Ingen laver oppustelige figurer af Mette Frederiksens højre hånd: "I en verden af hårdt pumpede egoer er han meget underspillet”

Martin Justesen tilskrives en stor del af æren for Socialdemokratiets succes, men er nærmest usynlig i offentligheden. Altinget tegner et portræt af Mette Frederiksens stabschef og tætteste rådgiver, som lige nu spiller en afgørende rolle i forhandlingerne om Danmarks nye regering.

Martin Justesen er rådgiver for Mette Frederiksen og overtog rollen som stabschef i det politiske sekretariat i Statsministeriet efter Martin Rossen.
Martin Justesen er rådgiver for Mette Frederiksen og overtog rollen som stabschef i det politiske sekretariat i Statsministeriet efter Martin Rossen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Det blitzer løs. Aretha Franklins “Respect” brager ud fra højtalerne, og et kor af DSU’ere brøler “Mette, Mette, Mette”.

Det er valgnat, og Mette Frederiksen kommer gående i hælene på sin stabschef og særlige rådgiver, Martin Justesen, ind i fællessalen på Christiansborg, efter det kort tid forinden er blevet annonceret, at rød blok lige akkurat har sikret flertal.

Selvom Justesen står midt i magtens centrum og bag om kulissen har sikret Socialdemokratiet stor succes, er det ikke ham, som er i fotografernes sigtekorn eller kommer på forsiden af aviserne næste dag.

Han stjæler ikke opmærksomheden på samme måde som sin forgænger Martin Rossen, der igen havnede i rampelyset, da han forlod Marienborg på sin motorcykel, netop som Mette Frederiksen indledte forhandlingerne om en ny regering.

Nej, Martin Justesen holder sig hellere i baggrunden. Den karakteristik går igen, når man taler med kilder, der har arbejdet tæt sammen med ham.

“I en verden af hårdt pumpede egoer er han meget underspillet. Der er ikke nogen, som har lavet oppustelige figurer af ham, og han har ikke haft brug for meddelelser om det ene eller andet,” siger Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Redington refererer til den kæmpemæssige Martin Rossen-ballon, som satireprogrammet Den Korte Radio Avis fik fremstillet efter valget i 2019 som en slet skjult kritik af Mette Frederiksens politisering af Statsministeriet gennem udnævnelsen af den ikke-folkevalgte Rossen til stabschef.

Det er den stilling, Martin Justesen arvede, da Martin Rossen i sommeren 2020 forlod Slotsholmen til fordel for et job hos Danfoss.

Dengang hæftede Altingets politiske kommentator Erik Holstein sig ved den slående forskel på Rossen og Justesen:

”Hvor Rossen var hidsig, spruttende og direkte, er Justesen mere diplomatisk. Rossen var kendt for at sende hidsige sms’er midt om natten. Samme underholdningsniveau skal man nok ikke forvente fra Justesen.”

En spådom, som indtil videre har vist sig at holde stik.

Fælles for dem, Altinget har talt med, er, at de tegner et billede af, at Justesen er kendetegnet ved, at “man ikke kan læse nogle historier om, hvor god han er.”

Kampagnemundskænk

Flere kilder beskriver Martin Justesen med en, som er ekstremt dedikeret og god til at føre idéer ud i livet. Han tilskrives en stor del af æren for at opretholde Socialdemokratiets og Mette Frederiksens succes.

“Han er meget undervurderet i den offentlige fortælling om Socialdemokratiets succes. Jeg forbinder i høj grad Martin med en person, der kan eksekvere,” siger Noa Redington.

Eksekveret blev der blandt andet i januar 2019, hvor Socialdemokratiet med forslaget om tidlig pension til nedslidte defacto skød den valgkamp igang, der fem måneder senere kostede Lars Løkke statsministerposten. Selv om selve idéen om 'Arne-pensionen' menes at være undfanget i fagbevægelsen, beskrives Martin Justesen som fødselshjælper og drivende kraft i den kampagne, som effektivt banede vej for Mette Frederiksens valgsejr.

”Justesen tager en masse beslutninger, som statsministeren ikke har tid til. Han fungerer som en kampagnemundskænk for at sikre en vis kvalitet. Han er enormt dygtig til at lave kampagner, fordi han har været med til tre folketingsvalg,” siger Noa Redington.

