Eva Kjer Hansen får en stor næse af Folketinget

KRITIK: Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) er blevet tildelt en stor næse af Folketinget for sin håndtering af muslinge- og østerskvoter.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen er blevet tildelt en stor næse af et flertal i Folketinget.
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen er blevet tildelt en stor næse af et flertal i Folketinget.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Linnea Molbech Sabri

Folketinget har i dag tildelt fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) en stor næse, skriver DR.

Et flertal af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF har givet ministeren næsen, fordi hun i strid med ønske fra Folketinget ikke har rykket hurtigt nok for indførelsen af nye kvoteregler.

Eva Kjer Hansen bliver kritiseret skarpt for at have trukket de skærpede kvoteregler i langdrag og for at have ignoreret gentagne opfordringer om at få implementeret reglerne hurtigere.

"Det er meget alvorligt, når man beskylder et flertal i Folketinget for ikke at tale sandt. Så det er et gult kort til ministeren. Det næste gule kort, man får, der ryger man jo ud af banen," siger DF's fiskeriordfører Ib Poulsen til DR. 

Det næste gule kort, man får, der ryger man jo ud af banen.

Ib Poulsen (DF)
Fiskeriordfører

De nye regler skulle sætte et loft over kvoter for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden for at støtte mindre fiskere mod storfiskerne. Aftalen om reglerne blev indgået allerede i juni 2018, men trådte først i kraft i december. 

Ifølge Ib Poulsen pressede han allerede umiddelbart efter sommerferien på for at få reglerne til at træde i kraft, og han bliver bakket op af flere øvrige fiskeriordførere. 

Minister genkender ikke forløbet
Eva Kjer Hansen genkender ikke påstanden og fastholder, at Ib Poulsen først udtrykte et ønske om implementering i november 2018. 

Fiskeriministeren tager næsen til efterretning, men hun er ikke enig i at have trukket sagen i langdrag eller ignoreret ønsker fra ordførerne. 

"Jeg har meget loyalt gennemført det, vi har aftalt. Det er helt klart, at hvis ordførerne havde ønsket en ændret tidsplan, så havde jeg naturligvis rettet ind efter det," siger Eva Kjer Hansen til DR.

Læs også

Dokumentation

Folketinget har forskellige måder at udtrykke kritik af en minister på:

  • kritisere ministerens embedsførelse – det kaldes at give ministeren en næse
  • vælte ministeren eller hele regeringen ved at sige, at det ikke længere har tillid til ministeren (stille et mistillidsvotum)
  • beslutte at rejse en rigsretssag mod ministeren, fordi det mener, ministeren har foretaget sig noget strafbart
  • nedsætte en undersøgelseskommission for at undersøge en særlig alvorlig sag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Ib Poulsen

Byrådsmedlem (DF), Thisted Kommune
skibsfører (Svendborg Navigationsskole 1989)

0:000:00