Enhedslistens nye beskæftigelsesordfører har før talt varmt om væbnet revolution: ”Det ikke er en debat, jeg har lyst til at gå ind i”

Jonathan Simmel har flere gange været i vælten for sine udtalelser om væbnet revolution og på kant med partitoppen i Enhedslisten. Nu er han blevet folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for partiet.

Jonathan Simmel tager afstand fra politisk vold. Men han vil ikke svare på, om han
stadig mener, at der i teorien er situationer, hvor en væbnet revolution
kan være acceptabel.
Jonathan Simmel tager afstand fra politisk vold. Men han vil ikke svare på, om han stadig mener, at der i teorien er situationer, hvor en væbnet revolution kan være acceptabel.Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Mathias Bach

Han har gentagne gange kritiseret partitoppens ageren offentligt.

Og ledende partimedlemmer hos Enhedslisten har tidligere taget skarp afstand fra hans udtalelser om væbnet revolution. Men efter at Jonathan Simmel har overtaget en plads i Enhedslistens folketingsgruppe og posten som beskæftigelsesordfører, er det her, han vil bruge sine kræfter. 

"Jeg tager selvfølgelig afstand fra politisk vold," fortæller Jonathan Simmel til Altinget.

"Og ellers har jeg ikke noget at sige til den debat. Det er en gammel sag, og for mig at se er den lukket. Nu har jeg fået beskæftigelsesområdet og det er det, jeg kaster kræfter ind i.” 

Simmel er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og har flere gange skabt heftig debat med sine udtalelser om mulighederne for en væbnet revolution i Danmark. I 2016 udtalte han eksempelvis, at der i teorien findes situationer, hvor en væbnet revolution kan være acceptabel, selvom idéen om at slås er "absurd" i dagens samfund.

Så den væbnede revolution er helt aflyst – både teoretisk og reelt?

"Jeg gider i hvert fald ikke gå ind i den debat. Den er lukket for mig at se," svarer Jonathan Simmel.

Er det fordi du har ændret holdning, eller fordi du ikke vil udtale dig om det?

"Det er et tegn på, at det ikke er en debat, jeg har lyst til at gå ind i. Det er en gammel sag, og jeg er glad for der, hvor jeg er nu, og at jeg kan få lov at fokusere på noget, der betyder noget."

På kant med partitoppen

Tilbage i 2016 betød Jonathans Simmels udtalelser om væbnet revolution, at daværende politisk ordfører Pernille Skipper tog skarp afstand fra Simmel, som endte med at trække sig fra en tjans som folketingssuppleant for Eva Flyvholm efter et uskønt forløb.

Vi kæmper hårdnakket for at forbedre den virkelig verden, så vi vil lave forlig med både Socialdemokratiet og højrefløjen, hvis det betyder en forbedring

Jonathan Simmel
Beskæftigelsesordfører, Enhedslisten

Det er kun én ud af mange gange, hvor Simmel og partitoppen i Enhedslisten har haft offentlige konflikter.

I 2020 meddelte Jonathan Simmel, at han trak sig som folketingskandidat for Enhedslisten, fordi han havde fået et job som faglig konsulent i FOA. I et afskedsopslag på Facebook skrev Simmel, at han havde ”set en grim side af partiet” og oplevet ”bagvaskelse” og ”udemokratiske manøvrer”.

Og da Enhedslisten i foråret 2022 havde en intern debat om sin holdning til Nato, beskyldte Jonathan Simmel i Politiken Mai Villadsen og Pernille Skipper for at udskamme partifæller på en "absurd" måde.

Kan man forvente, at du som folketingsmedlem kommer til at rette ind efter partilinjen, eller kommer du til at tale med din egen stemme? 

"Jeg kommer til at tale om beskæftigelsesområdet. Jeg kommer også til at bruge min egen stemme, men det er klart, at det er jo så på vegne af et kollektiv i Enhedslisten."

Samarbejder gerne med de blå

Som folketingsmedlem vil Jonathan Simmel blandt andet kaste sig ind i kampen for en akut genopretning af beskæftigelsessystemet, og hvordan de mest udsatte danskere bliver behandlet i det.

Og hvis de blå partier vil lægge mandater til det, ser Enhedslistens nye beskæftigelsesordfører ingen problemer i det.

"Vi kæmper hårdnakket for at forbedre den virkelig verden, så vi vil lave forlig med både Socialdemokratiet og højrefløjen, hvis det betyder en forbedring for normale mennesker ude i verden,” siger Simmel.

Så det er der er ikke noget principielt forkert i at indgå mange brede forlig med højrefløjen?

"Hvis det er vores politik, og vi mener, at det trækker samfundet i en bedre retning og ikke indeholder forringelser, så laver vi forlig med groft sagt hvem som helst," siger Simmel.

Jonathan Simmel er beskæftigelsesordfører og medlem af folketinget for Enhedslisten frem til det kommende Folketingsvalg, hvor han altså ikke genopstiller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonathan Simmel

Faglig konsulent, FOA, medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
Elektriker

0:000:00