Blå bog

Martin Justesen

Født 8. november 1985 i Frederikshavn. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010.

Karriere:

2007-2011: Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd.

2010-2011: Kommunikationskonsulent og konstitueret kommunikationschef i LO.

2011-2012: Særlig rådgiver for skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

2013-2016: Pressechef for Socialdemokratiet.

2016-2019: Souschef for Socialdemokratiet.

2019-2020: Særlig rådgiver for Mette Frederiksen.

2020-: Stabschef i det politiske sekretariat i Statsministeriet.

Trods den store indflydelse på Socialdemokratiets indre linjer ryster folk ikke nødvendigvis i bukserne, når han ringer, fortæller en kilde. Men han er i sit professionelle arbejde en “lynende intelligent, rolig nordjyde”, og så er han god til at opbevare det store forkromede overblik, mener Mette Fjord Sørensen, forhenværende stabschef for Radikale Venstre.

“Der skal meget til at slå ham omkuld, er min opfattelse ud fra de dialoger, vi har haft. Man ved også, hvor man har ham, og det er rart, når man arbejder for forskellige partier,” siger hun.

Administrerende direktør for Danske Medier og tidligere særlig rådgiver for Nicolai Wammen, Mads Brandstrup, fortæller også, at Justesen har et roligt nordjysk gemyt, som kan være en klar fordel i et mødelokale.

”Han er den eftertænksomme type, som kan trække spændingen ud af møder, sådan at gemytterne falder lidt til ro. Det er en vigtig egenskab at have i hans position,” siger han.

Samtidig er stabschefen særligt kvalificeret som en stærk rådgiver, fordi han kan mestre to ting:

”Justesen er som professionel person en mand med enorm stor spændvidde, som dækker over både at have et stort strategisk overblik over det, han sidder med, og som også evner at komme helt ned i materierne på de enkelte politiske sager," siger Mads Brandstrup.

Når man spørger kilderne ind til hans svagheder, kan de ikke komme på en eneste. De påpeger alle, han er den pligtopfyldende og dedikerede type, der arbejder solen sort.

Efter indtoget i Statsministeriet fandt Justesen da også hurtigt ud af, at det er svært at lave aftaler uden for jobbet. Han smider, hvad han har i hænderne, også selvom det betyder at droppe en planlagt ferie til Tenerife med familien eller en tur til Louisiana med sin daværende kone - som beskrevet i Anne Sofie Kraghs bog “Det første år”.

Ikke en spinmaskine

37-årige Martin Justesen er opvokset i Frederikshavn, droppede ud af 1.g, og uddannede sig til journalist. Ungdomsdrømmen var at blive krigskorrespondent, men sådan gik det ikke. Han endte i stedet med at blive en af de garvede magtspillere på Christiansborg.

En central pointe omkring Martin Justesen er, at han modsat forgængeren Martin Rossen og mange andre i den socialdemokratiske inderkreds ikke er opfostret i DSU, men altid har fået løn for sit arbejde i partiet.

Man føler ikke, at man bliver hældt ind i en socialdemokratisk spinmaskine, når man taler med ham. Tværtimod.

Mette Fjord Sørensen
Tidligere stabschef, Radikale

Faktisk startede Justesen med politisk arbejde på den anden fløj, da han som folkeskoleelev var formand for den borgerlige elevorganisation FLO. I en periode skulle han endda have flirtet med tanken om at være borgerlig - og skulle have haft et særligt blødt punkt for Centrum-Demokraterne, siger flere kilder ifølge Politiken.

At Justesen ikke er født ind i partiet på samme måde som andre rådgivere, mener Mette Fjord Sørensen blot er en fordel.

”Man føler ikke, at man bliver hældt ind i en socialdemokratisk spinmaskine, når man taler med ham. Tværtimod. Det er en fordel, hvis man skal samarbejde på tværs af partier,” siger hun.

Det politiske engagement og organisatoriske evner blev modnet fra 2007 til 2011, hvor Martin Justesen var formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), som på tværs af partier fungerer som en slags politisk talentfabrik.

Men det var også her, Justesen fik sin første og formentlig værste tur i mediemøllen, da han sammen med næstformanden blev beskyldt for at svinge det DUF-betalte kreditkort lidt for flittigt på barer, restauranter og i taxaer, og for at få en DUF-ansat degraderet for at få sin kæreste ansat i vedkommendes stilling.

