Hollandsk valgkomet blev udstødt af sit parti. Nu vil han reformere sit land

Et tre måneder ungt parti står til at få de afgørende stemmer, når hollænderne går til valg onsdag. Altinget har talt med partiets leder, den karismatiske centrist Pieter Omtzigt, der peger på noget og ikke på nogen.

Den 49-årige far til fire Pieter Omtzigt har siddet i parlamentet siden 2003. Nu ser han og hans splinternye parti ud til at få en central rolle i regeringsdannelsen efter det hollandske valg.
Den 49-årige far til fire Pieter Omtzigt har siddet i parlamentet siden 2003. Nu ser han og hans splinternye parti ud til at få en central rolle i regeringsdannelsen efter det hollandske valg.Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

ROTTERDAM: På scenen i den sidste tv-debat inden valgdagen står en blond, tætbarberet herre med en lyseblå slipseknude i halsen og et tykt lag matterende tv-make-up.

1.800 unge studerende er mødt op i Ahoy arena for at se ham og hans kolleger i det sidste verbale sværdslag, inden det hollandske valg afgøres onsdag.

For få måneder siden var Pieter Omtzigt ingen, men nu kan han afgøre alt.

Hans tre måneder unge protestparti strøg direkte ind i toppen af meningsmålingerne og har ligget solidt i front i ugevis.

Hvis ikke han bliver kronet som valgets konge, bliver han i hvert fald kongemager, spår analytikerne.

Ny Social Kontrakt (NSC) hedder midterpartiet, og det er netop visionen: Pieter Omtzigt vil skabe en ny kontrakt mellem vælgere og politikere. Han vil renovere regeringsstilen og stoppe den "overdrevne neoliberale markedstænkning", kan man læse af partiets nyfødte partiprogram under titlen 'Tid til bedring'. 

Jeg arbejder hårdt på en plan for at genetablere den hollandske stat. Institutionerne har fejlet.

Pieter Omtzigt
Formand for Ny Social Kontrakt

Kriserne står nemlig i kø, lyder hans analyse: migrationskrise, kvælstofkrise, energikrise, ulighedskrise, boligkrise og så videre.

"Problemerne er seriøse, og de er opstået med de senere års administrative kultur," som han siger og kritiserer den afgående premierminister Mark Rutte, der ifølge Omtzigt har ledet landet som en maskine uden socialt kompas.

"Jeg arbejder hårdt på en plan for at genetablere den hollandske stat. Institutionerne har fejlet, derfor ønsker jeg mig et valgsystem mere som det svenske eller danske – mest det svenske, en forfatningsdomstol, stærkere love til at beskytte whisteblowere, at sikre folk en levedygtig indkomst og begrænse migrationen," forklarer han Altinget om de systemreformer, han finder nødvendige, da mandagens tv-debat i Rotterdam har nået sin ende.

Hans nystiftede parti, som voksede fra fem til mere end 7.000 medlemmer på få uger, står lige nu til at få hver sjette stemme. At han kommer til at få en nøglerolle efter valget, synes lige nu uundgåeligt.

"Det bliver umuligt at lave en regering uden NSC. Så valget bliver ikke et spørgsmål om, hvorvidt Pieter Omtzigt kommer i regering, men snarere hvem han kommer i regering med," vurderer Peter Kanne, som er forskningsrådgiver ved meningsmålingsinstituttet i&o research.

Alligevel har frontfiguren afvist at afsløre, hvem han ser i Ruttes sted, inden de hollandske vælgere har sammensat et nyt parlament. Og ikke mindst om det kunne være ham selv, der indtog premierministerposten.

Imens har to andre politiske sværvægtere grebet ud efter stillingen.

Den ene er den nye formand for det konservativt-liberale parti, Folkepartiet for Frihed og Demokrati (VVD), Dilan Yeşilgöz, som er landets nuværende justitsminister. Den anden er socialdemokraten Frans Timmermans, der i sommer forlod sin plads som ledende næstformand i EU-Kommissionen for at lede en rød-grøn koalition, der skal vriste magten fra de blå.

Alle tre partier ligger til 16-18 procent af stemmerne i slutspurtens meningsmålinger.

