Anmeldelse af 
Kjeld Møller Pedersen

Senderovitz har skrevet en fortræffelig bog om kapløbet om vaccinen

Lægemiddelstyrelsens direktør under corona-krisen giver med sin nye bog læserne et spændende indblik i de faglige overvejelser om vaccineproduktion- og udvikling og det politiske pres på ham som topembedsmand, skriver Kjeld Møller Pedersen.

Thomas Senderovitz' vaccine-bog er højst aktuel, skriver Kjeld Møller Pedersen.
Thomas Senderovitz' vaccine-bog er højst aktuel, skriver Kjeld Møller Pedersen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kjeld Møller Pedersen
Kapløbet om vaccinen
Thomas Senderovitz, fortalt til Peter Hyldgård
176 sider, Strandberg Publishing, udkommer 3. maj

To sætninger tegner bogen: "Vaccineprojektet mod Covid-19 er en månelanding i lægemiddelforskningen" og bogens sidste linje "Vi skriver historie med kanylespidserne lige nu. Ét prik ad gangen."

Thomas Senderovitz’ bog 'Kapløbet om Vaccinen' drejer sig om det internationale og nationale forarbejde bag månelandingen. Den henvender sig især til personer, der vil have et indblik i det indre arbejde i Lægemiddelstyrelsen og det internationale samarbejde om Covid-19-vaccinen, samarbejdet med politikerne, hvortil kommer en direktørs personlige overvejelser og vurderinger – for ikke at tale om små velrettede stikpiller. 

Man kigger ind i maskinrummet og får øje på en velarbejdende maskine bag vaccine-og medicingodkendelse både i Danmark og EU. Bogen er også historieskrivning for et års arbejde med vaccine. Der er også en god portion fakta om for eksempel kliniske forsøg og (nød)godkendelse i det EU-fælles europæiske lægemiddelagentur (EMA).    

Personlig kommunikation 
Senderovitz har været stærkt kommunikerende under coronakrisen og lader sig ikke løbe omkuld af overivrige journalister, der søger bekræftelse på deres spørgsmål. Han har stedse - med rette - manet til besindighed. Der er flere tankevækkende afsnit om kommunikation i bogen, og hvordan han med omtanke har tacklet denne for ham nye udfordring.

Han kommunikerede ud over det faglige også sin egen holdning og vurdering, som i min karakterbog giver større troværdighed, og i bogen går han videre end i den officielle kommunikation uden at komme for langt ud og er nok lidt – eller meget? - begrænset af tavshedsklausuller. 

Han skriver, at ”forstillelse fører aldrig noget godt med sig. Når jeg optræder i medierne, gør jeg det derfor altid med udgangspunkt i mig selv”. Her afviger han fra den stereotype embedsmands anonyme cirkulæretale.

Han benyttede også de sociale medier og beskriver, hvordan Lægemiddelstyrelsen proaktivt besluttede at bruge hashtagget #Tænkførdudeler. Med hashtagget ønskede styrelsen at appellere til, at alle stopper op og tænker sig om en ekstra gang, inden de deler et opslag om vaccinerne på de sociale medier. 

Spørgsmålet er, noterer Senderovitz, om det overhovedet er meningsfuldt at etablere lokal, dansk vaccineproduktion.

Kjeld Møller Pedersen
Professor, institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, Syddansk Universitet

Og et lille svirp til eksperterne bliver det også til: ”Men giver vi mandagstræneren en megafon og et navneskilt med titlen "Ekspert", har vi balladen". Nemlig, at der opstår uklarhed om, hvad der er rigtig eller forkert – og dermed problemer med at føre en meningsfuld offentlig debat. 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00