Ex-pensionsboss i Arktis-debat på KU: Tag en "kontant dialog" med Grønland om råstoffer

Kongeriget Danmark møder stormagter i Arktis, og tidligere pensionsboss Torben Möger Pedersen efterlyser "kontant dialog" med Grønland om råstoffer. Altinget var med til debat om Kina og Ruslands rolle i Arktis.

<div>I 2016 købte det statskontrollerede kinesiske selskab Shenghe Resources Holding 12,5 procent af aktierne i Greenland Minerals, der stod bag mineprojektet i Kvanefjeld. Projektet blev stoppet efter valget i 2021.<br></div><div><br></div>
I 2016 købte det statskontrollerede kinesiske selskab Shenghe Resources Holding 12,5 procent af aktierne i Greenland Minerals, der stod bag mineprojektet i Kvanefjeld. Projektet blev stoppet efter valget i 2021.

Foto: Valdemar Ren/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Arktis er et lavspændingsområde. Eller det vil politikere fra både Danmark og Grønland i hvert fald gerne have, at det er.

Det er også stadig målet, fastslår udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i denne uge i sit bidrag til Dansk Institut for Internationale Studiers udenrigspolitiske årbog.

Men Arktis er "ikke immun over for geopolitisk konkurrence og spændinger," tilføjer udenrigsministeren.

Min bekymring er jo, om vi har været gode nok til fra dansk side at få skabt en forståelse i Grønland for deres nødvendige bidrag til Vestens forsvar.

Torben Möger Pedersen
Tidligere direktør for PensionDanmark
Det faktum stod også klart ved et debatarrangement, som Det Udenrigspolitiske Selskab og Center for Militære Studier for nylig afholdt på Københavns Universitet.

"Jeg tror, at man skal regne med, at det bliver en strategisk normaliseret region," sagde Liselotte Odgaard, seniorforsker ved Hudson Institut, der sammen med Kåre Groes Christiansen, administrerende direktør for Odense Maritime Technology, var dagens oplægsholdere.

Debatten handlede om Kina og Ruslands rolle i Arktis, og hvad den betyder for Nato. En afgørende brik i den diskussion er de sjældne jordarter, Vesten mangler til at producere fremtidens elbiler, vindmøller og kampfly, og som har affødt en ny drøm om et råstofeventyr i Grønland.

I dag sidder Kina på langt størstedelen af både verdens kritiske råstoffer og forarbejdningen af dem. Det er med andre ord et af de geopolitiske konkurrenceparametre, Lars Løkke Rasmussen går og bekymrer sig om.

Råstofferne blev for alvor et emne i debatten, da det var tid til spørgsmål fra salen.

Her rejste den jakkesætsklædte tidligere pensionsboss Torben Möger Pedersen sig op fra en af de forreste rækker og kom med en opfordring:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024