Blå bog

Pieter Omtzigt blev født i 1974 i hovedstaden Haag. I dag bor han i byen Enschede op til Tysklands grænse med sin kone og fire børn.

Han har været medlem af Hollands parlament, Tweede Kamer, i 17 år, og blev løsgænger efter den regeringsskandale om børnepenge, der væltede premierminister Mark Ruttes tredje regering i 2021.

I august 2023 stiftede han sit nye parti Ny Social Kontrakt (NSC), der er opkaldt efter hans manifest fra 2021.

Han har en bachelor i økonomi, statistik og europastudier og en ph.d. i økonomi.

Kilde: Tweede Kamer

Outsideren

Pieter Omtzigt har siddet på bænken i 17 år for det kristendemokratiske parti CDA og blev for alvor berømt i 2019, da han var med til at afsløre en forvaltningsskandale, som væltede Mark Ruttes tredje regering. Flere end 20.000 lavindkomstfamilier var blevet falsk anklaget for at snyde med børnepenge og tvunget til at tilbagebetale kæmpe summer.

Sagen gjorde den 49-årige politiske veteran enormt upopulær i sit parti og tilsvarende populær i befolkningen. Det forklarer Mariken van der Velden, som er professor i politisk kommunikation på Det Frie Universitet i Amsterdam.

"For Pieter Omzigt er skandalen et bevis på, at regeringen ledte landet med en slags new public management. Derfor efterspørger han, at menneskelige værdier igen bliver centrale. Det budskab har gjort ham ekstremt populær i befolkningen, og kendsgerningen er blevet en ny konsensus i hollandsk politik" siger hun. 

Læs også

Børnepengeskandalen kostede regeringen livet – en regeringskoalition som også bestod af Omtzigts eget parti, det kristendemokratiske CDA. Men lige meget hjalp det – Rutte vandt også valget i 2021 og genopstod i en ny regering med CDA ombord igen.

Det forstærkede uvenskabet med hans partikolleger, som ledte til en sygemelding og senere til hans exit.

"Han blev en paria i sit eget parti, fordi han var så opsat på at kontrollere magten. Derfor vil hans tidligere partikammerater næppe beskrive ham som en holdkammerat," siger Roderik Rekker, der er professor i statskundskab ved Radboud Universitet i byen Nijmegen.

Men Omtzigts status som outsider er nu blevet hans vigtigste attribut. Det betyder nemlig, at han kan fortælle en historie om sig selv som den lille mands repræsentant og som borgernes garant for politisk gennemsigtighed.

"Vores partileder har konsekvent modsat sig uretfærdighed og administrativ vilkårlighed," som partiet skriver om sig selv på sin hjemmeside.

En populist fra eliten

Af samme årsag er han af flere blevet udråbt som en populist fra midten. Men det vil være en fejlslagen analyse at forfalde til, mener Roderik Rekker. Selvom Omtzigt mobiliserer utilfredse vælgere og definerer sig selv i modsætning til den politiske elite, er han alt andet end folkelig.

"Alle kan blive enige om, at han er ekstremt vidende. Han har en ph.d. i økonomi fra det prestigefulde Europæiske Universitetsinstitut i Firenze, han har undervist i økonometri og statistik og er en ægte talknuser, der taler meget indgående om teknikaliteter i for eksempel skattesystemet," forklarer politologen og fortsætter:

"Han er ikke populist. Se bare på hans kandidatliste: Den er næsten udelukkende rekrutteret fra eliten og består af alt fra dommere til tidligere højtstående embedsmænd."

Der er tæt konkurrencen om at vinde flest pladser i parlamentet. Dilan Yeşilgöz (t.v.) fra det konservativt liberale parti VVD og socialdemokraten Frans Timmermans (t.h.) fra den rød-grønne koalition står ligesom Pieter Omtzigts nye parti til at få omkring 16-18 procent af stemmerne.
Der er tæt konkurrencen om at vinde flest pladser i parlamentet. Dilan Yeşilgöz (t.v.) fra det konservativt liberale parti VVD og socialdemokraten Frans Timmermans (t.h.) fra den rød-grønne koalition står ligesom Pieter Omtzigts nye parti til at få omkring 16-18 procent af stemmerne. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Splintret opposition

Der er ikke noget mærkeligt i, at man kan skrabe mange vælgere til sig på den strategi ifølge Roderik Rekker.

