.

”På mandag er det 25 år siden, at jeg blev valgt som 1. næstformand i DSR. Det har været naturligt at gøre min situation op og kigge mig selv i spejlet. Det handler om at være troværdig og ærlig, og jeg kan mærke, at jeg ind i mellem ikke har den energi, som der skal til, og så er det tid til at lade nye kræfter komme til.”

Blå bog

Navn: Grete Christensen

Født: 27. juni 1957

Uddannelse: 

  • Udannet sygeplejerske fra Sygeplejeskolen i Holbæk i 1981.

Karriere:

  • Bestyrelsesmedlem i Danmarks Nationalbank fra 2020.
  • Bestyrelsesmedlem i Det Etiske Råd fra 2020.
  • Formand i Dansk Sygeplejeråd fra 2009 til 2023.
  • Næstformand i Dignity fra 2008 til 2014.
  • Formand for Danske Sundhedsorganisationers A-kasse fra 2000 til 2010.
  • Næstformand i Dansk Sygeplejeråd fra 1998 til 2009.

Kilde: LinkedIn

Et forbund i splid

Dansk Sygeplejeråd vil nu gå i gang med at finde en ny forperson, som kan overtage posten fra 1. oktober.

Og det er et forbund "i splid med sig selv", som en ny forperson skal formå at samle igen, vurderer Ole Toft. 

Den største overraskelse er, at hun ikke er trådt tilbage tidligere.

Ole Toft
Sundhedspolitisk analytiker, Altinget

"Nogle medlemmer ønsker en mere konfrontatorisk og aktivistisk kurs, mens andre – der ikke fylder så meget i medierne – ønsker at få normaliseret forholdene til arbejdsgiverne og resten af fagbevægelsen," siger Altingets sundhedspolitiske analytiker.

Derfor bliver den største opgave for en ny formand også at få et klart mandat fra medlemmerne til en ny strategi, siger Ole Toft.

"Enten skal man fastholde det benhårde krav om mere i løn eller finde en mere kompromissøgende kurs. Den nye formand skal argumentere benhårdt for bedre forhold for sygeplejerskerne, men samtidig heller ikke skræmme flere unge væk fra at uddanne sig til sygeplejerske," siger han.

Det var Dansk Sygeplejeråd med Grete Christensen i spidsen som med overenskomstforhandlingerne fik trumfet en lønstrukturkommission igennem. Kommissionens udredning blev dog ikke den sejr, som sygeplejerskerne havde håbet på, da det ikke stod sort på hvidt, at sygeplejersker er voldsomt underbetalt i forhold til andre faggrupper. 

Opdateres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00