Ellemann varsler ændringer i embedsværket: "Jeg tror, vi har behov for mere ledelseskraft"

Forsvarsministeren vil lave om på strukturen i den styrelse, som har spillet en central rolle i sagen om indkøb af israelske våben. Det siger han efter embedsværkets redegørelse for forløbet, som nu også skal underkastes en ekstern undersøgelse.

Jakob Ellemann-Jensens departementschef, Morten Bæk (i baggrunden), har beklaget forløbet i våbensagen over for sin minister og varsler opstramninger i embedsværkets arbejde. Tirsdag lagde ministeren op til ændringer i ledelsesstrukturen i sin styrelse, FMI, hvor Kim Jesper Jørgensen er øverste chef.
Jakob Ellemann-Jensens departementschef, Morten Bæk (i baggrunden), har beklaget forløbet i våbensagen over for sin minister og varsler opstramninger i embedsværkets arbejde. Tirsdag lagde ministeren op til ændringer i ledelsesstrukturen i sin styrelse, FMI, hvor Kim Jesper Jørgensen er øverste chef.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Kristine Korsgaard

Der blev ikke sat navne på ansvarlige embedsmænd, da Jakob Ellemann-Jensen (V) tirsdag præsenterede sit embedsværks redegørelse for den såkaldte våbensag.

Men ministeren gjorde det klart, at han ikke selv var bevidst om, at han på mindst fire områder videregav forkerte eller misvisende oplysninger til Folketinget, da politikerne i januar i alt hast vedtog et milliardindkøb af våben fra en kontroversiel israelsk leverandør.

Dermed pegede han på sit embedsværk som ophav til fejlene. Og mere specifikt varslede han konsekvenser for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som har stået for detaljer og anbefalinger om de konkrete indkøb.

Den øverste chef for styrelsen er i dag generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen.

Jeg tror, vi har behov for noget mere ledelseskraft og en bredere organisation, og det kommer vi til at se på. Der kommer til at ske ændringer

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Forsvarsminister

For det første skal flere dele af sagen og FMI's rolle heri nu underkastes en uvildig advokatundersøgelse.

Derefter skal der gennemføres en analyse af FMI's organisation, og på den baggrund skal der ske ændringer i strukturen, sagde Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde tirsdag.

"Jeg ser et behov for at gennemføre en analyse af FMI's organisering og ressourcer, herunder FMI's ledelsesstruktur," sagde ministeren.

Da han i et interview med TV 2 News bagefter blev spurgt, om han har tillid til, at hans system kan forvalte de mange milliarder, der snart skal bruges i forbindelse med oprustningen af det danske forsvar, svarede han:

"Nej, jeg lægger op til, at der skal ske nogle ændringer i strukturen, og jeg har ikke lagt mig fast på hvilke ændringer, der skal ske i FMI. 

Læs også

Men når vi både ser fejl som dem, der sker her, og når der er store opgaver hos FMI i forbindelse med Ukraineindsatsen og donationer dertil - og at vi nu skal investere så mange penge i Forsvaret, så er man nødt til at se på, om strukturen er rigtig. Og det tror jeg ikke, den er".

"Så må vi tage den derfra"

Jakob Ellemann-Jensen uddybede:

"Jeg tror, vi har behov for noget mere ledelseskraft og en bredere organisation, og det kommer vi til at se på. Der kommer til at ske ændringer".

I et brev til Folketinget skriver Ellemann, at hans departementschef har beklaget forløbet over for ham, og at han har taget beklagelsen til efterretning.

Læs også

På pressemødet blev Ellemann spurgt, om det betyder, at Forsvarsministeriets departementschef Morten Bæk dermed er fredet i sagen?

"Jeg står hverken og freder eller fyrer mennesker på et pressemøde, så det kommer jeg slet ikke til at gå ind i," svarede ministeren, som heller ikke ville kommentere, om sagen i øvrigt får ansættelsesretlige konsekvenser for nogen embedsmænd.

"Jeg kan sige, at jeg har tillid til mit departement, og jeg har tillid til min styrelse. Nu vil jeg bede om en uvildig undersøgelse af de forhold, der ikke er blevet tilstrækkeligt belyst, og så må vi tage den derfra," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Departementschef vil stramme op

Også internt i Forsvarsministeriets departement giver sagen anledning til ændringer i arbejdet. Det skriver Ellemanns departementschef Morten Bæk i et brev til sin minister.

Bæk vil nu styrke "kvalitetskontrollen i sagsbehandlingen", og han har indskærpet over for embedsmændene, at der skal være "tid til at inddrage alle relevante parter og foretage den nødvendige kvalitetssikring af dokumenter, der forelægges for forsvarsministeren og tilgår Folketinget eller forsvarsforligskredsen" - også i hastesager, skriver han.

Konkret har departementschefen nu blandt andet ændret på opgavefordelingen i ministeriet, så cheferne får "mere tid til kvalitetssikring". Han har også indført "nye procedurer for intern høring af relevante parter" og afsat flere ressourcer "til kritisk gennemgang af materiale, der skal forelægges forsvarsministeren".

Endelig skriver Morten Bæk, at det fremover skal stå klarere, hvilken enhed og hvilken chef, der har ansvaret i sager, hvor mange forskellige enheder i organisationen samarbejder om et fælles produkt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Morten Bæk

Kommitteret, Finansministeriet, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

Kim Jesper Jørgensen

Generalløjtnant, chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse
officeruddannelse (Flyvevåbnets Officersskole 1988), videregående officeruddannelse (Forsvarsakademiet og Flyvevåbnets Officersskole 1993), Stabskursus II (1995-1996)

0:000:00