EU-præsident vil optage nye lande: “Vi må være klar til at udvide i 2030”

Der er lagt i kakkelovnen til Danmarks næste EU-formandskab i 2025, hvor forhandlingerne om Unionens næste langtidsbudget begynder. Her skal der nemlig afsættes penge til EU’s næste udvidelse, hvis det står til formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

For at øge EU's magt og sikkerhed, bør EU være klar til endnu en østudvidelse i 2030. Sådan lød det fra rådsformand Charles Michel mandag.
For at øge EU's magt og sikkerhed, bør EU være klar til endnu en østudvidelse i 2030. Sådan lød det fra rådsformand Charles Michel mandag.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Den Europæiske Union skal være klar til at optage nye medlemsstater i 2030.

Sådan lød det fra formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, mandag, da han igangsatte den debat, som forventes at dominere dagsorden det kommende halvår.

“Mens vi forbereder EU’s næste strategiske agenda, må vi sætte os et klart mål. Jeg tror på, at vi må være klar – på begge sider – til at udvide i 2030,” sagde Charles Michel på Bled Strategic Forum i Slovenien, hvor stats- og regeringsledere fra det vestlige Balkan var samlet.

I juni sidste år gav EU kandidatstatus til Ukraine og Moldova, og inden årets udgang skal Kommissionen tage stilling til, om den vil anbefale at åbne optageforhandlinger med disse lande. 

Albanien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien og Tyrkiet er ligeledes kandidater, mens Georgien, Kosovo og Bosnien-Hercegovina er potentielle kandidater. 

“Udvidelse er ikke længere en drøm. Det er tid til at rykke fremad,” sagde Charles Michel og fremhævede ét af de nødvendige skridt fra unionens side, hvis udvidelsen skal lade sig gøre i dette årti. 

EU’s næste langsigtede budget skal indeholde vores fælles mål. Det er ambitiøst, men nødvendigt

Charles Michel
Formand for Det Europæiske Råd

“EU’s næste langsigtede budget skal indeholde vores fælles mål. Det er ambitiøst, men nødvendigt,” sagde han.

Forhandlingerne om det næste rammebudget, der skal gælde for årene 2028-2034, påbegyndes allerede i andet halvår af 2025, hvor Danmark overtager formandsstolen i EU’s ministerråd. De ofte vanskelige forhandlinger stiller Danmark med en stor opgave i formandsperioden.

Det mener Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa:

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00