EU-domstolen slår fast: Fagforeningers tvungne aldersgrænser er ulovlige

EU-domstolen har nu slået fast, at det er ulovlig forskelsbehandling, når fagforeninger tvinger deres formænd til at gå af ved folkepensionsalderen. Fagforeningen HK står dermed til at betale en million i godtgørelse til en tidligere sektorformand, og både FH samt flere FH-forbund vil ændre i vedtægterne, når den endelige afgørelse falder ved Østre Landsret.

Den daværende formand for HK/Privat, Karin Retvig, blev i 2011 afholdt fra at fortsætte på posten, fordi hun var fyldt 60 år. Senere har HK hævet aldersgrænsen til at følge folkepensionsalderen, men den er alligevel ulovlig, lyder det nu fra EU-domstolen.
Den daværende formand for HK/Privat, Karin Retvig, blev i 2011 afholdt fra at fortsætte på posten, fordi hun var fyldt 60 år. Senere har HK hævet aldersgrænsen til at følge folkepensionsalderen, men den er alligevel ulovlig, lyder det nu fra EU-domstolen.Foto: Bjarke Østed/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Flere af landets største fagforeninger vil nu ændre deres vedtægter, så de valgte forbundsformænd og næstformænd ikke bliver tvunget til at gå af ved folkepensionsalderen.

Det sker efter EU-domstolen har slået fast, at fagforeningernes tvungne aldersgrænse for politiske valgte er ulovlig aldersdiskrimination. Det skyldes, at også fagformænd falder ind under EU's beskæftigelsesdirektivet og dermed skal anses på lige fod med alle andre lønmodtagere.

Sagen har været undervejs siden 2011, hvor den dengang 60-årige formand for HK Privat Karin Retvig lagde sag an mod fagforeningen, fordi hun blev tvunget til at stoppe på grund af sin alder.

Og netop HK tager nu konsekvensen af dommen.

”Vi har hidtil ment, at en politisk valgt leder ikke skulle omfattes af direktivet. Østre Landsret var også i tvivl. Men vi tager selvfølgelig bestik af dommen og kommer til at se på vores vedtægter her og nu," siger forbundssekretær Marianne Heide og uddyber:

"Når vi har haft den her bestemmelse, skyldes det jo, at medlemmerne ikke ønsker, at man skal kunne sidde på formandsposten til evig tid. Samtidig har der også i mange overenskomster været skrevet indskrevet, at man skal stoppe ved pensionsalderen. Det står for eksempel stadig i forsvarets overenskomst.”

Sådan er aldersreglerne i de store FH-forbund i dag

FH:

Formand og næstformænd afgår senest, når de når den individuelle folkepensionsalder.

HK/Danmark: 

Man kan ikke vælges efter folkepensionsalderen. I 2011 var grænsen 60 år, hvorfor Karin Retvig ikke dengang kunne genopstille. I 2017 blev grænsen hævet til folkepensionsalderen. For de, der blev valgt før 2017, er det dog muligt at stoppe som en enten 61- eller 63-årig mod at få udbetalt 2/3 af sin løn frem til pensionsalderen.

3F:

Forbundets valgte tillidsfolk fratræder deres stilling ved udgangen af den måned, hvor de er berettiget til at oppebære folkepension, dog fratræder forbundsformanden på den kongres, hvor han/hun i efterfølgende kongresperiode er berettiget til at oppebære folkepension – og er konsulent til han/hun oppebærer folkepension.

FOA:

Valgte skal afgå ved udgangen af den måned, hvor folkepensionsalderen indtræder.

Dansk Metal:

Forbundsformandens valgperiode udløber på den første ordinære kongres 3 år før den til enhver tid gældende pensionsalder. Forbundsformanden vil – såfremt vedkommende selv måtte ønske det – kunne fortsætte til pensionsalderen – dog under forudsætning af hovedbestyrelsens godkendelse.

Kilde: Forbundenes vedtægter

Også FH – der har hjulpet HK med at føre sagen - vil se på sine vedtægter på det kommende hovedbestyrelsesmøde. 

”Som alle andre foreninger og særligt faglige organisationer må FH holde dommen op mod vores vedtægter og vurdere, om det giver anledning til ændringer. Det er helt almindeligt i foreninger både i Danmark og andre EU-lande at have regler om afgangsalder," siger chefjurist Peter Nisbeth.









0:000:00