Sygeplejerskernes formand før trepart om lønløft: Vi er dem, der har kæmpet længst

Når sygeplejerskerne er mere utålmodige end andre faggrupper, skyldes det, at de har kæmpet længere tid, lyder det fra DSR-formand Grete Christensen, forud for at tre milliarder kroner skal fordeles i en kommende trepart. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Efterårets trepartsforhandlinger bliver et nulsumsspil. 

De tre milliarder kroner, regeringen vil bruge på højere løn til landets højt eftertragtede velfærdspersonale, rækker ikke uendeligt. Jo mere sygeplejerskerne skal have, jo mindre kan pædagogerne få. 

Så er det i virkeligheden ikke de andre faggrupper – og ikke arbejdsgiverne eller regeringen – som medlemmerne i Dansk Sygeplejeråd (DSR) skal se som den egentlige modpart i forhandlingerne?

DSR-formand Grete Christensen begynder med at fremhæve de andre faggrupper, da Altinget stiller hende det spørgsmål.

"Sygeplejersker har også brug for, at der er pædagoger i daginstitutionerne og børnehaverne, når de afleverer deres børn," svarer hun, men fortsætter så: 

"Men jeg må bare sige, at vi har kæmpet kampen i rigtig mange år og taget rigtig mange konflikter på den baggrund. Nu er tålmodigheden ved at være opbrugt hos vores medlemmer, men den tålmodighed er måske lidt større hos nogle af de andre, som ikke på samme måde har kæmpet lige så mange år for det." 

Er pædagogerne et eksempel på sådan en faggruppe? 

"Ja, de har ikke så lang en historie."

Jeg tror ikke, der er ret mange personalegrupper i Danmark med så stor uforudsigelighed i, hvornår man arbejder og har fri

Grete Christensen
Afgående formand, Dansk Sygeplejeråd

Løn, løn og løn

Ved udgangen af september slutter Grete Christensens 14 år som DSR-formand.

Svarene falder til sidst i et interview med Altinget om de velkendte rekrutteringsproblemer i sundhedsvæsenet, og hvordan man løser dem.

Den mangeårige formands afsked sker lige før kulminationen på sygeplejerskernes årelange kamp for et højere beløb på lønsedlen, når trepartsforhandlingerne om tre milliarder kroner til bedre løn og arbejdsvilkår for offentlig ansatte begynder.

Og højere løn er ikke bare ét ud af flere bud på, hvordan man løser rekrutteringskrisen. Det er ikke bare ét vigtigt emne blandt mange. Faktisk er det svært at få hende til at tale om andet.

Spørger man hende eksempelvis, hvad sygeplejerskerne selv kan tilbyde ved forhandlingsbordet, begynder hun at snakke om de cirka 5000 sygeplejersker, der lige nu arbejder med andet end sygepleje – med bedre vilkår og mere forudsigelige arbejdstider. Og ja, til en højere løn.

"Jeg synes, man skal have øje for, hvordan man får nogle af de sygeplejersker til at komme tilbage igen. Og det kræver jo, at vi får kigget på det med lønnen."

Læs også

Hvis vi nu prøver at springe hele snakken om lønvilkår over, hvor jeres position jo er velkendt, hvad kan I så bringe til bordet og tilbyde i den kommende trepart?

"Jeg ved godt, at alle synes, at nu kan vi bare holde op med at tale om lønnen, men det går jo ikke væk, fordi vi holder op med at tale om det. For det er jo den reelle årsag til, at de fleste sygeplejersker har forladt faget."

Men hvad kunne man forestille sig, at I selv kan bringe til bordet til gengæld? Kunne det være et større rum for arbejdsgiverne til at bestemme og styre arbejdstiderne? Altså lidt mere fleksibilitet fra sygeplejerskernes side af?

"Jeg lytter til, hvad du siger, men jeg tror ikke, der er ret mange personalegrupper i Danmark, med så stor uforudsigelighed i, hvornår man arbejder og har fri. Sygeplejersker kan på stort set alle deres fridage blive kontaktet, om ikke lige de kan komme ind og tage en ekstra vagt. Og ofte gør de det. Andre gange har de dårlig samvittighed over, at de sagde nej, fordi de skulle prioritere deres familie."

Ligesom mere ledelsesrum til arbejdsgiverne synes udelukket, skyder Grete Christensen også Moderaternes sommer-forslag – om at uddanne sundhedspersonale uden for EU-lande og hente dem til Danmark – ned.

Robusthed og faggrænser

Men inden kampen for højere løn i forhandlingslokalet for alvor går i gang, bryder en anden diskussion måske ud. En diskussion om faggrænser.

Robusthedskommissionen med Søren Brostrøm i spidsen er på trapperne med deres rapport, hvor de blandt andet skal komme med anbefalinger til, hvordan flere af sygeplejerskernes opgaver kan varetages af andre faggrupper.

Samme ambition blev slået fast i akutaftalen mellem regeringen og regionerne fra februar, men Grete Christensen ser ikke det store potentiale ved at gå længere ud af den vej: 

"Der bliver forsøgt rigtig meget derude i øjeblikket. Både med ernæringsassistenter, farmakonomer, lægesekretærer, sosu-assistenter, fysioterapeuter og ergoterapeuter. Der er jo ikke den faggruppe, der efterhånden ikke har budt sig ind på at tage noget af det," siger hun.

Hun påpeger, at der jo altid er nogen, der skal stå tilbage med det samlede ansvar for, hvordan patienten har det. Sygepleje er et komplekst fag, der stiller krav til det kliniske lederskab.

"Det skal man kunne holde styr på. Så kan det jo ikke nytte noget, at vi tynder sygeplejen og sygeplejerskerne så meget ud, at det er syv forskellige andre særlige faggrupper, der sidder med det," siger hun.

"Og der er også flere af de andre faggrupper, der begynder at sige, at nu er det altså slut."

Det er min oplevelse, at sygeplejerskemanglen er så massiv, at den er flaskehals rigtig mange steder. Det skaber ventelister til operationer, og mange steder nedlagte sengepladser

Grete Christensen
Afgående formand, Dansk Sygeplejeråd

Forgæves rekrutteringer

I sidste uge kunne man i Altinget læse, at andelen af forgæves forsøg på at rekruttere sygeplejersker nu er nede på samme niveau som før coronakrisen. Omkring hver femte forsøg ender uden en sygeplejerske bliver ansat – da det stod værst til var det næsten hver anden.

Men Grete Christensen afviser, ligesom flere eksperter, at de nye tal viser at rekrutteringskrisen er på retur. 

Ifølge DSR-formanden slår sygehusene færre stillinger op end under corona. Det hører hun fra sine medlemmer rundt omkring.

"Det lige præcis det samme antal stillingsopslag, der lykkes. Men der har været slået væsentligt flere stillinger op tidligere, og derfor bliver den forgæves rekruttering jo også mindre," påpeger hun.

Det har med akutaftalen været en ambition fra regionerne og regeringen at få flere sygeplejerske til at tage flere og mere skæve vagter. Kan det ikke også være et udtryk for, at man i nogen grad er lykkedes, med det?

"Det er min oplevelse, at sygeplejerskemanglen er så massiv, at den er flaskehals rigtig mange steder. Det skaber ventelister til operationer, og mange steder nedlagte sengepladser. Sygeplejermanglen findes, og den er massiv," siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)









0:000:00