Jon Stephensen melder sig ud af Moderaterne og bliver løsgænger
Moderaterne mister et mandat i Folketinget, da Jon Stephensen forlader partiet. Men man skal ikke overgøre problemerne for regeringen, mener politisk kommentator Erik Holstein.
Jonas Wiinblad Overgaard
JournalistDet omstridte folketingsmedlem Jon Stephensen melder sig ud af Moderaterne.
Det skriver han til Ritzau ifølge TV 2.
Jon Stephensen har siden april været på selvbetalt orlov fra Folketinget, efter en stribe af negative historier havde været fremme i pressen.
Til Ritzau skriver han, at han vil forsætte sin selvbetalte orlov frem til 1. oktober, hvorefter den nu tidligere kulturordfører fortsætter som løsgænger.
Jon Stephensen har været en del af Moderaterne stort set fra begyndelsen og var med til at formulere store dele af partiets kulturpolitik.
Møgsag på møgsag
Tidligere i år kom det frem, at Jon Stephensen havde sendt upassende beskeder til en 19-årig partifælle.
Det 63-årige folketingsmedlem skrev dengang til partifællen på Instagram, at hun var "smuk med den lækreste krop".
Forinden – i starten af marts – kunne TV 2 berette, at over 30 af Jon Stephensens tidligere kolleger beskyldte ham for trusler og magtmisbrug.
Også Børsen kunne afsløre en sag, hvor en lydfil angiveligt afslørede Jon Stephensen i at forfalske en underskrift i sin tid som teaterdirektør.
Holstein: En reformeret Jon Stephensen var aldrig realistisk
Trods de mange møgsager mente formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen ikke, at Jon Stephensen skulle ekskluderes fra partiet tilbage i april.
"At lave en eksklusion nu ville være en overreaktion," udtalte formanden dengang.
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, mener dog, at det mere var en "trodsreaktion over for medierne end en velovervejet strategi" at holde hånden over det nyvalgte folketingsmedlem.
"Tanken om, at en ny og reformeret udgave af Jon Stephensen skulle dukke i det nye folketingsår har aldrig været realistisk," siger han.
Sagen er endnu et eksempel på, at der blæser nye vinde i politik, medier og erhvervsliv, lyder det fra den politiske kommentator.
"Hvis man opfører helt urimeligt over for sine ansatte eller medarbejdere, kan det koste dyrt. Det ser man både i sagen om Jon Stephensen og i sagen om Pernille Weiss," siger Erik Holstein.
Regeringens flertal skrumper
Med Jon Stephensens udmeldelse skrumper regeringens flertal fra 89 mandater til 88. Uden nordatlantiske mandater vel at mærke.
Men regeringen er ikke i "akut fare" for at komme i mindretal, vurderer Erik Holstein.
"Det bedste for Moderaterne havde naturligvis været, at Jon Stephensen stilfærdigt havde nedlagt sit mandat og ladet sin suppleant komme til. Men man skal ikke overgøre problemerne for regeringen."
"Selv hvis Jon Stephensen begynder at stemme imod SVM-regeringen, har den stadig 88 mod 87 danske mandater. Dertil kommer de to færøske og formodentlig det ene grønlandske mandat," siger han.