Kommissionen starter med nyt udspil en institutionel kamp om fremtidens cyberforsvar i EU

EU-Kommissionen ønsker med nyt initiativ at få mere ansvar for landenes cyberforsvar. Det udfordrer Rådet, da forsvar og sikkerhedspolitik normalt er et anliggende for nationalstater, siger CBS-forsker.

Pressemøde om EU's cyberforsvarspolitik og militære mobilitet. Her deltager blandt andre ledende næstformand og konkurrencekommissær Margrethe Vestager og kommissær for det indre marked, Thierry Breton.
Pressemøde om EU's cyberforsvarspolitik og militære mobilitet. Her deltager blandt andre ledende næstformand og konkurrencekommissær Margrethe Vestager og kommissær for det indre marked, Thierry Breton.Foto: EU, 2022
Sine Riis Lund

Kommissionen kom i sidste uge med et udspil, der skal få EU et skridt nærmere et europæisk cyberforsvar.

I udspillet lægger Kommissionen op til, at det i tilfælde af større cyberangreb mod kritisk infrastruktur på europæisk jord bør være EU, der håndterer og koordinerer det.

“Kommissionen lægger her sine tanker frem, og i virkeligheden er det en optakt til en institutionel kamp og en opfordring til Rådet om at lægge sine kort på bordet for at vise, hvor langt de i realiteten er villige til at gå ad denne vej,” siger Jan Lemnitzer, der forsker og underviser i cybersikkerhed ved Institut for Digitalisering på CBS.

For det er langtfra et ukontroversielt skridt, som EU-Kommissionen har taget.

EU har i dag begrænset jurisdiktion på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område, og derfor farer EU-Kommissionen frem med lempe, vurderer adjunkt Jeppe Teglskov Jacobsen fra Institut for Militær Teknologi ved Forsvarsakademiet. 

Kommissionen lægger her sine tanker frem, og i virkeligheden er det en optakt til en institutionel kamp.

Jan Lemnitzer
Associate professor, Institut for Digitalisering, CBS

“Det her er et område, som medlemsstaterne værner meget om, men det er også et område, som EU rigtig gerne vil ind på, så de prøver at skubbe på skridt for skridt for at få lov til at tage mere ansvar,” siger han.

På grund af den nationale suverænitet er der grænser for, hvor langt Kommissionen kan gå med sine forslag.

“Når jeg ser på deres forslag, så synes jeg, at de bruger de værktøjer, de har. De vil gerne lave nogle standarder, de vil facilitere nogle samarbejder, og de har nogle store pengekasser, som de kan få medlemsstaterne til at søge,” siger Jeppe Teglskov Jacobsen.

Også Jan Lemnitzer pointerer, at det er medlemsstaterne, der har mandatet på dette felt. 

0:000:00