Holstein om aktieskat: Hvis S bøjer sig, får vælgerne endnu sværere ved at se sig selv i regeringsprojektet

S beskyldte Løkke for rødvinsreform, da han sænkede aktieskatten. Men nu er partiet under pres for at gå med til det samme. Det skal SF og Enhedslisten nok forstå at udnytte, vurderer politisk kommentator.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er statsministerpartiet, der står for skud hos vælgerne, hvis Venstre og Moderaterne kommer igennem med deres fælles ønske om at sænke skatten på aktieavancer.

Det siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein, efter at Venstre og Moderaterne ifølge Børsen offentligt har meldt ud, at begge partier går efter at bruge regeringens kommende iværksætterudspil til at få sænket aktiebeskatningen.

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

”Aktiebeskatningen har altid været et klassisk stridspunkt mellem højre-og venstrefløjen. Når den bedst stillede del af befolkningen sidder på de store aktiebeholdninger, vil en sænkelse af aktieskatten ubetinget øge uligheden. Det er noget, de færreste vælgere går ind for, og det er særlig kontroversielt for socialdemokraterne, der under Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard har kaldt til kamp mod uligheden,” siger Holstein.

Op til valget i 2019 beskyldte Socialdemokratiet daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen for at indføre en "rødvinsreform", da han tilbage i 2009 var med til at sænke aktieskatten fra 45 procent til 42 procent. 

Det er særlig kontroversielt for socialdemokraterne, der under Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard har kaldt til kamp mod uligheden

Erik Holstein
Politisk kommentator

Men nu lægger V og M pres på S for at tage samme middel i brug. Og Socialdemokratiets erhvervsordfører Mette Reissmann siger til Børsen, at partiet ikke på forhånd vil afvise at gå med til det.

Erik Holstein, hvad har de forskellige regeringspartier på spil, når det gælder skatterne for erhvervslivet?

”Lars Løkke Rasmussen har både som Venstre-statsminister og som leder af Moderaterne arbejdet for at sænke erhvervsskatterne. Argumentet har normalt været, at det vil gavne den økonomiske vækst og øge beskæftigelsen, men dertil kommer, at både Venstre og Moderaterne får solid støtte fra erhvervslivet, og i sponsorkredsen er der et udbredt ønske om lavere erhvervsskatter,” siger den politiske kommentator.

Han peger på, at socialdemokraterne generelt har vendt sig imod lavere erhvervsskatter, fordi det forstærker uligheden og koster milliarder for statskassen.

0:000:00