Hvordan gør svenskerne? Vi har besøgt Folkemødets tunge og lange svenske storebror

VISIT: Det politiske indhold har større tyngde, erhvervslivet er mere tilstede, og rammerne er bedre ved den svenske almedalsuge end ved det danske folkemøde. Til gengæld er det en langtrukken affære.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

VISBY: Folkemødet i Allinge på Bornholm blev i juni afviklet for niende gang i år og er blevet en institution i det danske politiske miljø. Stedet hvor politikere, organisationsfolk, journalister, almindelige borgere og i stigende grad erhvervsfolk sætter hinanden stævne til fire dage med debatter, netværk og socialt samvær.

Men Folkemødet er ikke en dansk opfindelse. Det er en kopi af det svenske Almedalsugen, som har rødder helt tilbage til 1960'ernes Sverige og siden starten af 1990'erne har samlet hele det politiske miljø i Sverige.

Almedalsugen afholdes hvert år i Visby på den store ø Gotland i Østersøen i slutningen af juni og starten af juli. Altinget tog til Gotland for at se nærmere på den svenske storebror, og hvad de to demokratifestivaler har til fælles, og ikke mindst hvad der gør dem forskellige.

”Almedalen betyder meget mere i det svenske samfund, end Folkemødet gør i det danske samfund. Både fordi det har været der i længere tid, og fordi aktiviteterne er mere seriøse og bedre forberedte,” forklarer danskeren Morten Rud Pedersen fra pr- og public affairsfirmaet Rud Pedersen, som har aktiviteter i hele Skandinavien, men blev startet i Sverige. Morten Rud Pedersen har deltaget i Almedalsugen i adskillige år.

Centerpartiets Annie Lööf taler i Almedalen 2019. Foto: Andreas Krog.

 

Årets vigtigste tale
Hvert parti i Riksdagen har sin dag i Almedalsugen. Der er plads til masser af andre arrangementer på partiernes dage, men når det er et partis dag, så er det det parti og dets leder, som dominerer mediernes dækning og arrangementer. Partidagen rundes af, med at partilederen holder sin almedalstale. Det er årets vigtigste tale uden for Riksdagen og indeholder ofte markante udmeldinger og nyheder.

”Man bruger platformen i Almedalen til at sende et budskab, som er vigtigt,” forklarer Morten Rud Pedersen.

Eksempelvis foreslog Centerpartiets Annie Lööf i sin tale torsdag aften under dette års Almedalsuge en skattesænkning for de 1,2 millioner borgere i Nord- og Nordvestsverige. Et forslag, der skal sætte en prop i fraflytningen, men samtidig anslås at ville koste 2,9 milliarder svenske kroner om året.

En tyk streg under
Finansminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna talte fredag for anden gang i Almedalen i stedet for partileder og statsminister Stefan Löfven. Tydeligere kan det ikke siges, at Magdalena Andersson er den næste leder af Socialdemokraterna, lød vurderingen i flere aviser. Andersson har gennem flere år været Socialdemokraternas kronprinsesse, som skulle afløse Löfven. Måske allerede efter valget i september sidste år. Men Löfven blev siddende, og derfor har der gennem længere tid været spekuleret i, om Magdalena Andersson alligevel ikke ville blive formand. Men det satte hendes vikartjans på Almedalen en tyk streg under, at hun vil blive, vurderede flere medier.

Talerne holdes på den store scene i det grønne anlæg Almedalen i centrum af Visby og analyseres efterfølgende med eksperter og partilederen selv i tv-stationernes intermistiske studier og scener i Visby. Talerne analyseres desuden af kommentatorer og retorikere i aviserne dagen derpå, og der uddeles karakterer for bedste fremførsel. 

 

Centerpartiets Annie Lööf taler om sin almedals-tale med Expressens Niklas Svensson. Foto: Andreas Krog.

 

Topchef repræsenteret
De svenske mediers dækning af Almedalsveckan og ugens politiske indhold og udmeldinger er også mere intens og omfattende end de danske mediers dækning af de politiske aspekter af Folkemødet på Bornholm. Alle store aviser samt tv- og radiostationer er til stede i Visby med studier og scener, hvor de dagen igennem har politikere, meningsdannere og eksperter på besøg.

