EU-landenes kandidater til den næste Kommission ruller ind

En række kendte navne er blandt de kandidater, som EU's medlemslande allerede har nomineret til nye kommissærer. Fra svensk side er der stadig tavshed.

Maroš Šefčovič (på billedet) fra Slovakiet er allerede blevet udnævnt til sit lands bud på en næste EU-kommissær.
Maroš Šefčovič (på billedet) fra Slovakiet er allerede blevet udnævnt til sit lands bud på en næste EU-kommissær.Foto: Joe Klamar/AFP/Ritzau Scanpix
Natacha López

Sideløbende med kampen om, hvem der skal bestride EU's topposter som kommissionsformand og formand for Det Europæiske Råd, er puslespillet om, hvem der skal udgøre den næste Europa-Kommission, også begyndt.

Det første skridt er, at medlemslandene præsenterer deres kandidater til kommissærposterne, som derefter vil blive udpeget af den nyvalgte kommissionsformand og godkendt af Europa-Parlamentet.

Slovakiets præsident informerede EU-lederne på mandagens topmøde om, at de nominerer Maroš Šefčovič som landets nuværende kommissær for den næste periode. Šefčovič er i øjeblikket udøvende næstformand i Kommissionen med ansvar for den europæiske grønne pagt og interinstitutionelle relationer, sidstnævnte er en post, han også havde fra 2010-2014.

Den finske statsminister Petteri Orpo meddelte i sidste uge, at hans regering ville nominere Henna Virkkunen som Finlands kandidat til kommissærposten, skriver Yle. Virkkunen blev for nylig valgt til Europa-Parlamentet, hvor hun allerede har siddet i to perioder. Hun har tidligere været Finlands minister for uddannelse, transport og lokalstyre.

Tidligere genudnævnte Letland også sin kommissær Valdis Dombrovskis, som i øjeblikket er udøvende næstformand i Kommissionen med ansvar for "en økonomi, der fungerer for mennesker", samt handelskommissær. I sin sidste periode var han kommissær for euroen og har tidligere været Letlands premierminister.

{{toplink}}
Læs også

Den spanske regering har allerede inden valget til Europa-Parlamentet udtalt, at deres kandidat til posten som EU-kommissær bliver Teresa Ribera, den nuværende spanske minister for økologisk omstilling, og at de satser på, at hun bliver en af Kommissionens næstformænd med ansvar for energiomstilling.

Ribera toppede de spanske socialisters EU-valgliste – ligesom Josep Borrell gjorde det ved det seneste valg til Europa-Parlamentet. En vinderstrategi i spaniernes øjne, da den sidste gang førte til, at Borrell blev EU's udenrigschef.

Det er også almindeligt kendt, at den estiske premierminister Kaja Kallas, som er en populær kandidat, går efter posten som EU's udenrigschef. Selv om hun endnu ikke er blevet officielt nomineret som kommissær.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024