Justesen blev dog ikke slået ud af kurs af historierne, som han selv afviste som det pure opspind.

I 2010 blev han ansat i LO, først som kommunikationskonsulent og siden som konstitueret kommunikationschef. Som kun 25-årig blev han i 2011 hentet ind som særlig rådgiver for Thorning-regeringens skatteminister, den kun ét år ældre SF'er Thor Möger Petersen.

Thor Mögers ministertid varede knap et år, før den nyvalgte SF-formand Annette Vilhelmsen fyrede ham, fordi han havde støttet den mere højreorienterede Astrid Krag i formandskampen.

Men Martin Justesen var allerede blevet en, man både omkring regeringen og blandt de politiske journalister talte om på Christiansborg. I 2013 blev han ansat som pressechef i Socialdemokratiet, og indledte dermed den kurs, som nu har ført ham frem til partiets absolutte top. 

”Ubetinget et af de dygtigste mennesker”

Justesens opgave som stabschef er at stille de svære spørgsmål undervejs og hele tiden være ti skridt foran i forhold til, hvilke strategier der skal tages i brug. Der er ingen tvivl om, at han også har spillet en afgørende rolle i Mette Frederiksens beslutning om at gå til valg på en bred regering over midten, påpeger flere kilder.

”Justesen er den mest centrale rådgiver for statsministeren, så er det klart, at det spiller han en afgørende rolle i. Der er et lille hold omkring statsministeren i så væsentlige situationer, og det er klart, at hans rådgivning gør en stor indflydelse,” siger Mads Brandstrup.

Som stabschef er han med i indercirklen og skal koordinere internt i regeringen og hjælpe statsministeren med hendes pressehåndtering og taler. Sidstnævnte er Martin Justesen kendt for at være exceptionel til, fortæller en Christiansborg-kilde til baggrund.

“Justesen er ubetinget et af de dygtigste mennesker, jeg kender. Han er analytisk og retorisk skarp. Han har nogle evner til at skrive taler, som meget få mennesker har,” lyder det.

Han har desuden en forkærlighed for at bruge folkelige referencer i talerne fra blandt andet Shu-bi-dua, Matador, Olsen Banden og Kim Larsen.

Som da Mette Frederiksen i sin første nytårstale som statsminister fik flettet den røde tråd ind i Arne-pensionen:

"Når arbejdslivet slutter, og livets skjorte bliver for kort", lød det ude i tv-stuerne.

Da Mette Frederiksen trykkede på valgknappen 5. oktober og holdt tale ved Marienborg, var det også Justesen, som skrev talen i fællesskab med statsministeren. Det fortalte Mette Frederiksen til Politiken:

“Den her gang er det Martin Justesen og mig, der har skrevet den, fordi vi var så tæt på et valg, og derfor syntes, at det var mest rigtigt, at vi selv skrev den.”

Nøglerolle i regeringsforhandlingerne

Efter Socialdemokratiets valgsucces hviler nu endnu en tung opgave på Justesens skuldre. Under regeringsforhandlingerne udgør han bindeleddet mellem Mette Frederiksen og partiets samlede strategi. 

Justesen tager en masse beslutninger, som statsministeren ikke har tid til. Han fungerer som en kampagnemundskænk for at sikre en vis kvalitet.

Noa Redington
Politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt

”Han sidder ikke med ved forhandlingsbordet, men han er med til at skabe hele rammen og kommunikationen omkring det, som foregår,” siger Noa Redington.

Vigtigst af alt skal Justesen bidrage til at skabe en fortælling og kvalificere statsministerens beslutninger bedst muligt.

Det betyder blandt andet, at han taler med journalister til baggrund, som kan resultere i historier om, hvilke regeringer der er mulige, og hvor knasterne ligger.

Udadtil er han fortsat usynlig, men fortællingen om Danmarks næste regering har han alt med at gøre. Nøjagtig, som Martin Justesen vil have det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Justesen

Stabschef og særlig rådgiver, Statsministeriet
journalist (DMJX 2010)

Martin Rossen

Afgående senior vice president, Danfoss, konsulent
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), MCC (Handelshøjskolen i København 2007)

Mette Fjord Sørensen

Afdelingschef for politik og presse, DM, fhv. stabschef, Radikale Venstre
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 2008)

0:000:00