Analyse af 
Chris Lehmann

Egelund har lagt nyt kompromis på bordet: Det ved vi om kandidatforhandlingerne

Med et nyt mandat i hånden nærmer Egelund sig langsomt partierne i forhandlingerne om ny kandidatreform. Men der er stadig langt til enighed om et centralt spørgsmål, og deadline for en aftale nærmer sig hastigt.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er kommet med en lille godbid til partierne i forhandlingen kandidatreformen: et forslag om en mere langstrakt implementering.

Men på den centrale knast i forhandlingerne er der stadig langt mellem regeringen og partierne.

Regeringen ønsker stadig at omlægge kandidatstudierne for en stor del af de studerende - i omegnen af 30 til 35 procent, fortæller kilder med kendskab til forhandlingerne til Altinget.

Det vidner om, at regeringen har flyttet sig fra sit oprindelige udspil om at ”op mod halvdelen” af de kandidatstuderende i fremtiden skal gå på kortere og mere erhvervsrettede uddannelser.

I regeringens kompromisforslag foreslår den nu, at mindst 15 procent af fremtidens studerende skal tage étårige kandidatuddannelser.

Dernæst er der en målsætning om, at 15 til 20 procent skal tage en såkaldt erhvervskandidat, hvor man studerer på deltid ved siden af et studierelevant arbejde.

Men den store knast i forhandlingerne er fortsat den såkaldte koblingsprocent.

Læs også

Den betyder, at hvis det ikke lykkes at få 15-20 procent til at tage en erhvervskandidatuddannelse, skal der oprettes tilsvarende flere étårige kandidatuddannelser.

Det kan ingen af oppositionspartierne se pointen med. For det betyder, at andelen af de korte uddannelser teoretisk set kan stige op til de fulde 30 til 35 procent, der i alt skal omlægges.

Det betyder dybest set, at partierne fortsat ikke føler, de kan være sikre på hvad de siger ja til, hvis en aftale skulle indgås i skrivende stund.

Bliver det 15 procent étårige kandidater? 20? Måske over 30?

Ministeren foreslår derfor nu også at indfase reformen over længere tid end oprindelig foreslået - formentlig for at imødekomme partiernes frygt for, at erhvervskandidatordningen ikke bliver en succes. Det vil nemlig betyde, at antallet af étårige kandidater vil vokse.

Opfattelsen blandt partierne er ifølge Altingets oplysninger fortsat, at regeringen vil forsøge alt hvad den kan på at lande en aftale inden udgangen af juni.

Splitter partierne op

Ifølge Altingets oplysninger har Christina Egelund indtil nu holdt bilaterale møder med Danmarksdemkoraterne, Radikale og en alliance bestående af SF, Konservative og Liberal Alliance, som har forhandlet som gruppe.

Forhandlingerne er således kørt i tre spor i stedet for et sammenhængende spor. Nu er ministeren skiftet til at mødes med partierne et ad gangen.

Læs også

Det er nærliggende at tænke, at ministeren nu vil afsøge, om de tre meget forskellige partier faktisk danser så meget i takt, som de har foregivet med deres samstemte afvisninger af tidligere kompromisforslag i forhandlingerne.

Holder de tre partier kommunikationslinjerne åbne uden for forhandlingslokalet som hidtil, kan det dog ende som spildte kræfter for Egelund.

Trods regeringens flertal har alle involverede fortsat meget på spil i forhandlingerne.

Ingen af partierne holder af det, Egelund senest har præsenteret for dem tirsdag og onsdag, men partierne er også godt klar over, hvor meget indflydelse de kan miste på fremtidens uddannelsespolitik, hvis de står uden et forlig om rammerne for kandidatuddannelserne.

Alle i forhandlingern mærker et pres fra både erhvervsliv og universitetssektoren for ikke at lave en stor, gennegribende reform på et plateau af et skrøbeligt flertal, der kan forsvinde, så snart der måtte gå grus i SVM-maskineriet.

Stop-start-stop-forhandlinger

Der har indtil nu ikke været et særligt sammenhængende forløb i forhandlingerne om regeringens ønskede kandidatreform.

Forhandlingerne har også ifølge Altingets oplysninger været på pause mindst to gange undervejs.

Den store knast er andelen af uddannelser, der skal ændres. Regeringens oprindelige forslag lød på "op mod halvdelen."

Læs også

Kort efter regeringen fremlagde sit forslag, fremlagde alliancen Konservative, SF og Liberal Alliance et forslag om kun at omlægge fem procent af kandidatuddannelserne til at være étårige - i starten som en forsøgsordning.

Det udløste en pause på flere uger, fordi Finansministeriet skulle regne på det, efter partierne tog kravet med ind i forhandlingslokalet.

I slutningen af maj blev partierne så præsenteret for et forslag til et kompromis fra regeringen, som igen udløste en pause i forhandlingerne.

Denne gang fordi udspillet lød, at regeringen omdanne 16 procent af kandidaterne til etårige og fastsætte en målsætning om at omdanne 20 procent til erhvervskandidater, og her dukkede den såkaldte koblingsprocent første gang op.

Partierne forventer at blive indkaldt til flere møder i næste uge, men i skrivende stund er partierne ikke indkaldt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00