Hollands politiske landskab har skabt grobund for partier, der kritiserer regeringen. En spærregrænse på 0,67 og et gavmildt partistøttesystem betyder, at der i dag er 17 partier i parlamentet og 26 partier på stemmesedlen ved dette valg.

Uden tradition for mindretalsregeringer og med et fragmenteret parlament er de største partier nødsaget til at samarbejde, hvis de vil gennemføre noget. Det har udvisket oppositionens rolle som et alternativt flertal.

"Vælgerne vil gerne have et alternativ til det eksisterende – for eksempel mellem to blokke. Men når de gamle centerpartier er tvunget til at samarbejde, har vælgerne ikke et reelt alternativ. Selv de partier, der fører valgkamp mod hinanden, ender altid i regeringskoalition sammen," siger Roderik Rekker.

Det samme kunne se ud til at blive tilfældet for Omtzigt. Han frygter dog ikke selv en modreaktion fra vælgerne.

Pieter Omtzigt, du har på kort tid etableret en stor vælgerbase ved at kritisere det politiske etablissement – risikerer du ikke at skuffe disse vælgere, hvis du bliver en del af det etablissement og går i regering med de partier, du kritiserer?

"Koalitioner er altid nødvendige – både i Danmark og Holland – så hvis vi går i regering, afhænger vores samarbejdspartnere af, hvilken politik vi kan få igennem."

Så du er ikke bange for at skuffe dine vælgere?

"Jeg er aldrig bange for at tage ansvaret på mig."

Stiller sig "om nødvendigt" til rådighed som preministerminister

Selvom Pieter Omtzigt har forladt sit kristendemokratiske politiske ophav, er NSC's valgprogram præget af klassisk kristendemokratisk politik med fokus på lokalsamfund og familie. Ifølge vælgervandringer kommer det meste af hans opbakning også fra tidligere CDA-vælgere. Men han stjæler også vælgere fra den øvrige højrefløj.

Selv mener han, at han bedst kan samarbejde med højrefløjen om migrationspolitik og med venstrefløjen om velfærdspolitik.

Én af de vælgere, der savner et klarere svar, er 23-årige Rick Van der Worm, som studerer sundhedsadministration. Han har ligesom 1.800 andre studerende betalt 90 kroner for at se topkandidaterne live i den sidste tv-transmitterede valgdebat fra Rotterdam.

Frans Timmermans rød-grønne koalition kan se frem til at få Rick Van der Worms stemme på valgdagen, som passer med den unge studerendes "ideologiske ståsted". Derfor håber han, at Pieter Omtzigt kan se sig selv i regering med EU-Kommissionens "Mr. Green", der også er tidligere udenrigsminister.

"Det kunne fungere, men jeg tror ikke, det er Omtzigts præference," siger han.

Også 22-årige Julian White, der studerer humaniora, vil gerne vide, hvilket arbejdsfællesskab manden i midten ser sig selv i.

"Han er vævende i forhold til at svare på, om han selv vil være premierminister. Det er ret relevant information fra en partileder, når der er valg, hvis du spørger mig. Han prøver at lade alle døre stå åbne, så både højre- og venstreorientede vælgere vil stemme på ham, men som partileder skal man sige, hvad man står for før et valg," siger han og kalder Omtzigt en "god fyr", som dog er "lidt for højreorienteret".

Som alle andre medier lykkes det heller ikke Altinget at vriste et svar ud af partilederen på, om han ser sig selv i Ruttes sted.

"Jeg er ikke sikker på, at jeg vil være premierminister. Det kunne også være politisk klogt at blive i parlamentet, men hvis det bliver nødvendigt, stiller jeg mig til rådighed," siger Pieter Omtzigt.

Vil du da se til højre eller venstre efter den næste premierminister?

"Jeg vil se efter de partier, der vil gennemføre det her program."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mark Rutte

Kommende generalsekretær, Nato (1/10-24), fhv. premierminister, Holland,
historie (Leiden Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024