Desuden er svensk erhvervsliv i langt højere grad repræsenteret i Almedalsveckan, end det danske erhvervsliv er på folkemødet.

”Du ser ikke en børsnoteret svensk virksomhed, som ikke har enten sin topchef eller nummer to, tre stykker herovre,” siger Morten Rud Pedersen.

Udenrigs- og sikkerhedspolitiske emner fylder lidt mere i svensk politik, end de gør i dansk politik. Det afspejler sig i Almedalsugen. Men debatterne handler hovedsageligt om svensk indenrigspolitik - ligesom Folkemødet hovedsageligt sætter dansk indenrigspolitik på dagsordenen. Så udbyttet kan være begrænset for en dansker - medmindre man har en meget stor interesse for svensk indenrigspolitik. 

Svært ved at holde momentum
Det kan være hårdt at komme igennem det fire dage lange danske folkemøde - selvom fjerdedagen søndag mest er blevet en hjemrejsedag med meget få arrangementer. Men det er for intet at regne sammenlignet med Almedalsugen. For med i øjeblikket otte partier i Riksdagen og en dag til hvert parti giver det en meget lang politisk festival, som har svært ved at holde momentum. I år startede Almedalsugen søndag den 30. juni og sluttede søndag den 7. juli med flest arrangementer mandag og tirsdag.

De otte dage er uden tvivl godt for turistindustrien på Gotland, men det betyder også, at det afholder mange almindelige svenskere og organisationer med begrænsede midler fra at komme til Visby, da det kan gå hen at blive en dyr fornøjelse med forplejning og overnatning i så mange dage. Derfor er Almedalsveckan i høj grad et arrangement for professionelle politikere, organisationsfolk, erhvervsledere og journalister. Og de ser helst at tingene foregår i hverdagene. 

 

Visbys snoede gader danner en god ramme om Almedalsugen. Foto: Andreas Krog.

 

Gearet til stort rykind
Til gengæld er de fysiske rammer i Visby bedre end ved det danske folkemøde i Allinge. Byen med de snoede brostensbelagte gader i det pittoreske midaldercentrum bag bymurerne er bare bedre gearet til det store rykind. Byen og øen er i forvejen en populær turistdestination med blandt andet mange krydstogtsgæster. Så man er vant til at håndtere et stort antal besøgende.

Her er i forvejen et stort antal restauranter og overnatningssteder, mere velegnede lokaler og pladser samt en stor havn med færgeforbindelse direkte til det svenske fastland og en lufthavn tæt på. Alt sammen ting som gør Almedalsugen nemmere at komme til, deltage i og få et udbytte ud af.

Dokumentation
Sveriges daværende statsminister Olof Palme (S) taler i Almedalen i 1982. Foto: Hans Hemlin 

Almedalsveckan
Den første officielle Almedalsveckan blev afholdt i 1982, da Socialdemokraterne organiserede et økonomisk seminar. Men traditionen med politik i Almedalen i Visby på Gotland startede i 1968 med daværende undervisningsminister Olof Palmes årlige taler. I 1975 kom Venstrepartiets Lars Werner til og i 1991 var alle svenske partiledere samlet til arrangementet.

I 1997 deltog lobbyorganisationer og myndigheder for første gang. Herefter er arrangementet vokset til en stor politisk festival med mere end 4.300 arrangementer sidste år og 3.700 ved dette års Almedalsveckan. Mere end 45.000 mennesker deltager i Almedalsveckan og partiledernes taler høres og ses af op til mere end 4.000 mennesker. Hvert parti i den svenske Riksdag har sin egen dag i løbet af ugen.

Den svenske politiske uge er siden hen blevet kopieret i flere lande. Siden 2011 har folkemødet på Bornholm samlet danske politikere, organisationsfolk og almindelige mennesker. i Norge har de Arendalsukan, i Estland har de Arvamusfestival og i Letland har de LAMPA-festivalen.

Kilde: Wikipedia og almedalsveckan.info


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Rud Pedersen

Stifter, Rud Pedersen Public Affairs Company, formand, Dansk Skole Skak
stud.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00