Topforhandlere fra EU og Storbritannien er blevet enige om en ny Brexit-aftale

AFTALE: Efter intense forhandlinger er EU og Storbritannien nået til enighed om en ændring af briternes skilsmisseaftale, som justerer reglerne for Nordirland efter Brexit. Hvis EU's stats- og regeringsledere godkender den nye aftale i dag, så vender alles blikke sig mod det britiske parlament. Har Johnson flertal i London?

Foto: EC - Audiovisual Service
Thomas LauritzenEmma Qvirin Holst

BRUXELLES: Kort tid før de europæiske stats- og regeringschefer samles til topmøde i Bruxelles torsdag eftermiddag, er det lykkedes for EU's og Storbritanniens Brexit-forhandlere at nå til enighed om en ny Brexit-aftale.

Det skriver EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker på Twitter.

"Hvor der er en vilje, er der en aftale − og nu har vi en! Det er en fair og afbalanceret aftale for EU og for Det Forenede Kongerige," lyder det fra Juncker. 

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger på sin side, at der er tale om en aftale, der "tager kontrollen tilbage" til Storbritannien.

Nu er det op til Parlamentet at få Brexit overstået på lørdag, så vi kan komme videre til andre prioriteter.

Boris Johnson
Storbritanniens premierminister

Han udtrykker håb om, at Underhuset vil godkende den justerede aftale om Brexit under en ekstraordinær samling for det britiske parlament på lørdag, når EU-topmødet er overstået. 

"Nu er det op til Parlamentet at få Brexit overstået på lørdag, så vi kan komme videre til andre prioriteter," skriver Johnson på Twitter.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, betegner den nye aftale som "fair og fornuftig".

 

Protokol om Irland og Nordirland
De seneste døgn har EU's og Storbritanniens repræsentanter forhandlet dag og nat, primært for at finde et nyt kompromis om Nordirlands status efter Brexit. 

Der er endnu ikke blevet kommunikeret detaljer om den nye aftale, men den forventes blandt andet at indeholde en form for mulig inkludering af det nordirske territorium i EU's toldunion, også efter resten af Det Forenede Kongeriges udmeldelse.

"Forhandlerne nåede til enighed om en aftale om en revideret Protokol om Irland/Nordirland og en revideret Politisk Erklæring 17. oktober 2019. Begge er støttet af EU-Kommissionen. Storbritanniens premierminister har også signaleret sin godkendelse af disse dokumenter over for mig i dag," skriver Jean-Claude Juncker i et brev til EU's rådsformand, Donald Tusk.

I brevet anbefaler Juncker, at de 27 andre medlemslandes ledere også godkender aftalen, når de samles senere torsdag. Det møde forventes at starte cirka klokken 15.00, men tidsplanerne kan sagtens skride.

Forlængelse bliver ikke nødvendigt
Aftalen kommer blot to uger før, briterne efter planen skal forlade det europæiske samarbejde. Men selvom der er kort tid til deadlinen, bliver det ikke nødvendigt at rykke den nuværende tiltrædelsesdato 31. oktober for at få tid til en godkendelse af aftalen.

Det understreger Jean-Claude Juncker på et fælles pressemøde med Boris Johnson.

”Det er en aftale, hvor der ikke er behov for at lave nogen form for forlængelse,” siger Juncker.

Aftalen skal foruden det britiske underhus godkendes af både EU’s medlemslande og Europa-Parlamentet, og alle EU’s institutioner forsikrer, at den godkendelse kan komme på plads meget hurtigt.

De europæiske ledere vil høre Johnson
Torsdag morgen meddelte kilder i Det Europæiske Råd, at planen er at give Boris Johnson lejlighed til at tale til Mette Frederiksen, Angela Merkel, Emmanuel Macron og alle de andre ledere fra de 27 medlemslande fra omkring klokken 15.30. 

Derefter vil Johnson, som deltager i sit første EU-topmøde nogensinde, blive bedt om at forlade lokalet, mens de andre diskuterer den nye aftale. 

Forventningen er, at det vil være muligt at opnå ledernes godkendelse. Dog advarer højtstående embedsmænd om, at en eller flere af stats- og regeringslederne fra de 27 lande meget vel kunne bede om tid til at få de nye tekster undersøgt i detaljer af egne eksperter.

I så fald kan der blive brug for mere tid. Men meget tyder på, at EU-lederne er meget interesserede i at bevise, at det ikke er dem, der står i vejen for en ny aftale, der kunne tillade Storbritannien at forlade Unionen i god ro og orden med en klar overgangsordning 31. oktober. 

Det betyder imidlertid slet ikke, at alt er på plads.

Nej fra Underhuset kan lede til udskydelse
Det store spørgsmål vil være, om Boris Johnson har flertal i det britiske parlament til at få den nye aftale vedtaget. 

I den forbindelse er det værd at huske på, at hans forgænger Theresa Mays oprindelige aftale med EU også blev betegnet som historisk, fair, afbalanceret og definitiv, da den blev indgået for knap et år siden. Bagefter mislykkedes det jo som bekendt hele tre gange for May at få den stemt igennem Underhuset. 

Hvis også den nye aftale bliver nedstemt hjemme i London på lørdag, så er det ikke usandsynligt, at de europæiske ledere må samles til endnu et ekstraordinært topmøde inden udgangen af måneden. 

En særlig lov vedtaget af Underhuset for nylig forpligter i så fald premierministeren til at bede om en forlængelse af forhandlingerne med EU. Hvis Boris Johnson nægter det, kan han blive tvunget til at gå af og udskrive valg. 

Dermed er det stadig en mulighed, at Brexit bliver udskudt endnu en gang.

Hvis aftalen ender med at blive godkendt, er det planen, at EU og Storbritannien vil begynde forhandlingerne om det fremtidige forhold allerede 1. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

0:000:00