Kommentar af 
Morten Reimar

Tre ting, vi kan lære af fejlslagen politisk kommunikation fra Lidegaard, Rubin og Ellemann

Det er en kunst at synliggøre politikere uden at miste kontrol over det budskab, der når ud til vælgerne. Her er et par eksempler på, hvad man ikke skal gøre, skriver Morten Reimar, som er tidligere rådgiver for Venstre og Radikale Venstre.

Det virker hovedløst at sende Ellemann i byen uden et klart svar på et spørgsmål, hans rådgivere må have kunnet forudse, ville komme, skriver Morten Reimar om Ellemanns interview i Genstart.
Det virker hovedløst at sende Ellemann i byen uden et klart svar på et spørgsmål, hans rådgivere må have kunnet forudse, ville komme, skriver Morten Reimar om Ellemanns interview i Genstart.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Reimar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den hektiske verden af politisk kommunikation handler det om at balancere mellem synlighed og styring. Politikerne forsøger at træde ind i rampelyset uden at miste grebet om den narrative tråd, når de skal tale til vælgerne.

Og det er en svær øvelse, for publikummet kan være nådesløst, hvis man træder ved siden af. Derfor ansætter politikerne rådgivere, der med erfaring, grundighed og mavefornemmelse skal hjælpe dem med at navigere. På trods af det, rammer politikere og partier ofte helt skævt.

Her er tre eksempler fra den seneste tid, der kan bruges som huskeregler for alle, der arbejder med politisk kommunikation.

Lidegaard er selv kravlet op på gyngen og har selv lagt ansigtet i de folder. Det kunne – og burde – en vågen rådgiver have stoppet, inden det kom så vidt

Morten Reimar

Det er okay at sige nej

Mange presserådgivere har den opfattelse af deres job, at det går ud på at skabe så meget presseomtale som muligt.

Få politikerne i aviserne, få dem i radio og TV, sørge for, de er synlige. Især hvis man er i en situation, hvor man ønsker at fylde mere i mediebilledet, kan man tænke, at man bare skal gribe alle de muligheder, der er – ukritisk.

Men i lige så høj grad er det rådgivernes opgave at sørge for, at deres politikere ikke bare er i medierne, men også står godt i medierne. Det handler både om at beskytte dem mod negative historier, men også at turde være den irriterende forhandler, der diskuterer rammerne for deltagelse.

Et eksempel på det så vi forleden i et Jyllands-Posten interview med den Radikale leder, Martin Lidegaard, illustreret af fotos, der nok er tænkt til at skulle vise ham fra en personlig og eftertænksom side. Han sidder på en gynge i sin have iført, hvad der mest objektivt kan beskrives som fritidstøj, og ser meget tænksom ud. Billederne er siden blevet latterliggjort på internettet. Og det glemmer som bekendt aldrig.

Selvfølgelig kan Radikales sekretariat ikke vælge, hvilke billeder, Jyllands-Posten bringer. Men Lidegaard er dog selv kravlet op på gyngen og har selv lagt ansigtet i de folder. Det kunne – og burde – en vågen rådgiver have stoppet, inden det kom så vidt.

Et billede skal ikke kræve 1.000 ord

I starten af sommerferien lagde Moderaterne dette foto op på samtlige sociale mediekanaler. Det forestiller politisk ordfører Monika Rubin og MF Mohammad Rona, der holder en kage med et stykke marcipan, hvorpå der står "90.000".

Opslagets følgetekst handler om, at om syv år kommer Danmark til at mangle 90.000 mennesker på arbejdsmarkedet. Men teksten bliver, kan man se i kommentarfelterne, overskygget af en lang række spørgsmål: Hvorfor er de så sure på fotoet? Hvorfor er de så sure, imens de holder en kæmpestor lagkage? Fejrer de manglen på arbejdskraft? Hvad foregår der?

For politiske hoveder er referencen nok ikke så far-fetched som for de, der ikke følger grundigt med.

Det refererer til, at Inger Støjberg som integrationsminister for Venstre poserede med en kage, hvor der stod "50" på og så den helt korte tekst ”I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50 på udlændingeområdet. Det skal fejres! Se listen over stramninger her.”

Det er seks lange år siden. Og desuden virkede Støjbergs kagestunt, fordi det var nemt at forstå: Hun havde strammet udlændingeområdet 50 gange, det var hun glad for og fejrede det med en kage.

Hvad det er, Moderaterne prøver at sige, kan ikke stå på to linjer. Tværtimod kræver det en hel del forklaring, og selvom de gjorde deres ypperste for at svare på de spørgsmål, følgerne skrev, har opslaget forvirret mere, end det har forklaret.

Det er en af den slags idéer, man skulle have droppet. For den lugter af, at den ikke helt har været der, men er blevet ført ud i livet med vold og magt, mails frem og tilbage, indtil den er endt ud i total uforståelighed. Hvis det kræver så meget fodnotetekst at lave et fiffigt opslag, er det nok ikke ret fiffigt.

Læs også

Forbered jer på det forventelige

Mens Venstre-formand Jakob Ellemann har været sygemeldt, er dansk politik ikke stået stille. Derfor er han i disse dage i færd med at komme up to speed i en række interviews, hvor han dels fortæller om sin stress, men også skal lægge en linje for Venstre på alle de nye udviklinger, han har været fraværende i.

Et af de interviews blev givet til DR’s Genstart, hvor værten spurgte ham ind til koranafbrændinger og en eventuel lov imod det.

Det virker hovedløst at sende Ellemann i byen uden et klart svar på et spørgsmål, hans rådgivere må have kunnet forudse, ville komme

Morten Reimar

Statsministeren har været ude og sige, at hun ikke mener, det er en ytring at brænde koranen af, og et forbud derfor ikke er en indskrænkelse af ytringsfriheden. En meget omdiskuteret melding, hvorfor det også virker naturligt, at regeringens nummer to bliver forholdt den.

Ellemann virker ikke til at være blevet øvet på det spørgsmål: Er det en ytring at brænde koranen? Først svarer han udenom, prøver så at dreje samtalen hen på noget om respekt og ender så med at svare, at ”jeg vil gerne sige ja til det, hvis det gør det nemmere at stille det næste spørgsmål, så vi kan komme videre.”

Det virker hovedløst at sende Ellemann i byen uden et klart svar på et spørgsmål, hans rådgivere må have kunnet forudse, ville komme.

I stedet er han nødsaget til at lave de sædvanlige politiker-manøvrer og til sidst give op. Det efterlader et indtryk af, at han ikke har lyst til at svare, måske endda fordi han er i en position, hvor han ikke ved, hvad han kan svare. Og det kan give bagslag i en sag, hvor han nok ikke kan gøre alle glade, men i det mindste have et svar på hånden.

Og hvis målet med interviewdeltagelsen er at sørge for, at Ellemann kommer ud og lægger linjen for partiet, så er missionen ikke lykkedes i denne omgang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

0:000:00