Debat

FH: Alt for få danske unge passer et fritidsjob ved siden af skolegangen

I dag har blot en ud af tre danske unge mellem 13 og 17 et fritidsjob. Det er ærgerligt, når vi ved at unge med fritidsjob trives bedre og får højere karakterer, skriver Morten Skov Christensen. 

Det er på tide at støtte op om, at unge tager skridtet ind på arbejdsmarkedet tidligt, for det vil kun gavne dem – både på langt og kort sigt, skriver Morten Skov Christiansen. 
Det er på tide at støtte op om, at unge tager skridtet ind på arbejdsmarkedet tidligt, for det vil kun gavne dem – både på langt og kort sigt, skriver Morten Skov Christiansen. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Morten Skov Christiansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg havde det svært i folkeskolen. Det var ikke fordi, jeg var doven, utilpasset eller en rod. Jeg havde slet og ret bare svært ved at følge med.

Mine første skoleår tilbragte jeg i Kenya, hvor min mor var ulandsfrivillig. Jeg gik på en lokal skole, hvor jeg var det eneste blonde barn, og undervisningen foregik på swahili. Da vi vendte tilbage til Danmark, skulle jeg have startet i 4. klasse, men mit faglige niveau var kun til 3. klasse.

Alligevel var jeg bagud fra starten. At være ældst og fysisk størst i klassen og samtidig kæmpe med at følge med, gjorde skolegangen til en udfordring, præget af frustrationer og nederlag.

Fritidsjobbere får bedre karakterer, har lavere fravær og kommer bedre videre på en ungdomsuddannelse

Morten Skov Christiansen
Formand, FH

En helt ny verden åbnede sig, da jeg fik fritidsjob i den lokale Kvickly i Valby. Måske lyder det banalt at påstå, at oprydning i flaskerummet og fejning af lagergulvet var en revolutionerende oplevelse. Men for mig var det det.

Fritidsjobbet gav mig det, skolen ikke gjorde – selvværd og succesoplevelser. Her kunne jeg opfylde kravene og opleve en tilfreds leder i stedet for en skuffet dansklærer.

Noget af tiden var jeg endda den flaskedreng med mest erfaring. Jeg var ovenpå og ikke længere bagud på point – for jeg var ham, der havde styr på flaskeautomaten og kunne vise de andre, hvordan de skulle gøre.

Det gav mig selvtillid og gjorde mig mindre indadvendt. Jeg var faktisk ret god til noget.

Fritidsjobbere klarer sig bedre

I dag har godt en ud af tre danske unge mellem 13 og 17 et fritidsjob. Det tal styrtdykkede efter finanskrisen og har ikke rettet sig op siden. Og det skal vi gøre noget ved, for undersøgelser og videnskabelige studier viser, at unge, der har et fritidsjob, generelt klarer sig bedre i livet end dem, der ikke har.

Det gælder ikke mindst i skolen, hvor fritidsjobbere får bedre karakterer, har lavere fravær og kommer bedre videre på en ungdomsuddannelse.

Det viser tydeligt de mange sidegevinster, der følger med at feje flaskerum, tørre borde af og stable varer på hylderne.

Jeg er i hvert fald overbevist om, at mødet med en rigtig arbejdsplads gjorde mig langt mere motiveret til at komme i lære som elektronikmekaniker.

Det var hjemmevant og trygt for mig at færdes i et voksent miljø, fordi jeg havde prøvet det før. Et arbejdsfællesskab er en helt unik ting, og det gavner at få erfaring med det tidligt i livet.

Studier viser også, at unge med fritidsjob har mere selvværd og trives bedre.

De gevinster går alt for mange glip af ved ikke at have job som unge. Hvis man går fra folkeskolen til gymnasiet til universitetet, kan man være godt oppe i 20’erne, før man får et reelt møde med arbejdsmarkedet. Det er ikke sundt.

Og det bidrager til ungdommens mistrivsel, fordi alt for mange går glip af den oplevelse, jeg havde – oplevelsen af at møde et job, man kan finde ud af, frem for en skolegang, der kan være svær.

Skru ned for lommepengene 

Selvfølgelig tog jeg et fritidsjob for at tjene penge. Det er først senere i livet, jeg har reflekteret over, hvordan det har formet mig. Og vi skal ikke forvente, at teenagere vil prioritere et job, hvis de får lommepenge til alt derhjemme.

Det er en bjørnetjeneste, hvis de betaler unge så mange lommepenge, at de ikke skal tage et fritidsjob.

Derfor har jeg også en klar appel til forældre om at skrue ned for lommepengepolitikken.

På den måde kan forældre bidrage til, at deres unge børn får det tidlige møde med arbejdsmarkedet, som giver ansvar og selvstændighed, og som også kan åbne øjnene for uddannelses- og karriereveje, man måske ikke lige havde overvejet i en tid, hvor den slagne vej for størstedelen er tre år på gymnasiet.

Det er helt afgørende i en tid, hvor alt for mange uddanner sig akademisk. Der kan fritidsjobbet både hjælpe den enkelte til at finde den rette hylde og være med til at løse nogle af de problemer, vi som samfund har med skæve uddannelsesvalg.

Et populært modargument er, at den unge i forvejen har svært ved at få tid til det hele med skole, venner og familie. Men den tankegang skal vi vende.

To ud af tre unge går glip af fordelene ved et fritidsjob, især i København og Nordsjælland

Morten Skov Christiansen
Formand, FH

Et fritidsjob er vigtigt for unges udvikling, og andre aktiviteter bør tilpasses derefter. Og hvis et fritidsjob kræver, at man skruer ned for lektierne, så gør det. Hvis det at passe et arbejde betyder, at man indimellem ikke når alle lektierne, så er det godt givet ud.

Dem, der allerede jonglerer mellem skole, fritidsjob, interesser og venner, fortjener ros. Men to ud af tre unge går glip af fordelene ved et fritidsjob, især i København og Nordsjælland, hvor økonomi påvirker hyppigheden af unge med fritidsjob.

Tjener husstanden mere end en million kroner årligt, styrtdykker frekvensen af unge fritidsjobbere.

Her må lommepengene spille en stor rolle, for jeg nægter at tro på, at teenagere i nogle landsdele har en anden arbejdsmoral end i andre.

Derfor er det vigtigt, at også velhavende forældre indser, at arbejde ikke er noget, man skal beskytte sine børn imod. Man skal derimod hjælpe dem til at få en god start på arbejdslivet allerede i teenageårene.

Jeg tror fuldt og fast på, at alle unge vil have godt af at have fritidsjob. Et godt fritidsjob, hvor arbejdsgiverne anerkender deres ansvar overfor en ny og særlig sårbar gruppe på arbejdsmarkedet, og de unge samtidig lærer de mange kompetencer, der ligger i at være en del af et arbejdsfællesskab og tjene deres egne penge.

Det er på tide at støtte op om, at unge tager skridtet ind på arbejdsmarkedet tidligt, for det vil kun gavne dem – både på langt og kort sigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Skov Christiansen

Formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektronik mekaniker (Frederiksberg Teknisk Skole 2003)









0:000:00