Kommentar af 
Ali Aminali

Ali Aminali: Bandemiljøet er blevet så barskt, at den bedste forebyggelse sker gennem straf

Regeringens bandepakke har fået hård medfart for dens fokus på straf. Men bandepakken viser, at regeringen har forstået, at den bedste forebyggelse er straf, når det gælder det forråede bandemiljø, skriver Ali Aminali.

Der er mange gode takter i regeringens bandepakke, selvom den har fået en hård medfart, skriver Ali Aminali.
Der er mange gode takter i regeringens bandepakke, selvom den har fået en hård medfart, skriver Ali Aminali.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har som samfund altid troet på resocialisering, forebyggelse, gode rollemodeller og sociale tiltag, når det kom til at stoppe rocker- og bandekriminalitet og rekruttering af børn ind i miljøet.

Det samme gjorde jeg, men alt ændrede sig, da jeg som socialrådgiver befandt mig midt i en bandekrig, der havde enorme konsekvenser for hele landet, og fik os alle til at genoverveje vores tilgang. Det er netop det, regeringens bandepakke afspejler. Et tro på forebyggelse via straf.

Vi var lige mødt på arbejde i det lille forsamlingshus i Rosenhøj, en mindre bydel i Århus syd, hvor en stor del af beboerne har ikke-vestlig baggrund. Jeg stod ved døren og var træt af, at der stod LTF på stolperne, da jeg fik at vide, at viceværterne havde fjernet molotovcocktails i busken ved siden af daginstitutionen.

Det var den virkelighed, jeg befandt mig i som ansat helhedsplansmedarbejder i 2017 i Århus. Bandekonflikten mellem Loyal to Familia (LTF) og resten af Århus stod på, og alle var bekymrede. Lederen af LTF havde besluttet sig for at etablere banden i Århus og var samtidig i krig med hele rocker/bandemiljøet i København.

Det betød, at alle ledte efter rekrutter eller krævede loyalitet. Det var her, det gik op for mig, hvor brutale og iskolde bandemedlemmer i virkeligheden er, når det kommer til at udnytte børn. Jeg havde som mange andre før en idé om, at man endte i rocker/bandemiljøet, fordi man aktivt valgte det, eller at man "blev født" ind i det. Kort sagt  at man havde et valg.

Sådan tror jeg også, det har været i utrolig mange år i Danmark, når man kigger på rekruttering af rockere og senere banderne. Men noget skete med hele bandemiljøet, da LTF dukkede op. Det gik fra at være sporadisk, selvvalgt eller lokkende at være banderelateret eller blive en del af miljøet til at blive "enten er du med os eller imod os".

Faktum er, at bandemiljøet er blevet råt og barskt, og alle regler er blevet visket af bordet. Derfor giver det god mening at tænke straf ind i det forebyggende arbejde.

Ali Aminali

Den tilgang kom især på grund af Loyal to Familias organisering af unge. De satte nemlig rammer for, hvordan de unge kunne og skulle bruges. Pludselig var der et formål med at have unge helt ned til 13-års alderen i sin bande.  

Inspireret af Sverige og Napoli fandt LTF på roller til de unge børn. De kunne være "udkigsposter", begå indbrud, aflevere og hente pakker og gemme våben, stoffer eller andet. For, som en af dem sagde engang til mig: "Hvem fanden stopper en 12-årig?"

Det så de andre bander og kopierede. Pludselig var det normalt, at børn helt ned til 11-års alderen blev tilbudt iPads, parfumer, Lacoste poloer eller sågar biografbilletter for at lokke dem ind i miljøet. Og når de så tog imod gaverne, var de fanget.

For det, der kom efterfølgende, var ikke familiefølelser og bandekammerateri. Nej, det var vold, trusler og straf, hvis man ikke gjorde, hvad de sagde. Derfor har det længe ærgret mig, når forebyggelse uden straf kan klare alt.

Faktum er, at bandemiljøet er blevet råt og barskt, og alle regler er blevet visket af bordet. Derfor giver det god mening at tænke straf ind i det forebyggende arbejde. Og derfor er der mange gode takter i regeringens bandepakke, selvom den har fået en hård medfart.

Et godt solidt fokus på straf blandet sammen med forebyggende indsatser kan, hvis bandepakken bliver en virkelighed, gøre en solid forskel fra dag ét. Grunden til det er, at man har taget notits af den rå udvikling, miljøet har været igennem.

Derfor adresserer bandepakken også det faktum, at flere børn og unge tvinges ind i bandemiljøet. Det er i hvert fald den konklusion, man kan komme frem til, hvis man nærstuderer bandepakkens 39 tiltag. Og derfor kan man på sin vis godt forsvare, at straf fylder.

Læs også

Et godt eksempel på det er eksempelvis tiltag fire, der lægger op til, at rekruttering af børn og unge til kriminalitet skal gøres ulovligt. Her sidder du så og tænker: "Er det nyt?" Til det er svaret et stort ja.

Det, regeringen vil med den nye bestemmelse i straffeloven, er at straffe de kriminelle, der opfordrer, rådgiver eller stiller "redskaber" til rådighed. Det vil sige, at den unge ikke står med ansvaret alene. Nej, nu kan ansvaret pålægges bagmændene og de bandemedlemmer, som aktivt vælger at tvinge unge børn til at udføre deres beskidte arbejde.

Det er decideret en lov, der rammer bandemedlemmerne, både i forhold til rekruttering, men også i forhold til at tvinge unge mennesker ind i kriminalitet. Forebyggelsen er i at straffe dem, som starter kædereaktionen. Og det er godt.

Sandheden er, at historierne om, at unge mennesker vælger bandemiljøet på grund af prestige, "indvandrerkultur", dyre biler, damer og penge, ikke holder stik. Der er flere og flere beviser og historier fra miljøet, der peger på, at unge børn helt ned til 11-års alderen bliver tvunget ind i bandemiljøet via tvang, vold eller trusler.

Regeringen erkender den virkelighed, som Sverige ikke ville for nogle år siden: Nemlig at der er sket en forråelse i bandemiljøet, og at den bedste forebyggelse sker via straf. 

Ali Aminali

Derfor er tiltag ni også yderst vigtigt, idet regeringen vil skærpe straffen for ydmygelsesvold. Det er nemlig helt normalt, at børn og unge trues med disse videoer og frygter, at de selv ender i en af dem, hvis de afviser bandernes "bejleri".

Mange vil så påpege, at disse tiltag er straf og ikke forebyggelse, men de lever i en små-naiv verden langt væk fra den rå betonvirkelighed, unge med især minoritetsetnisk baggrund lever i. Det her er forebyggelse, hvis man spørger fædrene, mødrene og civilsamfundet. Deres største ønsker er flere jobtilbud eller bedre lektiehjælp, når det kommer til denne gruppe. De vil se banderne straffet og fjernet fra deres områder.

Er alt godt? Nej, for regeringen har også smidt symbolske tiltag ind i bandepakken. Eksempelvis er tiltaget at fjerne børnepenge fra bandemedlemmer ren symbolpolitik. Det samme gælder intensiv kontrol af skytteforeninger. Et tiltag, der decideret giver nul mening, fordi bandemedlemmer ikke "går til skydning".

Men det ændrer ikke på, at regeringen generelt rammer rigtigt med sine tiltag. For det, regeringen gør, er at erkende den virkelighed, som Sverige ikke ville for nogle år siden: Nemlig at der er sket en forråelse i bandemiljøet, og at den bedste forebyggelse sker via straf. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ali Aminali

Pressechef for Moderaterne, radiovært, forfatter, moderator
socialrådgiver (VIA University College, 2014)

0:000:00